Chris的宝宝---6/7重获新生~~~

作者: vicky 發表于 2009-2-13 13:46:21
8758 123
vicky 發表於 2009-2-18 17:45:58 |顯示全部樓層
点算呀?象不象SINN. BEAUTY?我同一时间种ORANGE同BEAUTY的,但后来死下一盘死下一盘,就剩下它们了,贴纸又在,应该没有错的
回復

maywong918 發表於 2009-2-18 17:59:32 |顯示全部樓層
我覺得都唔係好似beauty喎...................
回復

卓男媽 發表於 2009-2-18 18:04:11 |顯示全部樓層
点算呀?象不象SINN. BEAUTY?我同一时间种ORANGE同BEAUTY的,但后来死下一盘死下一盘,就剩下它们了,贴纸又在,应该没有错的
vicky 發表於 18-2-2009 17:45

等開花咪知囉, 加油呀 !!
回復

vicky 發表於 2009-2-18 18:22:30 |顯示全部樓層
我是新手,还未试过开花呀,我觉得开花是一件对我来说很遥远的事情呀
回復

vicky 發表於 2009-2-18 18:22:54 |顯示全部樓層
应该是两者之一了,除此之外我没有其他种子了
回復

joant 發表於 2009-2-21 14:41:33 |顯示全部樓層
如果係super orange嘅話, 就種得比我靚好多喇
回復

vicky 發表於 2009-2-21 23:58:39 |顯示全部樓層
26# joant[
为什么呢?我都挨过很困难的时期,特别是天热
回復

vicky 發表於 2009-3-4 18:36:33 |顯示全部樓層

听Chris的话,让它晒晒太阳,淋下肥,现在长得更加好.明显叶子长了大了
P3040474 (Small).JPG
P3040472 (Small).JPG
回復

chris 發表於 2009-3-5 17:37:39 |顯示全部樓層
28# vicky

, 效果唔錯喎, 咁佢應該好快大同開花, 繼續
回復

vicky 發表於 2009-3-5 17:41:41 |顯示全部樓層
28# vicky

, 效果唔錯喎, 咁佢應該好快大同開花, 繼續
chris 發表於 2009-3-5 17:37

多谢你的分享啦,多谢你的鼓励啦,同埋最重要系有你的指点,这个非常重要.
我打算过多几天就再加开花肥,催它开花,继而我想搞大它的肚子,等再有下一代~~~~~
甘你就做啊爷啦~~~~~
回復

chris 發表於 2009-3-5 18:23:00 |顯示全部樓層
多谢你的分享啦,多谢你的鼓励啦,同埋最重要系有你的指点,这个非常重要.
我打算过多几天就再加开花肥,催它开花,继而我想搞大它的肚子,等再有下一代~~~~~
甘你就做啊爷啦~~~~~ ...
vicky 發表於 2009-3-5 17:41

呢隻係好易開花的品種, 記得每日比佢曬下太陽就快出花苞
而且佢仲係好易自我授粉的品種, 不用理佢都好易結種子的,
如你見朶花開了三四天就落下, 即係代表佢有喜~
回復

vicky 發表於 2009-3-5 18:29:11 |顯示全部樓層
呢隻係好易開花的品種, 記得每日比佢曬下太陽就快出花苞
而且佢仲係好易自我授粉的品種, 不用理佢都好易結種子的,
如你見朶花開了三四天就落下, 即係代表佢有喜~ ...
chris 發表於 2009-3-5 18:23

是真的吗?甘我会留意呢~~~谢谢提示
回復

maywong918 發表於 2009-3-5 19:15:09 |顯示全部樓層
加油~不過都係果句,唔似超級橙................
回復

vicky 發表於 2009-3-5 19:19:24 |顯示全部樓層
我开始觉得好象鱼骨呢~~~~见到其他花友张相和它差不多象~~~
今天原本放它透气的,点知落大雨,就立刻搬它去安全的地方~~~
不可以淋亲,不可以吹亲,不可以晒亲,我家的小公主呀~~
回復

maywong918 發表於 2009-3-5 19:42:36 |顯示全部樓層
我开始觉得好象鱼骨呢~~~~见到其他花友张相和它差不多象~~~
今天原本放它透气的,点知落大雨,就立刻搬它去安全的地方~~~
不可以淋亲,不可以吹亲,不可以晒亲,我家的小公主呀~~ ...
vicky 發表於 2009-3-5 19:19

魚骨唔係甘架~魚骨係超迷,好細架~
我覺得似馬克或Silhouette~
睇下魚骨既葉︰
PC272388 (Small).JPG
回復

vicky 發表於 2009-3-5 19:43:58 |顯示全部樓層
但我无你上面列出的种子呀,
回復

maywong918 發表於 2009-3-5 19:47:50 |顯示全部樓層
但我无你上面列出的种子呀,
vicky 發表於 2009-3-5 19:43

唔通chris俾錯左? 呵呵...............甘為有等再大D先知~
回復

vicky 發表於 2009-3-5 19:53:25 |顯示全部樓層
错有错着啦,反正我又无所谓,都系当凑仔甘凑的,健康就好啦,
回復

maywong918 發表於 2009-3-5 19:57:34 |顯示全部樓層
错有错着啦,反正我又无所谓,都系当凑仔甘凑的,健康就好啦,
vicky 發表於 2009-3-5 19:53

甘加油喇~
回復

豆豆 發表於 2009-3-5 21:20:01 |顯示全部樓層
唔怕架~~開咗花就知啦睇葉應該係美女來架
回復