呵呵種花記(12月29日:cut佐頭嘅沙漠玫瑰)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2007-10-17 20:44:25
31144 348
呵呵笑 發表於 2007-10-29 12:29:26 |顯示全部樓層

不過發現有零星白粉虱,我又唔想噴藥,所以有時夜晚都會照住電筒捉白粉虱嘎。
中間呢盆只有兩棵,種在一個小吊盆。有一棵係斑葉嘎(唔知係永久性定係暫時

快高長大啦,乖啦乖啦!

快高長大啦,乖啦乖啦!

有一棵係斑葉嘎

有一棵係斑葉嘎

如果開哂花可能會好靚哦(想像中)

如果開哂花可能會好靚哦(想像中)
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-29 12:35:18 |顯示全部樓層
行行下街,見到花店入緊新貨,呢盆迷你玫瑰都幾精神,忍唔住再買一盆,有好多花蕾。
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-29 12:38:50 |顯示全部樓層

一直想種玫瑰,不過香港一年中有大半時間處於濕與熱的煎熬,對於玫瑰都係致命,種佐幾次都失敗佐。
希望呢盆迷你玫瑰會係一個奇跡啦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-29 12:40:52 |顯示全部樓層

越睇越靚,後悔冇買埋果盆黃色O添。
迷玫迷玫,我愛你!

回復

羊咩咩 發表於 2007-10-29 13:04:22 |顯示全部樓層
呵呵笑~~~小心玫瑰好蝦人架!
回復

Monse 發表於 2007-10-29 13:09:50 |顯示全部樓層
呵呵笑

你棵迷你玫瑰係邊樹買架,好靚呵....好等我都去看看.....
回復

jade_a 發表於 2007-10-29 14:03:21 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-10-29 12:40 發表

越睇越靚,後悔冇買埋果盆黃色O添。
迷玫迷玫,我愛你!

人見人愛
我都買過盆黃色迷玫,招惹蟲蟲 ,葉好易生病
回復

mamajoe 發表於 2007-10-29 19:48:27 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-10-29 12:13 發表

咩咩:post上嚟睇下係點樣啊,依家開始進入開花期,好淡嘅肥水於每次淋花時加入,開嘅花會持久啲。

我都係買左日本城,,,幾十蚊既,,,,吾用架都吾知放係邊樹好lo,,,,
回復

mamajoe 發表於 2007-10-29 19:50:10 |顯示全部樓層
呵呵笑,,,,d玫瑰真係好靚呀,,,佢原本隻色都係咁靚架?
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-29 21:26:54 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-10-29 13:04 發表
呵呵笑~~~小心玫瑰好蝦人架!

咩咩,我咪俾佢蝦佐幾次囉,呢次都有哂心理準備嘎啦!我個心都好忐忑啊,不過希望有意外啦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-29 21:28:32 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-10-29 14:03 發表

人見人愛
我都買過盆黃色迷玫,招惹蟲蟲 ,葉好易生病

jade;係啊,玫瑰好易生黑斑病,所以淋水千祈唔好淋到葉,同埋土壤唔好有積水!
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-29 21:29:51 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-10-29 19:48 發表

我都係買左日本城,,,幾十蚊既,,,,吾用架都吾知放係邊樹好lo,,,,

mamajoe:香港地地方淺窄,所以吊盆係最好嘅方式之一!
佢就係咁嘅顏色啊!

回復

mamajoe 發表於 2007-10-29 21:34:46 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-10-29 21:29 發表

mamajoe:香港地地方淺窄,所以吊盆係最好嘅方式之一!
佢就係咁嘅顏色啊!

呢隻色好靚靚呀,,,,好大夢幻感,,,
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-30 14:32:27 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-10-29 21:34 發表

呢隻色好靚靚呀,,,,好大夢幻感,,,

mamajoe:你中意啊?咁再放啲毒啦(趁住佢仲咁青春的時候)
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-30 14:50:28 |顯示全部樓層
住係小苗盆裏的矮牽牛已經長大,根系生長得好健康,仲伸出盆底O添(欠相片 )。係時候要移植啦,

21號,即約10天前

21號,即約10天前

30號,定植後的合影

30號,定植後的合影
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-30 15:07:37 |顯示全部樓層

今日天氣轉涼,清晨仲落佐一陣雨,正是移植的最好時機。移植後放在通風蔭涼處緩苗(等佢哋適應新環境,幾日後再開始曬太陽)
     見到有幾片葉有潛葉蠅的(潛葉蠅的幼蟲是一種潛伏在葉片內部的黃色小蟲,靠吸食葉片內的汁液為生,危害的葉片上會有細細嘅一條取食通常,影響美觀之餘仲會令中專生完全喪失功能,如果想用噴藥方式可以用阿維菌素一周一次噴殺,以4000-6000倍溝稀)
    不過我通常用最原始的方法:摘,摘哂受害的葉片。

右邊兩片有條線嘅就係啦

右邊兩片有條線嘅就係啦
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-30 15:16:07 |顯示全部樓層

呢盆唔知係唔係wave系列(因為分枝生長得好好)
不過面頭啲大葉遮住哂正面啲分枝,所以剪哂啲大葉,等下面嘅分枝曬到太陽強壯啲
修剪後係唔係好似細佐一個碼咁

剪葉前

剪葉前

剪葉後

剪葉後
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-30 15:23:34 |顯示全部樓層

紫葉酢漿草已經可以確定五粒球根全部成活啦 好開心啊!
綠色嘅係唔係花嚟嘎?未出葉先開花

回復

貓貓 發表於 2007-10-31 14:08:20 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-10-30 15:23 發表

紫葉酢醬草已經可以確定五粒球根全部成活啦 好開心啊!
綠色嘅係唔係花嚟嘎?未出葉先開花   

我想問紫葉酢醬草能否扺受強光及大雨?因為我想放到室外露天的地方種。
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-31 23:06:53 |顯示全部樓層

貓貓:我都唔係咁知哦,要問Mones啦。我都係第一次種啊,不過我都見過有人種係露台哦。我依家俾緊佢半日照的環境,有瓦遮頭嘎。
不過因為佢係球根植物,我諗佢唔太中意積水同啲泥太濕。

回復