文哥種植記-馬鞍山村编(西蘭花正式開始)

作者: chayote 發表于 2009-1-31 00:45:13
138706 1209
chayote 發表於 2010-6-11 12:56:09 |顯示全部樓層
我都買左菜心種, 都係比野蚊倒好多洞, 十字科都係比較多虫
miku 發表於 2010-6-11 12:49

me too!果d白粉虱,鐵甲仔......好黑人憎!
d菜心都好似吾識大,但d葉又冇黃,5似5夠肥!
d黃菜心種仲要係3兄買!
回復

miku 發表於 2010-6-11 13:06:57 |顯示全部樓層
me too!果d白粉虱,鐵甲仔......好黑人憎!
d菜心都好似吾識大,但d葉又冇黃,5似5夠肥!
d黃菜心種仲要係3兄買 ...
chayote 發表於 2010-6-11 12:56

我都係係三兄買KA
不過我就覺得通菜好種D, 同埋快D有收成
回復

giveupaguy 發表於 2010-6-11 13:26:02 |顯示全部樓層

回復 577# chayote

嘻~我問得唔清唔楚...你已答晒啦...
我之前在另一網都有人介紹馬安山村 (估就是說廣叔)... 係唔係有山水豆腐花食架?
文哥仔.有2樣想問問.
1) 翠肉瓜知道已過時...不過種子已經用棉花滲左成2星期多(近3星期卦)...都唔見發芽...
2) 節瓜種子用水浸左已經3日...要滲幾長先發芽
其實想了解以上2款發芽期一般要多久...謝謝~~~

仲有以下的...係唔係要ko其中一棵合掌比較好(#46)?
http://www.hkplants.com/thread-46754-3-3.html
回復

chayote 發表於 2010-6-11 13:30:41 |顯示全部樓層

你講得岩!上年係沙田塊地種通菜,真係好易種,食左好多造,上年5週年,d老c特得摘尼曬命影相 !(講真,得我一個人種)
回復

chayote 發表於 2010-6-11 13:39:00 |顯示全部樓層
1) 翠肉瓜知道已過時...不過種子已經用棉花滲左成2星期多(近3星期卦)...都唔見發芽...
=====================================================
即係死左la!
回復

chayote 發表於 2010-6-11 13:40:42 |顯示全部樓層
我之前在另一網都有人介紹馬安山村 (估就是說廣叔)... 係唔係有山水豆腐花食架?
======================================================
對!有山水豆腐花+山水豆漿!
回復

chayote 發表於 2010-6-11 13:45:50 |顯示全部樓層

仲有以下的...係唔係要ko其中一棵合掌比較好(#46)?
==================================
不用KO!找個玩具箱,連根帶泥栘走其中一棵,栘植落新玩具箱,大家就有位生!長食長有!
回復

chayote 發表於 2010-6-11 13:49:29 |顯示全部樓層
節瓜種子用水浸左已經3日...要滲幾長先發芽
=============================
我不是用水浸,我用第十七頁的方法!如果種子沈落水底,即係健康!
http://www.hkplants.com/thread-26075-17-1.html
回復

giveupaguy 發表於 2010-6-11 14:00:02 |顯示全部樓層
收到...唔該晒..
(哈...自己都笑...仲傻傻的等翠肉發芽...我已它們賬卜卜..以為發芽中添)..
至於節瓜...omg..我完全處理錯了..回家糾正先..再次謝謝...

我都搵日上去馬安山村行一轉先..
回復

chayote 發表於 2010-6-11 19:30:42 |顯示全部樓層

學校沙田塊地冇肥,唯有親自出馬去花墟購肥,Tuesday同阿Sir Chem錢

回復

學種植 發表於 2010-6-11 20:07:58 |顯示全部樓層
文哥~
學校塊田是你負責架?
回復

chayote 發表於 2010-6-11 20:53:53 |顯示全部樓層
文哥~
學校塊田是你負責架?
學種植 發表於 2010-6-11 20:07

係!3塊田全權由我負責
回復

學種植 發表於 2010-6-11 21:32:46 |顯示全部樓層
係!3塊田全權由我負責
chayote 發表於 2010-6-11 20:53

肥料等的費用也是你負責嗎?
回復

chayote 發表於 2010-6-11 22:11:50 |顯示全部樓層
肥料等的費用也是你負責嗎?
學種植 發表於 2010-6-11 21:32

更係5係la!要同阿sir chem 錢!
回復

chayote 發表於 2010-6-12 12:08:58 |顯示全部樓層
姑媽係大英寄比我既禮物

回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-12 12:12:34 |顯示全部樓層
回復 595# chayote

d蘿蔔影到好似庶, 快d種出來睇下^^
回復

chayote 發表於 2010-6-12 12:21:34 |顯示全部樓層
d蘿蔔影到好似庶, 快d種出來睇下^^
========================
係胡蘿蔔,不過e+5岩造,要秋冬先可種!
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-12 12:25:32 |顯示全部樓層
回復 597# chayote

如果依家種, 會唔發芽?

仲想問呢, 係咪所有植物剪一條去浸水, 都可以浸出根架?
回復

chayote 發表於 2010-6-12 12:38:31 |顯示全部樓層

如果依家種, 會唔發芽?
====================================================
如果依家種, 就算發到芽,吾識大,再+好多蟲害!

係咪所有植物剪一條去浸水, 都可以浸出根架?
=============================
更係不是la!係得部份植物如:虎尾蘭,紫羅蘭(AV.African Violet),大岩桐,苦苣苔科植物.......先可以浸出根架!你買束花插就知甚麼事!
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-12 12:57:31 |顯示全部樓層
回復 599# chayote

咦~係喎插花唔得喎, thanks
回復