病左0既朱頂

作者: JicJicmom 發表于 2009-2-26 09:34:32
2020 16
尋晚阿娘話我知佢有3個紅色朱頂蘭0既球愈來愈細 , 我去睇下,個盤底有好多蟻(-__-"") 我了D球出黎 , 有2隻都 OK ( 青青白白咁) , 有1隻就麻麻地喇  : 個球有D紅色一撻撻 , 根好短 , 愈近腳地方0既紅色就愈多.
我爬完文之後, 搣左D枯 / 紅0既鱗片 , 拎去浸白菌清 , 浸左一粒鐘之後 , 拎出黎風乾 . 而家用廁房紙包住放左落雪櫃蔬果格度.
請問而家我應該點做呢 ?
1. 無事0既球係唔係入番泥就 OK ? 我唔望佢會開花, 只希望養肥番個球 , 佢比起我地拎佢番來時細左成 2/3  
2. 本來有病0既球仲可唔可以同另外2隻一齊種呀 ? 我搣左好多鱗片 , 細上加細 ......
3. 有病0既球 , 如果可以入泥0既話 , 有乜野要留意呢 ?
唔該哂咁多位解答呀 ~~

** 尋晚攪到 lea 哂 hea , 今晚影相 ~~
蘑菇 發表於 2009-2-26 10:48:51 |顯示全部樓層
我雖然唔係高手,不過都可以分享少少經驗。

1. 球球在開花之後size會縮水,屬正常,如果想明年再開大花就要努力飬肥佢。

2. 我極度主張有病嘅球要受隔離,即使你用幾勁嘅百菌清、千菌清、萬菌清都好,冇百分百一定可以殺晒所有菌,同健康嘅一齊種,我覺得風險太大。我個白色球球初初見佢有爛及有紅色斑,就met晒d爛及紅色的鱗莖,浸咗45分鐘百菌清,風乾後落泥,開始時都冇咩事,點知個花菖開始標出黎時個球就開始爛,又唔捨得剪咗支菖,最後保住朵花,保唔住個球。

3. 球球上盆果陣,我會用防蟲網墊盆底,因為睇過d書,話蟻蟻好鍾意食朱朱嘅根部,(果然應驗)。另外d泥要疏水,切忌過濕及積水,以免up爛根部

我淨係知咁多,參考吓都好吖~ jgc20(88).gif
回復

pauline 發表於 2009-2-26 10:51:25 |顯示全部樓層
謝謝分享!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 10:53:41 |顯示全部樓層
我雖然唔係高手,不過都可以分享少少經驗。

1. 球球在開花之後size會縮水,屬正常,如果想明年再開大花就要努力飬肥佢。

2. 我極度主張有病嘅球要受隔離,即使你用幾勁嘅百菌清、千菌清、萬菌清都好,冇百分百一定 ...
磨菇 發表於 2009-2-26 10:48

唔該你阿磨菇 ~~~~
我要打電話叫我阿娘拎走D舊泥喇 , 佢一陣拎黎種第二盤朱頂就真係大鑊 .
回復

蘑菇 發表於 2009-2-26 11:11:41 |顯示全部樓層
唔該你阿磨菇 ~~~~
我要打電話叫我阿娘拎走D舊泥喇 , 佢一陣拎黎種第二盤朱頂就真係大鑊 .
JicJicmom 發表於 2009-2-26 10:53

118.gif 喂~ 個盆仲要浸完漂白水先至好重用呀~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 11:13:56 |顯示全部樓層
我叫佢成盤連埋泥丟左去喇 ....... 唔好搏喇 ~~
我阿娘呢D ,邊會用漂白水去消毒架...... 唉 ~
回復

claudiatang 發表於 2009-2-26 11:33:34 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2009-2-26 11:13

有看我那篇急病版嗎?大家同病相憐。我兩個球根是分開種的了。在美國時朋友一直放在雪櫃的。來香港我沒有做消毒程序就落泥。沒幾天就出事了。急死我﹗
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 11:54:06 |顯示全部樓層
有看我那篇急病版嗎?大家同病相憐。我兩個球根是分開種的了。在美國時朋友一直放在雪櫃的。來香港我沒有做消毒程序就落泥。沒幾天就出事了。急死我﹗http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/milktea/milktea%20(23 ...
claudiatang 發表於 2009-2-26 11:33

我有睇你那篇急病版呀 ~~~ 我黎爬哂文至去整 ~~~ ^^
我希望可以救得番個球喇 ~~~
回復

claudiatang 發表於 2009-2-26 11:55:27 |顯示全部樓層
大家咁話啦﹗
回復

sammy 發表於 2009-2-26 20:55:08 |顯示全部樓層
我唔明白, 點解個個都話百菌清可以醫患赤斑病的球, 百菌清不是內吸性菌劑, 只能殺表面的真菌!
回復

seraphim 發表於 2009-2-26 21:24:25 |顯示全部樓層
我唔明白, 點解個個都話百菌清可以醫患赤斑病的球, 百菌清不是內吸性菌劑, 只能殺表面的真菌!
sammy 發表於 2009-2-26 20:55

那用"多菌靈"應該可以吧,我現在也是用"多菌靈".
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 23:54:18 |顯示全部樓層
咁我手上只有百菌清嘛 ~~做得幾多得幾多喇 ~
百菌清都只係上次買鬱金香黎種野買落 . 唔係0既話 , 我想我會就咁丟左個球去囉 ~ 因為如果唔係諗住幫球根消毒, 我根本就唔會有呢D野.
回復

seraphim 發表於 2009-2-27 00:14:46 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2009-2-26 11:13

我阿娘以前同你阿娘一樣,盆花爛根死左,清走por野,連泥都唔換,就咁種其他植物落去
結果死埋仲問我點解會咁
回復

seraphim 發表於 2009-2-27 01:28:03 |顯示全部樓層
請問點解要雪個球?
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-27 16:11:53 |顯示全部樓層
請問點解要雪個球?
seraphim 發表於 2009-2-27 01:28

我想都係模仿球根0既生長環境, 所以至會雪下佢 ~ 用假象去引佢開花發芽.
回復

seraphim 發表於 2009-2-28 00:28:16 |顯示全部樓層
我想都係模仿球根0既生長環境, 所以至會雪下佢 ~ 用假象去引佢開花發芽.
JicJicmom 發表於 2009-2-27 16:11

明白哂
回復

claudiatang 發表於 2009-2-28 20:58:25 |顯示全部樓層
我個朱頂蘭球根魂歸離恨天了﹗
回復