施肥要訣

作者: maggielawkm 發表于 2009-2-3 14:29:11
10999 52
亞實 發表於 2009-2-5 20:08:32 |顯示全部樓層
maggie 呢個表好啱我地用,真係唔該晒!

我不嬲用草木灰,不過份量難控制,同埋燒一大堆枯葉同樹枝之後所得的灰都唔係好多。
所以亦有用海澡水,幾方便,不過有時 d 唔溶的海澡塞住左個水壺,要逐個窿清理。
今日去 ...
貓貓 發表於 2009-2-5 14:29

我都好想買鉀肥? how much ??
回復

ioksw 發表於 2009-2-5 21:19:54 |顯示全部樓層
我你陳x記買海藻肥開水用
回復

貓貓 發表於 2009-2-5 22:03:42 |顯示全部樓層
21# sifenamok

唔記得左陳x記的海澡水幾錢一樽,$6x、$7x、$8x?
今日買的鉀肥就2kg$30。
回復

ioksw 發表於 2009-2-5 22:10:50 |顯示全部樓層
$4x
回復

貓貓 發表於 2009-2-6 16:43:27 |顯示全部樓層
24# ioksw

哈哈!係呀,我今日去睇返,真係賣 $48 咋!
回復

farfeifar 發表於 2009-2-6 16:50:47 |顯示全部樓層
21# sifenamok

唔記得左陳x記的海澡水幾錢一樽,$6x、$7x、$8x?
今日買的鉀肥就2kg$30。
貓貓 發表於 2009-2-5 22:03

你地成日講鉀肥即係咩呢? 係粒粒肥來架? 海澡水我係陳x記問過佢話冇bor!
其實陳x記係咪即係x坤記?個老闆好串...
回復

貓貓 發表於 2009-2-6 18:00:44 |顯示全部樓層
鉀肥只係一個統稱,可以係粒狀肥或水肥都得,能夠補充土壤裡的鉀就係鉀肥。
之前所講的草木灰、海藻、紫草都有豐富的鉀元素。
今日行過陳 x 記都見到有海藻肥賣喎,當時可能咁啱斷左貨。
佢地係兩兄弟看鋪,一個好 d,另一個串 d,睇你好彩遇到邊一個啦!
回復

小寶 發表於 2009-2-6 22:41:47 |顯示全部樓層
你地成日講鉀肥即係咩呢? 係粒粒肥來架? 海澡水我係陳x記問過佢話冇bor!
其實陳x記係咪即係x坤記?個老闆好串...
farfeifar 發表於 2009-2-6 04:50 PM

X坤記果個梗係寸啦, 仲好似迫你買野咁添呀
但係我地講果間叫X平記呀!
回復

ioksw 發表於 2009-2-7 10:38:42 |顯示全部樓層
X坤記, 我買過一次鬱金香後, 就唔會再去
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-7 11:39:50 |顯示全部樓層

唔好意思, 極新手問題: 園藝鋪有冇現成o既有機肥呢??我用花盤種的話, 一粒粒果d好定液體果d好??基肥係咪去園藝鋪就咁問: 唔該比枝有機基肥我丫??===>咁就得架喇??因為我琴日O係元朗黃X記買泥, 諗住買埋基肥, 佢話佢地D泥溝好哂架喇, 又話佢地D泥得一種(THRIVE)O係外國返,用黎種菜都OK, 不過冇咁經濟咁話, 但我都買左 , 不過想問多少少野, 就比O係果度買菜種D嬸嬸笑我白痴, 又話我唔係落田種菜, 又話我攞苦黎辛, 咁我咪好"火羅"O係門截架的士車D野返屋企囉 ... 言歸正傳, 咁我駛唔駛買基肥兼點買呢??
回復

ioksw 發表於 2009-2-7 11:44:52 |顯示全部樓層
唔知點解, 間間園藝鋪都無禮貌
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-7 11:50:13 |顯示全部樓層
唔知點解, 間間園藝鋪都無禮貌
ioksw 發表於 2009-2-7 11:44

可能佢地成日覺得我地係外行人卦...
回復

小寶 發表於 2009-2-7 11:57:53 |顯示全部樓層
唔好意思, 極新手問題: 園藝鋪有冇現成o既有機肥呢??我用花盤種的話, 一粒粒果d好定液體果d好??基肥係咪去園藝鋪就咁問: 唔該比枝有機基肥我丫??===>咁就得架喇??因為我琴日O係元朗黃X記買泥, 諗住買埋基肥, 佢話佢 ...
JOKEVIN 發表於 2009-2-7 11:39 AM

呀嬸同掌櫃叔叔成日唱隻簧, 你話我, 我話你架, 所以唔好咁介懷呀
叔叔話夠肥, 其實係唔夠架, 不用理佢, 我都有用thrive種野, 但一定要加基肥囉
回復

小寶 發表於 2009-2-7 11:58:28 |顯示全部樓層
X坤記, 我買過一次鬱金香後, 就唔會再去
ioksw 發表於 2009-2-7 10:38 AM

我都有同樣經驗~
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-7 12:22:02 |顯示全部樓層
我冇野, 我出名唔知醜, 不過當時我都覺得我好低能咁...
咁我點買基肥呢, 因為我因間可能有2個鐘空檔, 可以去花墟睇下野...
回復

小寶 發表於 2009-2-7 12:28:30 |顯示全部樓層
下次約埋一齊去啦, 佢果度d野幾齊~
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-7 12:29:44 |顯示全部樓層
我因間去wor... 想種埋莞茜...
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 13:25:26 |顯示全部樓層
"不過想問多少少野, 就比O係果度買菜種D嬸嬸笑我白痴, 又話我唔係落田種菜, 又話我攞苦黎辛"

我聽你嘅描述都會唔開心...  咁衰都有, 攞苦黎身係我自己嘅事, 你賣嘢就賣嘢, 都唔知係咪做生意嘅, 咁多嘢講得但止仲要咁小氣人地問多少少都不耐煩! (情不自禁,激死我啦...)
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-7 13:30:51 |顯示全部樓層
"不過想問多少少野, 就比O係果度買菜種D嬸嬸笑我白痴, 又話我唔係落田種菜, 又話我攞苦黎辛"

我聽你嘅描述都會唔開心...  咁衰都有, 攞苦黎身係我自己嘅事, 你賣嘢就賣嘢, 都唔知係咪做生意嘅, 咁多嘢講得但止仲要 ...
kelvinkou 發表於 2009-2-7 13:25

THX!!!不過唔關賣野D人事, 係O係果度""菜種D"呀嬋"窒我啫....(可能唔抵得我"青春貌美"啦...呵呵....)

丫... 忽發奇想, 煙灰可唔可以當草木灰呢???(我學校成日有人食煙, 如果得我就收集返黎, 慳返筆都好...)
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 13:52:16 |顯示全部樓層
THX!!!不過唔關賣野D人事, 係O係果度"買"菜種D"呀嬋"窒我啫....(可能唔抵得我"青春貌美"啦...呵呵....)

丫... 忽發奇想, 煙灰可唔可以當草木灰呢???(我學校成日有人食煙, 如果得我就收集返黎, 慳返筆都好...) ...
JOKEVIN 發表於 2009-2-7 01:30 PM

哦, 阿嬋啫, 唔洗介意啦咁~ 哈哈!
煙灰, 好邋遢喎!!!
回復