各位師兄師姐 , 教吓我呀 !

作者: carlo 發表于 2009-1-23 00:47:34
8074 83

咁多位高手 !  唔該教吓我呀 !  我影極 d 狗狗都唔清既 !  就算 iso set 高左都唔得既 ?   又搵唔到快 門係邊到 set ! please help !

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-23 01:29:01 |顯示全部樓層
咩叫搵唔到快門向邊度?你用咩機?影狗狗唔容易,因為佢地坐唔定,但我都想知你用咩機,然後再大家研究下點樣可以影得 sharp d。

我用 DC 同 DSLR 個成功率其實差唔多!
回復

比得大帝 發表於 2009-1-23 10:24:12 |顯示全部樓層
看來係對唔到focus
回復

走得慢 發表於 2009-1-24 09:35:44 |顯示全部樓層
可能光不夠,快門慢,可試下在室外陽光下跟他們拍。
回復

carlo 發表於 2009-1-29 12:50:08 |顯示全部樓層
咩叫搵唔到快門向邊度?你用咩機?影狗狗唔容易,因為佢地坐唔定,但我都想知你用咩機,然後再大家研究下點樣可以影得 sharp d。

我用 DC 同 DSLR 個成功率其實差唔多! ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-1-23 01:29

我用 DSLR , D 300 , 但係真係控制唔到 ! [img][/img]
回復

carlo 發表於 2009-1-29 12:51:13 |顯示全部樓層
看來係對唔到focus
Peter 發表於 2009-1-23 10:24

就係根本對唔到......
回復

carlo 發表於 2009-1-29 12:51:56 |顯示全部樓層
可能光不夠,快門慢,可試下在室外陽光下跟他們拍。
走得慢 發表於 2009-1-24 09:35

THANK YOU !  過您 BLOG 睇睇先 !
回復

avery 發表於 2009-1-31 10:39:45 |顯示全部樓層

你不如自己講吓你用咩 setting 同 鏡 影至幫到你 ~ 你 upload D 相冇 Exif 資料

仲有, 部 D300 係咪你架 ...
回復

carlo 發表於 2009-2-2 17:35:03 |顯示全部樓層
你不如自己講吓你用咩 setting 同 鏡 影至幫到你 ~ 你 upload D 相冇 Exif 資料

仲有, 部 D300 係咪你架 ...
avery 發表於 2009-1-31 10:39

當然係我啦 , 唔係問黎做咩 .......

D300 + 24-120 / 3.5
S MODE / 1/60 ISO 1800 F. 3.5
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-2 23:21:31 |顯示全部樓層
1/60秒? ...if yes, 所以out-focus~
回復

vivi 發表於 2009-2-2 23:39:29 |顯示全部樓層
但係係彭福果d幾靚吖
光卷唔好咁大試吓呢(唔知啱唔口啱o架)
回復

avery 發表於 2009-2-2 23:47:54 |顯示全部樓層
當然係我啦 , 唔係問黎做咩 .......

D300 + 24-120 / 3.5
S MODE / 1/60 ISO 1800 F. 3.5
carlo 發表於 2009-2-2 17:35

我見你話 "就算 iso set 高左都唔得既 ?   又搵唔到快 門係邊到 set " .... 買得萬幾蚊部 D300 又會好似唔識影相咁惆悵既 ...

影靜止 object 你連 1/60" 都手震咁只有再 set 高個安全快門去 1/100" 囉 ~ 你ISO再推高DD啦 ~ 微粒粗 D 都無計 ~

如果狗仔週圍跑, 冇 1/200" 你都冇法 freeze 到佢地, 咁實濛啦 ~ 方法只有買支大光圈鏡好似 1.4 呀 1.8 呀, 或者入部 D3 咁囉 ~
回復

沙田小白 發表於 2009-2-3 00:04:29 |顯示全部樓層

請問對焦模式用單次定係連續?

第一、第四、第六張,表面睇嚟均屬靜態攝影,而且第一張好明顯個對焦點落在左邊幅牆上。
至於第二、第三、第五張屬動態攝影,除用快門先決外,仲要改用連續對焦模式。
用高速快門,可以將移動中嘅物體,作瞬間凍結。
用低速快門,就可以映出動感,即係搖曝(追蹤式攝影),但要花啲功夫去練習,易學難精。
好嘅搖曝高手,快門可以降到1/30s,亦能映出出色嘅效果。
當然亦要視乎器材嘅重量,是否再加多支單腳架嚟輔助。

1/60s  F18  ISO200  -1.0EV
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-3 00:09:00 |顯示全部樓層
carlo, 我諗你有排消化. 淨係運用快門和ISO都有排試.

話時話, 大家咁用心咁pro的解說, 水母真的學得津津有味~~~ 多謝教導啊~~
回復

沙田小白 發表於 2009-2-3 00:12:25 |顯示全部樓層

順便一提,動物移動時間,路徑變化多端,角速度變化較大,所以快門速度唔好太低。
攞景時,盡量鏡角同隻狗移動路徑保持平衡,咁樣就算佢突然變化移動路徑,焦點變化亦唔會太大,可降低走焦嘅風險。
回復

seasonsjoe 發表於 2009-2-3 00:29:17 |顯示全部樓層
     咁多位高手 !  唔該教吓我呀 !  我影極 d 狗狗都唔清既 !  就算 iso set 高左都唔得既 ?   又搵唔到快 門係邊到 set ! please help !
carlo 發表於 2009-1-23 00:47

只在經驗之談:
清唔清係唔直接關iso事的, 多數人所講的唔清一般係概括成像唔利同埋唔中焦!
睇你的圖片似快門不夠, 1/60, 屬普通手動的安全範圍之上, 我個人亦較偏好用 m mode,
因為可以你的更容易明白快門/光圈/iso這三樣的奇妙關係, 了解光與攝影的基礎.
d300 係一部好好的dslr, 慢慢俾心機實踐呢 ~ 最後......點解你洗走晒pic的exif ???
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-3 00:33:19 |顯示全部樓層

嘩~ 咁多位攝影高手都出聲了. 
這個post很實用,如果有圖解說,作些許比較,那就更易明喇~ (水母貪心的說~
版主可考慮 highlight 個post. 
回復

四少 發表於 2009-2-3 00:35:53 |顯示全部樓層
主要光線問題 & 唔夠光引至手震, 光 d or 用閃(散光罩) 會好好多
http://www.dchome.net/viewthread ... ighlight=%BCv%AA%AF
http://www.dchome.net/viewthread ... ighlight=%BCv%AA%AF

找日, 陽光普照, 光線最好 45度 角, 即是早上 or 黃昏前啦 ... 如果中午陽光影出來的照片會好硬
唔同時間位置, 影多 d 比較下, 你就自自然然了解多 d ...
回復

seasonsjoe 發表於 2009-2-3 00:38:24 |顯示全部樓層
補充一點:

初學者最好唔好下下都谷iso, 多嘗試其他iso值, 你會發現好東東呢 ~~!! ^^
回復

fianfumy 發表於 2009-2-3 01:19:49 |顯示全部樓層
我剛剛開始留意D單鏡機 ...原來咁多學問 , 真係要了解一部份先 !
回復

12345下一頁