Chris的宝宝---6/7重获新生~~~

作者: vicky 發表于 2009-2-13 13:46:21
8760 123
chris 發表於 2009-4-21 19:50:19 |顯示全部樓層
我明白啦,要定期消毒
但点冲凉呀,去晒D泥冲定成盘由头淋到落尾呀?
vicky 發表於 2009-4-20 10:14

不用去泥換盤, 就咁淋就得

用噴壼(最好用打氣的噴比較好 )好似沖涼咁成棵咁噴, 記得噴埋中心點及葉底, 沖涼後放係陰涼的地方等佢風乾完成
回復

小君 發表於 2009-4-21 21:46:14 |顯示全部樓層
到現在才知道定期消毒的用處。
回復

msung 發表於 2009-4-21 22:38:46 |顯示全部樓層

路過的問一下,請問樓主用的容器是玩具扭蛋的殼嗎?有沒有去水孔呢?

在P4150097.jpg圖中看到植料是濕濕的。

在P4150098.jpg 盆中的珠石也變了綠色,長了青苔?

有沒有其他植物放在同一個保濕箱內?它們的情況呢?

會否高溫及高濕導致爛根爛葉呢? 4月13-15日的溫度如下:

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/pastwx/metob200904c.htm
2009 年 4 月 香港氣象觀測摘錄
日期                   最高                         最低
四月                 (攝氏度)                     (攝氏度)
13         1007.9         28.4         23.7         21.6         20.8         84         77         5.0
14         1007.9         28.6         24.7         21.9         21.1         80         45         -
15         1009.6         25.6         23.1         21.9         19.9         83         86         4.3
回復

vicky 發表於 2009-4-22 16:07:40 |顯示全部樓層
1.是玩具扭蛋的殼,有
2,是长青苔,不过不多
3,自己独立放的
4,应该不是,我比较注意温度同湿度
回復

vicky 發表於 2009-4-22 16:08:24 |顯示全部樓層
由于成棵都谢晒,所以我帮佢地剃晒头,重新来过,原来发现个根球都几大个下,哈哈
回復

geminickh 發表於 2009-4-22 20:14:56 |顯示全部樓層
O , 原來係要咁做
回復

vicky 發表於 2009-4-23 09:41:22 |顯示全部樓層
白白浪费了去年的时间,但吸收了经验
回復

Evalam 發表於 2009-4-23 10:30:25 |顯示全部樓層
唔緊要啦!希望佢愈生愈靚,俾心機!add10icon
回復

vicky 發表於 2009-4-23 10:46:08 |顯示全部樓層
全CUT晒,只是剩下根球,还需要换上新的泥和珠石吗
回復

mcyan 發表於 2009-4-23 10:58:39 |顯示全部樓層
換埋佢啦
回復

vicky 發表於 2009-4-23 18:12:59 |顯示全部樓層
o哦,甘我明天换了它呢
回復

vicky 發表於 2009-5-7 12:03:11 |顯示全部樓層
首次发到鱼骨呀
P5070021 (Small).JPG
回復

Evalam 發表於 2009-5-7 15:33:51 |顯示全部樓層
恭喜晒!
回復

vicky 發表於 2009-5-7 15:34:31 |顯示全部樓層
多谢呀,但想办法渡夏
回復

chris 發表於 2009-5-8 10:20:28 |顯示全部樓層
恭喜恭喜
魚骨係好怕熱, 超過 30度d葉就有機會變黃變白,
而家就開始熱, d 超迷要小心留意一下
回復

vicky 發表於 2009-5-8 11:37:16 |顯示全部樓層
我打算移佢入屋,请问现在可以放肥了吗
回復

chris 發表於 2009-5-8 17:29:18 |顯示全部樓層
我打算移佢入屋,请问现在可以放肥了吗
vicky 發表於 2009-5-8 11:37

可以施平均肥, 等佢大d就可以施開花肥, 同迷岩差不多, 只係唔好曬大陽就可以
回復

vicky 發表於 2009-5-9 10:38:34 |顯示全部樓層
我一直都放在一个角落,还是用温室,怕天气热湿度不够
多谢你呀
回復

vicky 發表於 2009-5-9 11:01:47 |顯示全部樓層
另贴上CUT头后长出的小芽,但好象不是同一棵的,是同时有几棵小芽,我应该怎么办
P5090007 (Small).JPG
P5090008 (Small).JPG
P5090009 (Small).JPG
回復

vicky 發表於 2009-5-18 18:04:24 |顯示全部樓層

再贴,长大了一点,但一个根球长两三棵小苗出来,点算呀
P5180045 (Small).JPG
P5180046 (Small).JPG
P5180049 (Small).JPG
回復