這就是 - 三色堇的種籽嗎?

關閉 [複製鏈接]
作者: Pinkcat 發表于 2009-2-8 13:28:58
2324 35

早上淋花驚覺 - 過年前在花墟BunX 買下的三色堇,竟然結果發籽???
未有打算,先剪下已爆放的...

哎吔,之前我見花葉稠零剪走不少花,嘥哂添....查實是否這樣種下就可以了?
fnv234 發表於 2009-2-8 13:48:11 |顯示全部樓層
係呀,不過應該喺未爆開之前收,爆開咗就彈晒D種子出嚟
天氣涼先適合播種
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-9 09:43:01 |顯示全部樓層
我今早淋花, 發現了一點點散落的, 嘥咗添~

在待至涼天前, 還需要些什麼處理?
回復

fnv234 發表於 2009-2-9 17:04:59 |顯示全部樓層
我今早淋花, 發現了一點點散落的, 嘥咗添~

在待至涼天前, 還需要些什麼處理?
Pinkcat 發表於 2009-2-9 09:43

見到個果變黃嘅時候就可以摘,陰乾佢,正常會爆開
收咗種子之後包好,放入雪櫃,等秋天再種
p.s.睇花色好似係香堇菜喎
回復

susana 發表於 2009-2-9 17:43:59 |顯示全部樓層
原來要放雪櫃嗎!!! 我都收左好多.. 快d雪先!
回復

fnv234 發表於 2009-2-9 17:45:21 |顯示全部樓層
原來要放雪櫃嗎!!! 我都收左好多.. 快d雪先!
susana 發表於 2009-2-9 17:43

唔一定嘅,不過放咗可以擺耐D,發芽率都高D
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-10 09:30:44 |顯示全部樓層
見到個果變黃嘅時候就可以摘,陰乾佢,正常會爆開
收咗種子之後包好,放入雪櫃,等秋天再種
p.s.睇花色好似係香堇菜喎
fnv234 發表於 2009-2-9 17:04

噢, 完全明白了, 謝謝!
查實我都覺得花花比較細同散落, 同我姪女種既好唔同...有合理懷疑過係咪真係三色堇.Anyway, 最緊要佢健健康康啫!
回復

Monse 發表於 2009-2-12 01:06:22 |顯示全部樓層
雖然兩種花好相似,但有分別架,我就喜歡香堇菜多啲。

英名:Viola (中文名:香堇菜)
發芽適溫:18℃~21℃
生育溫度:10℃~25℃
發芽天數:約7~14天
播種期:8~12月
開花期:11~4月
株高:15~20公分
株徑:約25公分

英名:Pansy (中文名:三色堇)
發芽適溫:15℃~20℃
生育溫度:5℃~25℃
開花期:11~5月
株徑:20~25公分
回復

alextang 發表於 2009-2-12 07:17:46 |顯示全部樓層
雖然兩種花好相似,但有分別架,我就喜歡香堇菜多啲。

英名:Viola (中文名:香堇菜)
發芽適溫:18℃~21℃
生育溫度:10℃~25℃
開花期:11~4月
株徑:約25 ...
Monse 發表於 2009-2-12 01:06

>"<Monse 咁即是點分啊!add3icon
add11icon我到現在還是當它是一樣的。
看D葉會分得出嗎add9icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-12 08:02:56 |顯示全部樓層
香堇菜好似有香味的
回復

cotychan 發表於 2009-2-12 08:09:53 |顯示全部樓層
分我就唔識分啦!不過我知道三色堇係嫌光性種籽,要佢發芽,就要放種籽喺泥面之後搵嘢冚實佢,唔好俾光佢.
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-12 12:40:37 |顯示全部樓層
>"
alextang 發表於 2009-2-12 07:17

sorry 我都唔係好明點分別....
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-12 12:42:11 |顯示全部樓層
如果用味覺區分, 貓貓可以代勞回答 - 是有香味的!
回復

Monse 發表於 2009-2-12 22:53:19 |顯示全部樓層
香菫菜的學名為Viola cornuta,英名為Viola、Sweet Violet,是菫菜科菫菜屬一年生草本植物,原產於歐洲。因花帶有香味,故名香菫菜。

香菫菜的植株高度約十至十五公分,葉為長卵形,葉緣有圓缺刻,從葉腋抽出花梗,花頂生,上面有兩片圓瓣,下有三片花瓣,花色千變萬化,有整朵花一個顏色,或是漸層色彩,或者上瓣和下瓣分為兩色,或者花心帶有條紋,或有如貓臉變化,色彩之豐富,令人不禁讚嘆造物者之神奇。

一般很難分清楚香菫菜(Viola)和三色菫(Pansy)的分別,簡易的分辨是看花的大小,香菫菜的花徑約二公分至四公分;而三色菫的花小的有四公分,大的甚至到十一公分左右。
回復

fnv234 發表於 2009-2-12 23:01:27 |顯示全部樓層
香菫菜的學名為Viola cornuta,英名為Viola、Sweet Violet,是菫菜科菫菜屬一年生草本植物,原產於歐洲。因花帶有香味,故名香菫菜。

香菫菜的植株高度約十至十五公分,葉為長卵形,葉緣有圓缺刻,從葉腋抽出花梗, ...
Monse 發表於 2009-2-12 22:53

咁你頭像果種係邊種?
回復

Monse 發表於 2009-2-12 23:19:56 |顯示全部樓層
咁你頭像果種係邊種?
fnv234 發表於 2009-2-12 23:01

香菫菜囉。

2008年年初買的後換左花盆落左肥就生到叭聲喇。

2008年年初買的後換左花盆落左肥就生到叭聲喇。

這3盆是過年前買的仲未得閒換盆

這3盆是過年前買的仲未得閒換盆
回復

fnv234 發表於 2009-2-12 23:25:26 |顯示全部樓層
好大盆…
D色都好特別
回復

Monse 發表於 2009-2-12 23:43:35 |顯示全部樓層
好大盆…
D色都好特別
fnv234 發表於 2009-2-12 23:25

好易架咋,買左番呢後,搵個長既花盆,先放一層泥在花盆底然後放一些花肥上泥面,之後再加一層泥,將三盆花脫盆連泥放入花盆內,再用泥蓋好即成,等一星期後當花花生得穩定下來後,恨心啲將所有花蕾及頂芽剪去,之後就會開咁大叢花架啦。

評分

查看全部評分

回復

susana 發表於 2009-2-13 09:54:47 |顯示全部樓層
好易架咋,買左番呢後,搵個長既花盆,先放一層泥在花盆底然後放一些花肥上泥面,之後再加一層泥,將三盆花脫盆連泥放入花盆內,再用泥蓋好即成,等一星期後當花花生得穩定下來後,恨心啲將所有花蕾及頂芽剪去,之 ...
Monse 發表於 2009-2-12 23:43

見你d Viola生得咁靚, 心思思!! 但真係要下好大決心先做到呀!!!!  add9icon  天使與魔鬼tim!!
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-13 13:07:15 |顯示全部樓層
好易架咋,買左番呢後,搵個長既花盆,先放一層泥在花盆底然後放一些花肥上泥面,之後再加一層泥,將三盆花脫盆連泥放入花盆內,再用泥蓋好即成,等一星期後當花花生得穩定下來後,恨心啲將所有花蕾及頂芽剪去,之 ...
Monse 發表於 2009-2-12 23:43

好靚呀, 之但係我的花花仍在結籽....天氣又開始回暖, 剪唔剪真係好矛盾.....
回復

12下一頁