返回列表 發新帖

天台想種下蔬果...有咩好選擇?

作者: crazycat 發表于 2009-2-25 13:01:06
3104 35
R子 發表於 2009-2-27 10:28:04 |顯示全部樓層
好大工程噃~~~
littlecuitegirl 發表於 2009-2-27 05:33

唔係好大工程jei,
我意思唔係搭圓形頂個種涼亭,係搭如下圖個種涼亭,下面放張長椅,
再係涼亭上種d 帶有芳香既攀緣植物,夏天可遮蔭乘涼;
前面用磚頭圍一個花圃,倒d 培養土落去 ,地植d 花卉就已經好舒服下。
回復

crazycat 發表於 2009-2-27 18:16:12 |顯示全部樓層
19# 貓貓

我都係果句...我發現呢個forum太遲...一黎已經趕不及報名...二黎...我之前幫手湊一隻貓貓...佢星期四做左個手術...我星期六果日想去睇佢...有d掛心...
回復

crazycat 發表於 2009-2-27 18:19:30 |顯示全部樓層
R子...有D明你想點啦...其實即係搭D架種下類似HIN牛花果D攀附植物...其實我諗唔到點FIX係地面度...
回復

crazycat 發表於 2009-3-23 01:25:01 |顯示全部樓層
我今日終於都的起左心肝...第一次落種種...菜心...而家只係一堆泥..遲下有新進展再POST相...另外...買左D苗盤...打算落大肉茄種子啦...
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-23 10:50:12 |顯示全部樓層
歡迎加入種毒樂園~

種菜心~好似過造喇~
回復

crazycat 發表於 2009-3-23 12:37:18 |顯示全部樓層
25# BanbieChan

我見街市一年四季都有菜心食嘛!咪試下咯!

今晚返去攪大肉蕃茄...呵呵...
回復

crazycat 發表於 2009-3-30 01:04:59 |顯示全部樓層

這是剛生長既菜心苗哩...我不知是好彩還是黑仔...之前一天剛下種...第二天早上便黃雨...我原以為...種子一定被沖走...便再下了少少...怎知過兩天往天台看時...不得了...苗都發了出來...結果...我將部份移植了在另一個盤...放在露台上...
回復

crazycat 發表於 2009-3-30 01:12:58 |顯示全部樓層
這應該是青椒的苗...事源係...我食完青椒...留起左D種子...之前搵綿花發...佢又唔發...我以為唔得...將佢當肥料...結果...居然係米仔蘭個盤搵到呢顆小苗...我點認得哩...係我...發現佢時...仲有粒種子外殼係度...拿拿臨幫佢移盤...
回復

Jennie 發表於 2009-3-30 23:36:24 |顯示全部樓層
我有D青瓜苗,你要唔要? 一齊種,可以分享一下心得嘛。其實我同你一樣,都係啱啱開始種嘢,全部都係用種子,而家搞到周圍都係苗,都唔知要等到幾時先有睇頭。(我都有D苗唔記得咗係咩嚟,而家全部都加label)
回復

crazycat 發表於 2009-4-2 12:25:01 |顯示全部樓層
我有D青瓜苗,你要唔要? 一齊種,可以分享一下心得嘛。其實我同你一樣,都係啱啱開始種嘢,全部都係用種子,而家搞到周圍都係苗,都唔知要等到幾時先有睇頭。(我都有D苗唔記得咗係咩嚟,而家全部都加label) ...
Jennie 發表於 2009-3-30 23:36

好呀...我呢個星期六會上深圳買多幾個大d既盤返黎哩...我pm你contact...可以約交收呀...
回復

miku 發表於 2009-5-23 03:01:03 |顯示全部樓層
HI, 你好呀, 我同你都一樣, 有個空空如也既天台, 成日都諗住種d野, 但就唔知種咩好, 點知比我發現呢度, 呢個星期睇左好多好多資料, 我都想係呢個夏天種d瓜菜比自己食, 諗住先種番茄, 同埋我剛種左d花, (其實唔記得叫咩名了), 而家發左芽長到一個手指咁高, 希望佢快高長大.
回復

bonbon1 發表於 2009-5-23 09:18:07 |顯示全部樓層
如果我有天台, 我會種d生菜, 南瓜, 西瓜, 哈密瓜, 草莓, 豆, 茄子. 蕃茄, 綠色椰菜花. 好多野都可以種.
回復

farfeifar 發表於 2009-5-23 11:39:29 |顯示全部樓層
如果我有天台, 我會種d生菜, 南瓜, 西瓜, 哈密瓜, 草莓, 豆, 茄子. 蕃茄, 綠色椰菜花. 好多野都可以種.
bonbon1 發表於 2009-5-23 09:18

我都係咁話hehe
回復

月光光 發表於 2009-5-23 11:42:34 |顯示全部樓層
我都係咁話hehehttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(25).gif
farfeifar 發表於 2009-5-23 11:39

花花,你門口都種左好唔少嘢o
回復

bonbon1 發表於 2009-5-23 22:23:40 |顯示全部樓層
你地就好啦, 又有天台 或者門口有地方種. 我得個小花槽咋.
回復

miku 發表於 2009-5-24 21:32:57 |顯示全部樓層
但係如果個天台係完全無野傘怕唔怕?
回復