我的小花 (群朱開花 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 發表于 2009-2-7 00:04:06
40648 572
花草之家 發表於 2009-7-14 12:15:49 |顯示全部樓層
花草  你棵紫微好多分枝啊, 我棵有花開既得三丫, 開完應該就無啦, 要再等出年
格子 發表於 2009-7-13 12:44

格子,你個棵重細丫馬。我個2棵紫薇係上手業主種落,大大話話到依家我諗都有5年架喇add7icon
回復

雲雲 發表於 2009-7-20 15:51:47 |顯示全部樓層
88, 你家的花花點呀! 請報平安
回復

Agnes 發表於 2009-7-20 20:40:13 |顯示全部樓層
懶蟲抖緊暑?
回復

花草之家 發表於 2009-7-21 17:39:25 |顯示全部樓層
"懶蟲"沉淪係花海同埋狗海之中,仲未遊返上岸呀!我估
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-21 20:44:14 |顯示全部樓層
"懶蟲"潛完水未?
回復

hk88688 發表於 2009-7-21 21:44:49 |顯示全部樓層
大家咁掛住我嘅? 懶蟲返嚟喇
大家好, 我無抖暑啊, 我想抖, 班99都唔放過我
你哋啲花花好嗎? 9號風球嗰晚真係好大風, 好彩啲花花無無咩損傷, 係有啲膠盆瞓低咗add14icon
不過, 朱朱啲葉因為太高瞓晒地, 所以今日"的"起心肝, 整咗啲花架俾佢哋, 用幾條園藝鐵線就搞掂, 成本1蚊, 好抵, 得閒大家可以DIY

送返幅爆仗竹俾大家, 今期開得幾燦爛add6icon
送埋整花架過程俾大家, 可以齊齊DIY, 除咗朱朱, 其他會瞓地嘅花花都用得嘛add14icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-21 22:49:33 |顯示全部樓層
好有心機呀!add14icon
一D都唔懶喎!add6icon
回復

Agnes 發表於 2009-7-21 23:00:37 |顯示全部樓層
hk88688勤力過我好多 wor, 我 d 朱朱瞓低就剪, 邊有咁好心機 DIY個架
回復

yuwaiman 發表於 2009-7-21 23:02:31 |顯示全部樓層
88, 係咪唔夠晒呀, 我d葉冇咁"長"架喎add3icon
回復

hk88688 發表於 2009-7-22 16:02:52 |顯示全部樓層
好有心機呀!add14icon
一D都唔懶喎!add6icon
黃臉婆 發表於 2009-7-21 22:49

靚靚, 咁熱真係咩都想減省工序, 不過見朱朱啲葉瞓晒地, 真係於心不忍 , 唯有酷熱警告下, 整啲花架俾佢哋, 咁下次打風都無咁驚
你咁多朱朱, 得閒又整啲stand俾佢哋, 唔洗俾風吹到啲葉瞓地嘛
回復

hk88688 發表於 2009-7-22 16:06:07 |顯示全部樓層
hk88688勤力過我好多 wor, 我 d 朱朱瞓低就剪, 邊有咁好心機 DIY個架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(54).gif
Agnes 發表於 2009-7-21 23:00

Agnes, 錯喇, 呢個係一勞永逸嘅方法, 整咗花架之後, 唔會有葉再瞓低, 咁咪唔洗剪葉
回復

hk88688 發表於 2009-7-22 16:08:53 |顯示全部樓層
88, 係咪唔夠晒呀, 我d葉冇咁"長"架喎add3icon
yuwaiman 發表於 2009-7-21 23:02

敏敏, 我度都好鬼晒, 不過唔知點解朱朱啲葉都生到好長add3icon 所以颱風過後,啲葉就瞓晒地
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 16:16:21 |顯示全部樓層
靚靚, 咁熱真係咩都想減省工序, 不過見朱朱啲葉瞓晒地, 真係於心不忍 , 唯有酷熱警告下, 整啲花架俾佢哋, 咁下次打風都無咁驚
你咁多朱朱, 得閒又整啲stand俾佢哋, 唔洗俾風吹到啲葉瞓地嘛 ...
hk88688 發表於 2009-7-22 16:02

黃靚靚咁多朱,要開條生産線做花架先至得喇add4icon
回復

雲雲 發表於 2009-7-22 16:57:07 |顯示全部樓層
88,真係好媽媽,好有心機。
回復

vincentma 發表於 2009-7-22 20:50:11 |顯示全部樓層
Fanny, 你真係好有心機,係個 stand D 朱朱,真係整齊 D 喎!
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-22 21:48:44 |顯示全部樓層
你咁多朱朱, 得閒又整啲stand俾佢哋, 唔洗俾風吹到啲葉瞓地嘛 ...
hk88688 發表於 2009-7-22 16:02

用stand比朱朱又幾好喎,費事打多幾次風,變曬『光頭朱』!
想知~~
妳用嘜野『屈』D鐵支?
用咩方法可以屈到咁圓?
鐵支係邊到買到?
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-22 21:55:59 |顯示全部樓層
黃靚靚咁多朱,要開條生産線做花架先至得喇add4icon
花草之家 發表於 2009-7-22 16:16

睇嚟一定要開,條 line成員有「黃臉公」,「黃臉婆」,「黃臉仔」,「黃臉太婆」,。。。。。。。要唔要預埋妳呀?
回復

pauline 發表於 2009-7-22 22:25:11 |顯示全部樓層
要整下D位置了, 就快大軍殺到, 咁就無位種啦!!!!
回復

hk88688 發表於 2009-7-22 22:53:24 |顯示全部樓層
靚靚咁多朱, 又真係要搵多啲人幫手至得, 如果唔係屈到手都痛

雲雲&Vincent媽, 唔係我有心機, 係睇見朱朱啲葉瞓晒地好眼怨, 都係嗱嗱淋整啲stand俾佢哋, 見佢哋啲葉企返起身, 心情都靚啲add14icon

靚靚, 我用園藝鐵線, 我响花卉世界買, 好似8蚊/公斤, 大約兩三毫紙條, 10蚊店都好似有得賣, 不過一定貴好多。
其實用普通鐵線都得, 不過園藝鐵線包咗膠, 無咁易生锈嘛。
我用普通尖咀拑屈啲鐵線咋, 不過都要用啲力, 黃臉公肯出手就最好喇 用cut拑剪鐵線, 兩樣工具就OK。
個圓型用啲唔同大細花盆做模, 將條鐵線跟住盆邊屈出嚟, 大細適隨專便, 想直徑大啲就用大啲盆做模,  快啲動手, 等朱朱啲葉唔洗再瞓地嘛
回復

hk88688 發表於 2009-7-22 22:55:55 |顯示全部樓層
Pauline, 你留咗位俾朱朱同百合未add3icon
回復