施肥要訣

作者: maggielawkm 發表于 2009-2-3 14:29:11
10973 52

咁岩睇到~ 唔知對大家有冇用哩 ?
http://www.afcd.gov.hk/sc_chi/pu ... es/fertilizer_c.doc

椰菜
分三次,第一次在定植和緩苗之後,少量氮肥即可;第二次在蓮座叶形成後,追大量的氮鉀肥;第三次在結球中期,氮磷鉀齊施以保証結球質量。

椰菜花
根據生長期長短,追2-3次。第一次在定植之後一周左右進行,以速效氮肥為主;第二次在花球形成之前,追加大量氮鉀肥;第三次在花球形成的中後期。必要時在花球形成前後,噴灑液體微量元素肥,讓葉子吸收所需的微量元素。

芥菜
施肥以氮為主,但不可忘記施鉀肥。在苗期(3-4片葉)噴施海藻肥能明顯促進蔬菜的健康生長。缺鉀可使植株抗病能力下降,並影響其他營養元素的吸收。

芹菜
定植後追施少量氮肥;定植後30天,芹菜進入生長旺盛期,在30-60天期間,可根據實際情況進行土壤追肥加葉面追肥,保証氮磷鉀的供應;必要時葉面噴灑鈣硼微量元素肥。

蕃茄
苗期需氮,故未開花前追施氮肥;第一穗果開始結果時,要追氮和鉀;結果盛期鉀肥要佔50%,氮肥35%,磷肥15%,土壤追肥和葉面噴施相結合。另外,還要留意缺鈣(臍腐)和缺硼(裂果)的情况,必要時追施這類微量元素肥。

蘿蔔
幼苗期追氮肥即可;肉質根形成之後,追施鉀肥加氮肥;在蘿蔔膨大盛期,要以鉀肥為主,兼施其他,不要施加過量的氮肥,否則肉質根會破裂和產生苦味。

青瓜
追肥以「少量多餐」為宜。每結一批瓜後,每隔7-10天最好都追一次,多施鉀肥(例如,草木灰和海藻肥),兼施氮磷。

四季豆
豆類作物幼苗期可追施少量氮肥,根系發育之後,根瘤菌就可以固氮,提供植株所需。從花芽分化至結莢期間,植株開始大量吸收養分,此時要根據實際情況,追施磷鉀肥,並兼顧其他元素,例如,鈣、鎂、硫、鐵等。

甜椒
第一次在緩苗後進行,在植株附近開溝加入有機肥,並控制澆水,促根系發育;第二次在初花期,以磷鉀肥為主;第三次在果實發育期,氮磷鉀齊施,多施鉀肥,並留意缺鈣(臍腐)和缺鎂(葉脈變黃)的情況;另外,在採收的中期以後,要根據長勢,每隔14天施氮磷鉀肥以補充養分。
ChrisTsui 發表於 2009-2-3 15:31:50 |顯示全部樓層
好有用~
多謝瑪姬咁有心同大家分享~
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-3 16:45:10 |顯示全部樓層
多謝瑪姬
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-3 17:25:00 |顯示全部樓層
好好好好好好有用!!!!!!!! 多謝瑪姬!!!!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-3 17:35:38 |顯示全部樓層
四季豆
豆類作物幼苗期可追施少量氮肥,根系發育之後,根瘤菌就可以固氮,提供植株所需。從花芽分化至結莢期間,植株開始大量吸收養分,此時要根據實際情況,追施磷鉀肥,並兼顧其他元素,例如,鈣、鎂、硫、鐵等。

Banbie,
您有無補充呢? 我種花荳只結得兩三隻, 但睇見您收荷蘭荳都可以煮麵食, 點種架?
回復

carman_mama 發表於 2009-2-3 18:10:58 |顯示全部樓層
好好用呀,麻煩晒
回復

亞實 發表於 2009-2-3 18:13:34 |顯示全部樓層
我想問鉀肥除左草木灰之外,
仲可點樣找到?
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-3 21:37:26 |顯示全部樓層
仲可點樣找到?
sifenamok 發表於 2009-2-3 06:13 PM

我都好想知道, 草木灰有得自製嗎? 真係燒d灰嚟用得唔得ga? haha~
回復

llaus 發表於 2009-2-4 06:41:41 |顯示全部樓層
仲可點樣找到?
sifenamok 發表於 2009-2-3 18:13

蛋殼囉
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-4 10:43:19 |顯示全部樓層
蛋殼囉
llaus 發表於 2009-2-4 06:41 AM

蛋殼唔只有鈣,仲有鉀嗎?!
回復

小新 發表於 2009-2-4 10:52:18 |顯示全部樓層
香蕉皮都有鉀
回復

llaus 發表於 2009-2-4 11:01:00 |顯示全部樓層
蛋殼唔只有鈣,仲有鉀嗎?!
kelvinkou 發表於 2009-2-4 10:43

有!!

書講呀:

雞蛋殼

氮、磷、鉀的百分比為 1.2-0.4-0.1 及多量的鈣
回復

llaus 發表於 2009-2-4 11:03:24 |顯示全部樓層
comfrey 紫草都有高鉀呀!
但通常是分株贊殖,但在大島找不到來買
回復

chuping 發表於 2009-2-4 22:27:04 |顯示全部樓層
多謝分享...
...海澡肥係乜肥呢?係咪鉀?
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-4 22:31:46 |顯示全部樓層
有!!

書講呀:

雞蛋殼

氮、磷、鉀的百分比為 1.2-0.4-0.1 及多量的鈣
llaus 發表於 2009-2-4 11:01 AM

THANK YOU! 咁蛋都係含有好少鉀呢, 最少係鉀~
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-4 22:32:08 |顯示全部樓層
14# chuping

對~
回復

Minijack 發表於 2009-2-5 14:08:39 |顯示全部樓層
我D 番茄結晒果, 但唔識變紅..我諗我要施番多D 鉀肥
回復

貓貓 發表於 2009-2-5 14:29:11 |顯示全部樓層
maggie 呢個表好啱我地用,真係唔該晒!

我不嬲用草木灰,不過份量難控制,同埋燒一大堆枯葉同樹枝之後所得的灰都唔係好多。
所以亦有用海澡水,幾方便,不過有時 d 唔溶的海澡塞住左個水壺,要逐個窿清理。
今日去「黃三兄」發現左有機粒狀鉀肥 0-0-50,含有
50% Water soluble Potassium Oxide
18% Water Soluble Sulphur
我買左一包試下,遲 d 再話俾大家知效果如何。
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-5 20:00:13 |顯示全部樓層
有 S, (硫) 添WOR! 係微量元素BOR~ 係必要, 但通常植物唔會吸收好多~ S 多得滯會唔會問題?
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-5 20:00:13 |顯示全部樓層
有 S, (硫) 添WOR! 係微量元素BOR~ 係必要, 但通常植物唔會吸收好多~ S 多得滯會唔會問題?

sorry, 又按多咗一下~
回復

123下一頁