各位師兄師姐 , 教吓我呀 !

作者: carlo 發表于 2009-1-23 00:47:34
8084 83
阿宜 發表於 2009-2-4 13:08:03 |顯示全部樓層
9# carlo

我用D200影相,同你部D300差唔多!

你對焦係自己選個區堿,定係由部機選?
回復

四少 發表於 2009-2-4 19:47:56 |顯示全部樓層
同意同意~ 不過我自己係比較擔心支強大輸出既閃燈閃親自己D BB囉 ... 有俾人用 SB800 閃過既應該都會明白 ... 有冇解救呀大師 ??
avery 發表於 2009-2-4 08:16

唔好生 BB 囉 ...
回復

carlo 發表於 2009-2-5 00:37:32 |顯示全部樓層
9# carlo

我用D200影相,同你部D300差唔多!

你對焦係自己選個區堿,定係由部機選?
阿宜 發表於 2009-2-4 13:08

自選 , 可能係我唔識用 , 個咩 追踪都係影到矇茶茶既 !
   有咩方法架 ?
回復

carlo 發表於 2009-2-5 00:38:07 |顯示全部樓層
sure, 不過怕佢悶親你 .. 我諗佢會痴實我 .. .
唔係就我痴實佢 ...
四少 發表於 2009-2-3 19:56

HAHA ~ 都得啦 !
回復

carlo 發表於 2009-2-5 00:40:13 |顯示全部樓層
SB800 係好閃燈,我平常都係用佢,
如果要用連拍,加埋第五粒電效果會更好,
但基本拍攝,SB800 已卓卓有餘了。
robot 發表於 2009-2-3 23:43

我已經用 5 粒勁量架啦 !  都係差唔切 !
回復

carlo 發表於 2009-2-5 00:41:15 |顯示全部樓層
唔係呀 ... SB 800 差電慢 ... 人地打婚禮影 function 都係用佢咋喎 ...
avery 發表於 2009-2-4 08:13

我已經次次換新電架啦 !
回復

carlo 發表於 2009-2-5 00:43:02 |顯示全部樓層
如果自然光充足,當然最好唔閃,
但如果室內,冇辦法下都要用,
儘量將個閃轉向其他方向唔直閃,
咁就冇咁傷眼,如果有兩支閃燈就更佳,
可以飛燈拍攝,減低搭機頂支閃燈輸出,
用另一支(較遠距離)作主力,咁會冇 ...
robot 發表於 2009-2-4 11:10

我得一支 SB 800 , 多數都係飛燈 , 加 COVER , 不過都唔係心目中既放果 !
回復

avery 發表於 2009-2-5 07:44:49 |顯示全部樓層
點呀你 ... 你識飛燈, 但係唔識對焦 ... 又唔知D相點解會濛 ...

不如我咁問 ~ 係咪你得閒攞你老公D架生黎玩咋 ... 搞咁多野不如你揾你老公捉住手仔教你好過啦 .....
回復

阿宜 發表於 2009-2-5 08:52:43 |顯示全部樓層
43# carlo

你影時係用自動對焦,定手動對焦?
回復

martini 發表於 2009-2-5 17:33:13 |顯示全部樓層
Just for sharing....
路過見到講影狗狗, 所以都來揍熱鬧,
這些狗狗動態相片不知可以接受嗎? ^^

請各位大大指點下....
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-5 17:39:01 |顯示全部樓層
我覺得好 sharp 呀!
回復

martini 發表於 2009-2-5 17:42:52 |顯示全部樓層
上面的照片是 D200 影的, 你用 D300, 還比200高.
感覺上, 現在相機數碼化, 不妨多影些(利用不同既 setting),

專業技巧我冇, 但我講下我多數點既方法....

影狗狗我係好少用閃光燈的, 怕傷他們眼睛, 多數都是在日光情況下拍攝下來,

通常我會企定定係一個位置, 用鏡頭去追住佢地, 吾係個人追住佢地,
(有時搵 d 野傍住, 或者有凳又坐下咁, 等自己可以定少少), 影下又換第二個位企 lor.....

但佢地都會跑出鏡頭範圍外既....
e.g.
追影到.....可以 focus 到vodka 個頭部右眼至耳朵到, 仲算入左鏡, 可以呃下人....

追吾到.....focus 左係佢個大髀到, 個頭 out focus 仲要出左鏡tim....失敗,(冇所謂啦, digital 影多 d)

又好似呢張咁, tequila 已經走出左鏡頭以外
回復

martini 發表於 2009-2-5 17:43:22 |顯示全部樓層
51# 虛宿寶瓶

多謝呀!!
回復

martini 發表於 2009-2-5 17:45:09 |顯示全部樓層
今晚再補充.....
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-5 17:55:36 |顯示全部樓層
哈哈哈!同我影狗狗差唔多!追佢不如等佢自己跑過來,佢四隻腳,好難揸住部相機追佢!如果有快拍 function 不防 set 埋,我盡量唔將個鏡頭 zoom 得太近去等佢地過黎,因為佢黎得太快,到你想拉番遠嘅時候佢已經出左鏡頭以外!
回復

martini 發表於 2009-2-5 18:07:11 |顯示全部樓層
講開都係繼續....
找不到上面照片的原稿,
但我 BF 多數教我用高速快門, 再配合吾同環境去調節光圈,
懶既話, 想影佢地既郁個下, set 大 dd 個光圈去就個快門 lor,
我好多時都用 Aperture Pirority, 之後再不時轉光圈去影下,
e+ 影完有 preview 睇, 咪轉下吾同快門 & 光圈試試....
(我個快門係去到 1/1250, 有時係 1/750)

想動感 d ,
set 返慢個快門, 光圈細, 但好難影(對我來講),
其實我喜歡 d 郁得好厲害既感覺架.....失敗左既

如果可以加多支單腳架可以定少少....
但都要去試多 d 先知....
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-5 18:43:48 |顯示全部樓層
第二張好暈呀!
回復

robot 發表於 2009-2-5 18:56:42 |顯示全部樓層
正如我之前所講,Pan 小動物比 pan 車難得多,
一來方向同動作會無定向,二來車既外觀固定,
只要捕捉準確速度,試多幾次就有機會拍得唔錯效果,
但小動物活動時頭及四肢都會分別郁動,
所以 pan 鏡時快門亦不能調得太慢,
太慢就只會拍到無影頭無影腳貓貓狗狗。
回復

martini 發表於 2009-2-5 20:20:47 |顯示全部樓層

貼多幾張都係 sharp 既....
發覺可能當天天氣很好, 亦帶了 Tele, 所以成功率高 d........
而 tequila & shiraz 是這類型相片佷好的 model....
快門亦去到, 1/1250, 1/1500, 1/2500

另一個好日子, 另一個 site......

回復

martini 發表於 2009-2-5 20:24:47 |顯示全部樓層
其實吾理好醜....影多幾張, 中既機會大 D....
又來失敗例子.....
影後...

focus 左後面.....

離開左畫面.....

Out Focus 既亦大把........

仲知屢敗屢試啦..........
回復