返回列表 發新帖

這就是 - 三色堇的種籽嗎?

關閉 [複製鏈接]
作者: Pinkcat 發表于 2009-2-8 13:28:58
2325 35
Pinkcat 發表於 2009-2-24 09:52:34 |顯示全部樓層
狠狠的剪了, 但發現枯壞了一大堆花莖, 鬆土一看 - 嘩! d根仲奀過貓貓d毛, 又再狠狠的剪 ... 最後剪到餘下4吋根頭矣~

好彩收了一定數量種籽,靜待秋天再來吧~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:59:52 |顯示全部樓層
好靚呀, 之但係我的花花仍在結籽....天氣又開始回暖, 剪唔剪真係好矛盾.....
Pinkcat 發表於 2009-2-13 13:07

我上星期將一棵半枯0既三色堇 ( 定係香堇菜呀.....) 剪剪剪剪剪剪剪 ...... 剪到淨低個頭 ~~
呢個星期標左好多葉出來 ~~ 我又即管睇下佢點 ~~
今晚貼相 ~
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-24 13:28:14 |顯示全部樓層
我上星期將一棵半枯0既三色堇 ( 定係香堇菜呀.....) 剪剪剪剪剪剪剪 ...... 剪到淨低個頭 ~~
呢個星期標左好多葉出來 ~~ 我又即管睇下佢點 ~~
今晚貼相 ~ ...
JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:59

咦, 乜原來咁架~ 希望我棵有你的那棵一半好運就了~
回復

Monse 發表於 2009-2-24 15:49:18 |顯示全部樓層
Pinkcat 發表於 2009-2-24 13:28

今年早左開始熱,如果唔係花期可以去到4-5月架,剪啦,唔得咪當攞個經驗囉。
回復

crazycat 發表於 2009-2-24 16:37:48 |顯示全部樓層
24# Monse

要剪架?我又有一盤...剛剛買..見仲開得好靚喎...

希望我無post錯...係呢款呀呵?
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 17:06:04 |顯示全部樓層
24# Monse

要剪架?我又有一盤...剛剛買..見仲開得好靚喎...

希望我無post錯...係呢款呀呵? ...
crazycat 發表於 2009-2-24 16:37

....... 三色堇唔係咁架 ....你盤好似係石竹之類 ( 我唔識呀 ~ 總之唔係三色堇 )
三色堇係咁架 :
P1140048 (Small).JPG
P1140050 (Small).JPG
P1140049 (Small).JPG
P1120296 (Small).JPG
P1120777 (Small).JPG
回復

newbie 發表於 2009-2-24 20:19:09 |顯示全部樓層
16# Monse

wah!!!!!!! 種到咁多咁靚..... 好利害 ~~~ add4icon add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 23:13:10 |顯示全部樓層
Pinkcat 發表於 2009-2-24 13:28

pinkcat ,

我將我棵三色堇剪剩個頭 , 呢堆野就係呢2-3日生出黎架喇 ~~
P1140095 (Small).JPG
得唔得都好, 一試無妨嘛 ~~
回復

crazycat 發表於 2009-2-25 00:28:07 |顯示全部樓層
係?...唔怪之得我剪時總係覺得..唔似既...咁咯!
回復

Monse 發表於 2009-2-25 00:39:22 |顯示全部樓層
pinkcat ,

我將我棵三色堇剪剩個頭 , 呢堆野就係呢2-3日生出黎架喇 ~~
得唔得都好, 一試無妨嘛 ~~
JicJicmom 發表於 2009-2-24 23:13

JicJicmom
哎呀!你洗唔洗剪得咁盡 ,你好鬼死勇家嘖 ,哈哈
傍邊有棵可能係三色堇的苗仔吖
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 00:40:52 |顯示全部樓層
JicJicmom
哎呀!你洗唔洗剪得咁盡 ,你好鬼死勇家嘖 ,哈哈
Monse 發表於 2009-2-25 00:39

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
你未見過佢之前個樣咋 !!! 比著你分分鐘仲狼死過我呀 ~~~~
又蚜虫又枯又爛身爛世 ~~~~
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 00:42:05 |顯示全部樓層

呢D叫盡地一舖 , 置諸C地而後生 BLAHBLAHBLAH ~~~~~
都係搏一搏咋 ....唔知佢生唔生得成架 ~
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-25 14:20:29 |顯示全部樓層
今年早左開始熱,如果唔係花期可以去到4-5月架,剪啦,唔得咪當攞個經驗囉。
Monse 發表於 2009-2-24 15:49

yup~ 我會以你的相作努力目標的! 亦謝謝多日指教!
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-25 14:25:21 |顯示全部樓層
呢D叫盡地一舖 , 置諸C地而後生 BLAHBLAHBLAH ~~~~~
都係搏一搏咋 ....唔知佢生唔生得成架 ~
JicJicmom 發表於 2009-2-25 00:42

真係好博呀你,自愧不如.
貓貓之前好鍾意呢棵花, 日日淋花都"痴"到實叫極唔走;呢兩日望住棵花頭好失落, 希望真係可以種得番啦!
回復

Pinkcat 發表於 2009-3-6 13:31:42 |顯示全部樓層
最新消息: 剪下餘莖的菜菜, 竟然絕地茁生, 今日仲開埋花添!!!!

雖然比上一回細點, 亦驚訝生命力之強!

希望部notebook 今日可正常運作 post 相啦~
回復

susana 發表於 2009-3-6 23:57:28 |顯示全部樓層
等我都剪下先, 我諗住佢係一年生, 所以由佢盡情享受 "生命".. 但睇黎剪剪佢, 可能可以幫佢續命兼另有一番境像喎!
回復