我的小花 (群朱開花 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 發表于 2009-2-7 00:04:06
40942 572
vincentma 發表於 2009-7-12 16:51:03 |顯示全部樓層
花草, 100吋盆? 有兩棵啲莖好似地拖棍咁粗嘅5年生紫薇, 我都係用25cm, 仲有棵細啲嘅兩年苗, 都係用差唔多size盆種

Vincent媽, 其實紫薇好細棵已經可以開花, 加上佢要重剪, 之後會响新枝頭開花, 所以唔怕會好大棵, ...
hk88688 發表於 2009-7-12 14:22
花草,post 上黎個100吋盆係點? Fanny,係咪成個夏天都有花開架?好!下次要買先!
回復

花草之家 發表於 2009-7-12 18:59:17 |顯示全部樓層

尼2棵紫薇因為上手業主唔識種,將d要晒太陽ge植物種係樹下,仲係冇太陽到ge位住置,我未見過佢開花,所以今年决定將尼2棵紫薇挖出黎,改用盆種,佢地ge根系好發達,要用咁大個盆至放得落去。睇吓!俾佢地晒太陽,終於開花喇add4icon
回復

hk88688 發表於 2009-7-12 20:19:07 |顯示全部樓層
Vincent媽, 紫薇又叫百日紅, 睇書話花期係5-9月, 應該成個夏天都有花睇add6icon

花草, 紫薇經你悉心照顧下, 梗係要開花報答你
回復

亞實 發表於 2009-7-12 20:25:11 |顯示全部樓層
好靚的紫薇, 好鍾意紫薇
回復

vincentma 發表於 2009-7-12 20:40:31 |顯示全部樓層
尼2棵紫薇因為上手業主唔識種,將d要晒太陽ge植物種係樹下,仲係冇太陽到ge位住置,我未見過佢開花,所以今年决定將尼2棵紫薇挖出黎,改用盆種,佢地ge根系好發達,要用咁大個盆至放得落去。睇吓!俾佢地晒太陽,終 ...
花草之家 發表於 2009-7-12 18:59
唔該晒花草!
回復

vincentma 發表於 2009-7-12 20:41:42 |顯示全部樓層
Vincent媽, 紫薇又叫百日紅, 睇書話花期係5-9月, 應該成個夏天都有花睇add6icon

花草, 紫薇經你悉心照顧下, 梗係要開花報答你
hk88688 發表於 2009-7-12 20:19
Fanny 好勤力,睇好多花花書!
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-12 22:38:02 |顯示全部樓層
另外, 非洲菊都開始有花花喇, 都幾大朵, 係切花品種, 而且都係開花不斷, 可以慳返唔洗買花插add4icon  
原來佢都好晒得, 全日照都得OK, 香港咁熱嘅夏天都無問題。 ...
hk88688 發表於 2009-7-11 02:52

非洲菊好靚
88,妳第一個跑出,我個d仲係扮緊草。
回復

花草之家 發表於 2009-7-13 09:02:16 |顯示全部樓層

Fanny,更正呀!唔係100吋,係100cm至真
紫薇好粗生,有水同陽光就得架喇!
回復

davidng 發表於 2009-7-13 09:06:15 |顯示全部樓層
very good!
回復

雲雲 發表於 2009-7-13 12:32:22 |顯示全部樓層
花草對被遺棄植物,比佢o地再建立家園,應該改名為"愛護花草之家"。
回復

格子 發表於 2009-7-13 12:44:15 |顯示全部樓層
尼2棵紫薇因為上手業主唔識種,將d要晒太陽ge植物種係樹下,仲係冇太陽到ge位住置,我未見過佢開花,所以今年决定將尼2棵紫薇挖出黎,改用盆種,佢地ge根系好發達,要用咁大個盆至放得落去。睇吓!俾佢地晒太陽,終 ...
花草之家 發表於 2009-7-12 18:59

花草  你棵紫微好多分枝啊, 我棵有花開既得三丫, 開完應該就無啦, 要再等出年
回復

hk88688 發表於 2009-7-13 15:49:47 |顯示全部樓層
亞實, 鍾意就種吖, 紫薇好易打理add6icon

Vincent媽, 因為之前北上買咗十幾本有關種植嘅書, 唔發奮睇埋佢, 遲啲又放埋一邊嫁喇, 自己知自己事嘛
回復

hk88688 發表於 2009-7-13 15:51:41 |顯示全部樓層
非洲菊好靚 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(1).gif
88,妳第一個跑出,我個d仲係扮緊草。
黃臉婆 發表於 2009-7-12 22:38

靚靚, 我諗你嗰啲都應該差唔多開
今日又開多一隻色add14icon
回復

hk88688 發表於 2009-7-13 15:53:00 |顯示全部樓層
Fanny,更正呀!唔係100吋,係100cm至真
紫薇好粗生,有水同陽光就得架喇!
花草之家 發表於 2009-7-13 09:02

花草,100cm盆都好大個喇, 我用25cm盆種咋
回復

hk88688 發表於 2009-7-13 16:27:55 |顯示全部樓層
David, 多謝你入嚟賞花, 又啲入嚟坐吓
回復

yuwaiman 發表於 2009-7-13 17:23:41 |顯示全部樓層
88, 你d非洲菊好靚呀, 有冇 cut 佢出嚟插呀
回復

vincentma 發表於 2009-7-13 20:13:13 |顯示全部樓層
亞實, 鍾意就種吖, 紫薇好易打理add6icon

Vincent媽, 因為之前北上買咗十幾本有關種植嘅書, 唔發奮睇埋佢, 遲啲又放埋一邊嫁喇, 自己知自己事嘛
hk88688 發表於 2009-7-13 15:49
Fanny, 你係咪係書城買架?我發覺係香港書展都有呢 D 大陸園藝書賣,仲有折添!
回復

hk88688 發表於 2009-7-14 01:16:14 |顯示全部樓層
88, 你d非洲菊好靚呀, 有冇 cut 佢出嚟插呀
yuwaiman 發表於 2009-7-13 17:23

敏敏, 仲未呀, 我見有花有葉都幾靚, 加上太熱唔想搞咁多嘢, 要搵個花樽插, 要換水, 之後又要洗花樽........
等秋天先, 夏天真係人都懶啲add4icon
回復

hk88688 發表於 2009-7-14 01:21:31 |顯示全部樓層
Fanny, 你係咪係書城買架?我發覺係香港書展都有呢 D 大陸園藝書賣,仲有折添!
vincentma 發表於 2009-7-13 20:13

係呀, 如果你買得多去八卦路圖書批發買嘛, 都有7、8折, 舊啲仲平, 我就貪方便, 地鐵去到嘛, 去書城近過去書展 , 而且書展一年得一次
回復

花草之家 發表於 2009-7-14 12:09:36 |顯示全部樓層
花草對被遺棄植物,比佢o地再建立家園,應該改名為"愛護花草之家"。
雲雲 發表於 2009-7-13 12:32

雲雲,尼度d花友個個都愛護花花草草架啦!我只不過係其中一個之馬
回復