文哥種植記-馬鞍山村编(西蘭花正式開始)

作者: chayote 發表于 2009-1-31 00:45:13
138701 1209
chayote 發表於 2010-6-7 01:12:36 |顯示全部樓層
哈哈, 白矮瓜卷埋成隻蝦米仔咁攪笑
GMT+8 發表於 2010-6-6 21:49

比蟲咬!
回復

kittymama 發表於 2010-6-7 13:41:01 |顯示全部樓層
請問而家下種茄子, 啱時候嗎?
回復

biru 發表於 2010-6-7 16:59:20 |顯示全部樓層
我想問下我今次種苦瓜好像少了很多花女... 差唔多成廿個仔先一個女...有咩方法可以長多花女呢?定係天氣/溫度/肥料問題?
回復

chayote 發表於 2010-6-7 20:50:57 |顯示全部樓層
請問而家下種茄子, 啱時候嗎?
===================
仲啱時候,不過要40日育苗
回復

Bessie 發表於 2010-6-7 21:44:46 |顯示全部樓層
回復 524# chayote

多謝晒你呀! 我會加油好好照顧佢地!
回復

chayote 發表於 2010-6-7 23:01:46 |顯示全部樓層
我想問下我今次種苦瓜好像少了很多花女... 差唔多成廿個仔先一個女...有咩方法可以長多花女呢?定係天氣/溫 ...
biru 發表於 2010-6-7 16:59

我5係太清楚,我冇種過苦瓜,不過正常係男多女小,你等下la!應該遲d多d雌花!你試下加強肥水管理,應該可以長多花女!
念起上年山上人地d苦瓜比果蠅搞到嚴重失收的情景!
回復

chayote 發表於 2010-6-7 23:11:53 |顯示全部樓層
回復  chayote

Bessie 發表於 2010-6-7 21:44

琴日巳問左廣叔d七福南瓜何處買,今日忍5著上左大埔8下落重注!隻南瓜真係由日本飛過來,先超貴!
順便去左另一個老朋友-大埔洞梓苗圃!
回復

chayote 發表於 2010-6-7 23:14:38 |顯示全部樓層
回復  chayote

廣叔比你朵公花有冇整七福餃子?
回復

chayote 發表於 2010-6-7 23:17:41 |顯示全部樓層
今日將條白茄子連同西沙茶座青咖喱入左小腸!
回復

chayote 發表於 2010-6-7 23:24:59 |顯示全部樓層
回復  chayote

不用客氣!希望大家有收成!如果種到日本南瓜就破記緣,上年好多人種日本南瓜肥佬左!
回復

chayote 發表於 2010-6-8 01:10:03 |顯示全部樓層

睇下old friend-大埔洞梓苗圃la!未就係跟廣叔前學野的地方!

e棵散尾葵未就係我師父姨姨係我小六時以種子繁殖出來!

以種子繁殖出來十年的假檳榔

其他照片

]

仲有棉花

收獲,棉花種子
回復

chayote 發表於 2010-6-8 01:11:23 |顯示全部樓層

Bessie姐姐:七福南瓜
回復

biru 發表於 2010-6-8 08:36:19 |顯示全部樓層
回復 546# chayote

謝~今年我比介殼搞乍
回復

ammonch 發表於 2010-6-8 13:28:12 |顯示全部樓層
我想問下點可以買到菜聯社既苗呀(e.g.白茄子苗)?有無資料?我d茄子發極都唔出, 仲發埋霉tim, 激死!
回復

chayote 發表於 2010-6-8 13:44:29 |顯示全部樓層
你試下上去菜聯社個網問下la!(係第一頁)
佢d苗好似5係賣!
回復

chayote 發表於 2010-6-9 20:03:49 |顯示全部樓層

有時有d人,理論多多,好似不切實際......
其實佢可能真係有料,不過受環境,金錢......所限,只能理論多多,不能實施
好似螢光蛋白發現者-普拉謝爾,發現螢光蛋白後,只能理論多多,當Taxi司機維生,結果比錢永健,沙爾菲,下村修囉諾貝爾化學獎
http://www.kui.name/event/2008-1 ... %B6%AD%E7%94%9F.htm

當然la!我並不是一個勁人(係勁人就乜都識,乜都不伯),我只是自嘲,彈自己!
我自細就是一個不懂同人相處,偏食,偏讀的人(喜歡Biology-related science,覺得中英文好boring)
作為考會考的香港學生,目前的目的,用英文講一句,就是只能:
1.Show off your power.
2.Prove that you have ability
5係你死,就係我死,冇情講
不過好多謝小寶安慰我中五後都好多出路
e+有兩間大島學校收左我!

小四愛上棕櫚(之前講過,好多人知),特別發覺同d熱帶雨林棕櫚同病相連
我吾似南瓜,冬瓜,節瓜,青瓜.....甘結出甜美的果實,我吾似菜心,白菜,通菜......甘結出甜美的菜莖,我吾似魚尾菊,向日葵......甘開出漂亮的花,我吾似果樹,榕樹......有粗壯的樹莖
我只是和熱帶雨林棕櫚一樣,不會結出甜美的果實,不會結出甜美的菜莖,不會開出漂亮的花,沒有粗壯的樹莖,只有普通手掌型/羽毛型的葉子,莖,甚至稱得上獻醜
例如好似我既巴西莓同雪佛理椰子甘

在原產地有著很暖甚至熱的溫度,有著豐富雨水,但是一到會落雪的地區立刻枯萎
想生得高引人注意,但自已沒有將自已的生長速度開至最快,結果好矮,而且自已的根在泥裏很淺,結果很快比風吹低!
好似e棵青莖紅檳榔甘小小凍就死,要很熱的溫度,有著豐富雨水,生長速度慢,不是很高,自已的根在泥裏很淺
回復

Bessie 發表於 2010-6-9 21:51:26 |顯示全部樓層
琴日巳問左廣叔d七福南瓜何處買,今日忍5著上左大埔8下落重注!隻南瓜真係由日本飛過來,先超貴!
順便去左另 ...
chayote 發表於 2010-6-7 23:11

廣叔好似仲有苗架, 你可以幫襯佢呀!  我係一田大減價時買左個日本南瓜, 係咪可以留番d種子第日種?
回復

Bessie 發表於 2010-6-9 21:57:13 |顯示全部樓層
順便去左另 ...
chayote 發表於 2010-6-7 23:11

好貴架? 我都無問廣叔添~
回復

Bessie 發表於 2010-6-9 22:04:34 |顯示全部樓層
廣叔比你朵公花有冇整七福餃子?
chayote 發表於 2010-6-7 23:14

佢俾我架車焗到軟林林咁, 又只得一朵, 無煮到呀! 你唔好話俾廣叔知呀!
回復

Bessie 發表於 2010-6-9 22:15:55 |顯示全部樓層
不用客氣!希望大家有收成!如果種到日本南瓜就破記緣,上年好多人種日本南瓜肥佬左! ...
chayote 發表於 2010-6-7 23:24

但我聽到d人話收成唔錯喎~
    oh~  我會否受騙? 有d擔心添... add8icon
    要加油~ 加油~
回復