香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 自家製 "馬拉糕 "

自家製 "馬拉糕 "

作者: fianfumy 發表于 2009-2-10 23:04:01
9030 29

打算整馬拉糕 ( 中種法 ) 都有好耐好耐 , 買了支鹼水都有一個多月 , 今日終於肯整啦 !

中種法的馬拉糕比直接法馬拉糕是香軟得多 .

我的材料是做8吋薄身馬拉糕:

中種:低筋麵粉 120g + 20g黑糖 + 100g淡奶 + 60g水 + 3g即用酵母

將麵粉過篩,分加入黑糖及酵母 ( 但兩者不可真接互相接觸 , 會影響發酵效果 ) ,再慢慢倒入淡奶及水 , 一面攪一面倒 ,拌勻至沒有粉粒後封好靜置3-6小時(天氣熱時只需3小時 , 今日我等5小時左右)。

蛋 3隻 ,  黑糖 45g , 砂糖 45g , 高筋麵粉 40g , 低筋麵粉 40g , 吉士粉 10g
泡打粉 1/2 茶匙 , 梳打粉 1/2 茶匙 , 食用鹼水 1/2 - 2/3茶匙 , 生油 25g

(*** 鹼水目的是為了中和中種發酵所產生之酸味,加了鹼水的糕點會因蒸煮的時間加長而轉深色 )

將雞蛋打入盆中,加入黑糖及砂糖用打蛋器打至完全溶解,並加入已篩的麵粉拌勻.

加入中種粉漿一同拌勻,最後加入食用鹼水及生油 .

拌勻後倒入已塗油及墊上牛油紙之模具中,封好靜置45分鐘(視乎溫度 , 夏天約30 mins) ,  大火蒸30-40分鐘即成。

蒸好啦 ...

放涼後將馬拉糕切件 ,  再翻蒸會比剛剛蒸好的會更好吃 .

其實今晚的馬拉糕有一點美中不足之事  , 就是倒入焗盆後 , 我趕住去樓下琴行湊囡囡回家 , 我沒有用保鮮紙封好 , 返到家後又忙開飯 , 所以最後一次的發酵就差少少了 .

評分

查看全部評分

may.sun 發表於 2009-2-10 23:39:40 |顯示全部樓層
打算整馬拉糕 ( 中種法 ) 都有好耐好耐 , 買了支鹼水都有一個多月 , 今日終於肯整啦 !

中種法的馬拉糕比直接法馬拉糕是香軟得多 .

我的材料是做8吋薄身馬拉糕:

http://i285.photobucket.com/albums/ll44/fianf ...
fianfumy 發表於 2009-2-10 23:04

流口水ing~~
回復

fianfumy 發表於 2009-2-10 23:47:01 |顯示全部樓層
流口水ing~~
may.sun 發表於 2009-2-10 23:39

嚟 ... sent 一件比你食住先 , 等你止止口水 !
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-10 23:48:05 |顯示全部樓層
我又要
回復

fianfumy 發表於 2009-2-10 23:50:47 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(77).gif我又要
BanbieChan 發表於 2009-2-10 23:48

點會少你呀 ....
回復

may.sun 發表於 2009-2-10 23:59:40 |顯示全部樓層
嚟 ... sent 一件比你食住先 , 等你止止口水 !
fianfumy 發表於 2009-2-10 23:47

快d....流水不止la
回復

新仔 發表於 2009-2-11 00:34:47 |顯示全部樓層
咁我呢?
回復

kobyip 發表於 2009-2-11 09:38:07 |顯示全部樓層
真係好煩復呀................add9icon
回復

maymay靚 發表於 2009-2-11 09:54:59 |顯示全部樓層
KOBYIP,,, LEE D要大師傅先做到ga,,, 我地企埋一邊等食啦!!!
回復

maymay靚 發表於 2009-2-11 09:56:09 |顯示全部樓層
fian,,, 幾時食飯??? 拎件比我呀..
回復

freddywongdy 發表於 2009-2-11 10:38:39 |顯示全部樓層
正x10n次呀! 你屋企人真幸福, 有個咁有心機整野食o既女主人!
回復

maymay靚 發表於 2009-2-11 11:01:46 |顯示全部樓層
freddywongdy... 做 fian 個朋友都好幸福ga... 我就係其中一個,,成日都有好野食...
回復

freddywongdy 發表於 2009-2-11 11:38:00 |顯示全部樓層
freddywongdy... 做 fian 個朋友都好幸福ga... 我就係其中一個,,成日都有好野食...http://qqface.knowsky.com/jaozi/jaozi%20(12).gif
maymay靚 發表於 2009-2-11 11:01

你就好啦!
回復

貓后 發表於 2009-2-11 11:57:14 |顯示全部樓層
我都想食丫
回復

hellokitty_971 發表於 2009-2-11 12:02:05 |顯示全部樓層
wo...馬拉糕,去飲茶我一定要食既糕點之一
回復

fianfumy 發表於 2009-2-11 12:44:51 |顯示全部樓層
fian,,, 幾時食飯??? 拎件比我呀..
maymay靚 發表於 2009-2-11 09:56

maymya 咁你摘日啦 ..
回復

fianfumy 發表於 2009-2-11 12:53:26 |顯示全部樓層
咁我呢?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(67).gif
新仔 發表於 2009-2-11 00:34

你都有 ...要空運埋比你食
回復

maymay靚 發表於 2009-2-11 14:48:11 |顯示全部樓層
fian, 好慷慨...
回復

alansing 發表於 2009-3-29 16:36:32 |顯示全部樓層
你放佐黑糖 , 其實可以叫佢做黑糖/紅糖糕~
回復

fianfumy 發表於 2009-3-29 16:51:31 |顯示全部樓層
你放佐黑糖 , 其實可以叫佢做黑糖/紅糖糕~
alansing 發表於 2009-3-29 16:36

我所用的黑糕不是很黑架 .. 是太古那種的 .
回復

12下一頁