Chris的宝宝---6/7重获新生~~~

作者: vicky 發表于 2009-2-13 13:46:21
8761 123
chris 發表於 2009-5-18 18:52:26 |顯示全部樓層
哈~好快就有好多仔女, 恭喜晒

點處理? 咁要睇下你想點, 想快 d 花開唔要咁多仔囡的話,只留一兩棵較大健康的小苗,
其他的就全部剪去, 咁佢就會好快大好快開花,
但如果想要多一些仔囡的話, 就留多幾棵小苗, 得佢夠大時就剪, 只留下一棵等佢開花
回復

vicky 發表於 2009-5-18 19:05:28 |顯示全部樓層
甘我等佢多D仔女啦,是不是再大些先CUT出来,插珠石呀
回復

vicky 發表於 2009-5-18 19:08:53 |顯示全部樓層
第一次发到的鱼骨,不过还未分盘,还在温室内
P5180053 (Small).JPG
回復

chris 發表於 2009-5-19 10:03:25 |顯示全部樓層
甘我等佢多D仔女啦,是不是再大些先CUT出来,插珠石呀
vicky 發表於 2009-5-18 19:05

要等佢有六塊葉先 cut, 插珠石就易生根, 安全 d, 不過直接插入泥也沒問題,
只要不要時常搞, 等佢靜靜休養半個月至一個月, 應該會生根生長,

另外魚骨已經夠大可以換盆, 換過盆後佢會快大好多
(換盆時要留意將魚骨的根插深少少)
回復

vicky 發表於 2009-5-19 23:22:31 |顯示全部樓層
多谢你提点呀,我听日就去换左佢
回復

vicky 發表於 2009-5-20 10:20:21 |顯示全部樓層

分左盘啦,不过我只是将最大个几棵分左,细的等多两片叶才分
五虎将
P5200084 (Small).JPG
P5200085 (Small).JPG
P5200086 (Small).JPG
P5200087 (Small).JPG
P5200088 (Small).JPG
P5200083 (Small).JPG
回復

vicky 發表於 2009-5-20 10:23:31 |顯示全部樓層
好似湿左D,等我吸走D水分先
回復

vicky 發表於 2009-5-20 10:23:34 |顯示全部樓層
好似湿左D,等我吸走D水分先
回復

vicky 發表於 2009-5-20 10:23:49 |顯示全部樓層
请问还需要温室吗
回復

chris 發表於 2009-5-20 18:39:18 |顯示全部樓層
请问还需要温室吗
vicky 發表於 2009-5-20 10:23

最好放係溫室, 等佢休養下,
魚骨係好怕熱的, 上年我的魚骨差點過不到炎夏,
超過 30 度時要留意氣溫, 如果見 d 葉變黃變白就要小心, 佢好易休眠
回復

vicky 發表於 2009-5-20 18:52:54 |顯示全部樓層
甘如果低过30度,但无咩阳光得唔得呀
回復

chris 發表於 2009-5-20 19:09:55 |顯示全部樓層
甘如果低过30度,但无咩阳光得唔得呀
vicky 發表於 2009-5-20 18:52

應該沒有問題, 超過 30 度就唔好入溫室
回復

vicky 發表於 2009-5-20 21:12:55 |顯示全部樓層
多谢你呀,如果超过30度我就除去温室,摆相对较凉的地方啦,你比我的资料好重要呀,我去年就是因为这样牺牲左好多棵下苗呀
回復

vicky 發表於 2009-6-8 09:35:37 |顯示全部樓層

前排中螨CUT头的橙橙,出了小苗啦
P6080132 (Small).JPG
P6080133 (Small).JPG
P6080134 (Small).JPG
回復

vicky 發表於 2009-6-8 09:37:53 |顯示全部樓層

但底部有侧芽定小芽,由于未大,不敢处理
P6080135 (Small).JPG
P6080136 (Small).JPG
回復

chris 發表於 2009-6-9 11:33:25 |顯示全部樓層
長出來的就是側芽,待側芽長有六至八片小葉後就可以剪下去插泥繁殖
剛剪的側芽傷口要風乾一兩個鐘後才可以插泥,之後入溫室,約一個月就可以生根,
見棵 super orange 比之前的高,好似有些不夠光,
葉片很健康,種得不錯,100分 叻叻 
回復

vicky 發表於 2009-6-9 19:47:53 |顯示全部樓層
是呀,我都觉得有些高,我要摆出来早上晒一晒先得,不过我会定期消毒啦,中过一次好怕怕呀,到时候是不是把最大那棵小面剪下插泥就可以?小的就继续繁殖呀?
回復

chris 發表於 2009-6-9 23:04:35 |顯示全部樓層
有做消毒果然 d 葉靚咗好多.

至於剪側芽有兩個做法:
1, 剪大果棵(即頂芽)嚟插泥, 留小的繼續生長 .
    (除非種得太醜要重種.否則通常我不會這樣做, 因大果棵是較容易會開花, 如果剪咗就有排都見唔到花苞)

2, 等小的側芽長得夠大後才剪下來插泥,這樣容易生根.
回復

vicky 發表於 2009-6-10 10:39:15 |顯示全部樓層
甘我就选择第二啦,
消毒工作是不是10日做一次呀
回復

vicky 發表於 2009-6-10 10:39:22 |顯示全部樓層
甘我就选择第二啦,
消毒工作是不是10日做一次呀
回復