各位師兄師姐 , 教吓我呀 !

作者: carlo 發表于 2009-1-23 00:47:34
8087 83
carlo 發表於 2009-2-3 01:56:30 |顯示全部樓層
只在經驗之談:
清唔清係唔直接關iso事的, 多數人所講的唔清一般係概括成像唔利同埋唔中焦!
睇你的圖片似快門不夠, 1/60, 屬普通手動的安全範圍之上, 我個人亦較偏好用 m mode,
因為可以你的更容易明白快門/光圈/i ...
seasonsjoe 發表於 2009-2-3 00:29

我無洗呀 , 我都唔明點解 RESIZE 之後就無左 !  但係唔 RESIZE 又太大 UPLOAD 唔到 !  有咩方法 ? PLEASE
回復

carlo 發表於 2009-2-3 01:57:56 |顯示全部樓層
但係係彭福果d幾靚吖
光卷唔好咁大試吓呢(唔知啱唔口啱o架)
vivi 發表於 2009-2-2 23:39

果 D 我老公影 , 唔係我影架 ........
回復

carlo 發表於 2009-2-3 02:25:30 |顯示全部樓層
多謝咁多位師兄師姐
回復

四少 發表於 2009-2-3 02:37:36 |顯示全部樓層
最簡單, 係約我地去你天台 BBQ 交流下 ...
大家又影下 ...
回復

seasonsjoe 發表於 2009-2-3 03:31:41 |顯示全部樓層
我無洗呀 , 我都唔明點解 RESIZE 之後就無左 !  但係唔 RESIZE 又太大 UPLOAD 唔到 !  有咩方法 ? PLEASE
carlo 發表於 2009-2-3 01:56

用acdsee resize ~
回復

robot 發表於 2009-2-3 04:07:09 |顯示全部樓層

新手學用 pan 鏡更難掌握,尤其是拍比賽車更無定向的小動物,
所以重點在於現場環境光度足夠,快門能有 1/150 或以上,才可以將動態一刻凝固。

回復

jellyfishy 發表於 2009-2-3 09:02:22 |顯示全部樓層
0,0! 釣貓?!
有看四少的links, 鏡頭好似好重要咁喎.
其實影小朋友和動物 (如貓狗), 最緊要係咪快門要快, 光線充足, 手又要夠定. 所以ISO有時要較到好大來就快門? 可唔可以咁樣summarize 呢?
回復

cross 發表於 2009-2-3 09:22:11 |顯示全部樓層
resize
其實我都愈黎愈懶..用ms office pic manager
編輯圖片跟住按%算= =
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-3 09:49:27 |顯示全部樓層
0,0! 釣貓?!
其實影小朋友和動物 (如貓狗), 最緊要係咪快門要快, 光線充足, 手又要夠定. 所以ISO有時要較到好大來就快門? 可唔可以咁樣summarize 呢? ...
jellyfishy 發表於 2009-2-3 09:02

我最簡單,就係好天至影狗狗,多數都係 1/250 打落去!
回復

robot 發表於 2009-2-3 12:45:28 |顯示全部樓層
0,0! 釣貓?!
其實影小朋友和動物 (如貓狗), 最緊要係咪快門要快, 光線充足, 手又要夠定. 所以ISO有時要較到好大來就快門? 可唔可以咁樣summarize 呢? ...
jellyfishy 發表於 2009-2-3 09:02

鏡頭固之然重要,但一支好閃燈亦非常有幫助,
個人唔太喜推高 ISO,除非用到頂級機種,
否則推 ISO 始終影晌成像,尤其是拍攝小動物,
高 ISO 拍出來,毛既質感比較粗糙。
回復

carlo 發表於 2009-2-3 18:40:25 |顯示全部樓層
最簡單, 係約我地去你天台 BBQ 交流下 ...
大家又影下 ...
四少 發表於 2009-2-3 02:37

得平台 , 無天台呀 !   帶唔帶公主先 ?
回復

carlo 發表於 2009-2-3 18:42:05 |顯示全部樓層
新手學用 pan 鏡更難掌握,尤其是拍比賽車更無定向的小動物,
所以重點在於現場環境光度足夠,快門能有 1/150 或以上,才可以將動態一刻凝固。

...
robot 發表於 2009-2-3 04:07

嘩 !   我就係想影呢  D 佢地玩既相啦 !
回復

carlo 發表於 2009-2-3 18:44:14 |顯示全部樓層
我最簡單,就係好天至影狗狗,多數都係 1/250 打落去!
虛宿寶瓶 發表於 2009-2-3 09:49

咁都好呀 ,   不過好多時我都影室內架  !
回復

carlo 發表於 2009-2-3 18:46:09 |顯示全部樓層
高 ISO 拍出來,毛既質感比較粗糙。 ...
robot 發表於 2009-2-3 12:45

我特支 SB 800 咋 , 差電好慢既 !   攪到唔可以用 CL 影佢地
回復

四少 發表於 2009-2-3 19:56:57 |顯示全部樓層
得平台 , 無天台呀 !   帶唔帶公主先 ?
carlo 發表於 2009-2-3 18:40

sure, 不過怕佢悶親你 .. 我諗佢會痴實我 .. .
唔係就我痴實佢 ...
回復

robot 發表於 2009-2-3 23:43:42 |顯示全部樓層
我特支 SB 800 咋 , 差電好慢既 !   攪到唔可以用 CL 影佢地
carlo 發表於 2009-2-3 18:46

SB800 係好閃燈,我平常都係用佢,
如果要用連拍,加埋第五粒電效果會更好,
但基本拍攝,SB800 已卓卓有餘了。
回復

avery 發表於 2009-2-4 08:13:05 |顯示全部樓層
carlo 發表於 2009-2-3 18:46

唔係呀 ... SB 800 差電慢 ... 人地打婚禮影 function 都係用佢咋喎 ...
回復

avery 發表於 2009-2-4 08:16:32 |顯示全部樓層
高 ISO 拍出來,毛既質感比較粗糙。 ...
robot 發表於 2009-2-3 12:45

同意同意~ 不過我自己係比較擔心支強大輸出既閃燈閃親自己D BB囉 ... 有俾人用 SB800 閃過既應該都會明白 ... 有冇解救呀大師 ??
回復

robot 發表於 2009-2-4 11:10:54 |顯示全部樓層
如果自然光充足,當然最好唔閃,
但如果室內,冇辦法下都要用,
儘量將個閃轉向其他方向唔直閃,
咁就冇咁傷眼,如果有兩支閃燈就更佳,
可以飛燈拍攝,減低搭機頂支閃燈輸出,
用另一支(較遠距離)作主力,咁會冇咁辛苦。
回復

阿宜 發表於 2009-2-4 12:57:23 |顯示全部樓層
26# robot

我覺得影動物有少少動感先好喎!
回復