乞兒女 - 多多

作者: 四少 發表于 2009-1-17 17:51:26
4565 55
四少 發表於 2009-1-23 22:42:33 |顯示全部樓層
養長毛狗真的要花多點時間替牠打理。我試過一次在寵物店見到一隻貴婦狗。老天,居然在牠的耳朵挖出一堆"實的的"物實。不知多久沒清理耳道。毛和分泌牠都纒到一堆。毛髮也沒梳理。店主說要收雙倍價錢。白色的話就更煩 ...
claudiatang 發表於 2009-1-23 09:32

又唔一定, 約瑟 已經比較易 ...
另外 芝娃娃, 長毛比短毛的好打理 ...
回復

四少 發表於 2009-1-31 18:14:48 |顯示全部樓層
多多 好慘呀 今日 ..
抽血產左一大忽心口毛, 咁就一針, 之後再打兩針 預防針
又要刷損隻耳拎 d 皮膚去驗寄生虫
返到屋企又要比我除內耳毛
依家一直訓係度, 成隻死狗咁 ...

回復

claudiatang 發表於 2009-1-31 20:32:57 |顯示全部樓層
何事要驗血?牠耳朵內的毛多久清除一次?會很痛嗎?不然的話,何解會這樣慘慘的樣子。好可憐啊﹗
回復

四少 發表於 2009-2-1 00:03:00 |顯示全部樓層
何事要驗血?牠耳朵內的毛多久清除一次?會很痛嗎?不然的話,何解會這樣慘慘的樣子。好可憐啊﹗
claudiatang 發表於 2009-1-31 20:32

驗 心絲虫, 如果無才可打預防針, 因為蚊係可傳播這心臟寄生虫的, 前主人已過了期限去打針, 有數個月的空窗期, 所以要再驗才可打預防針.

耳仔, 這種狗有內耳毛, 若不定期清理, 長多了長了, 就易滋生細菌 & 蚤, 每月清理, 如天氣潮濕時更要多留意, 除內耳毛有如剪指甲, 長多了長了就要修剪, 有如女人蚊眉咁當然痛啦, 不過有 d 粉可減低痛楚.
回復

jo_jo 發表於 2009-2-1 01:33:40 |顯示全部樓層
多多嘅眼神話比我知佢今日好辛苦呀!四少要錫多多多啲
回復

四少 發表於 2009-2-1 15:31:48 |顯示全部樓層
剛沖完涼 ...
d 毛真係好似絲咁發亮

回復

vivi 發表於 2009-2-1 17:59:33 |顯示全部樓層
多多笑呀
回復

jo_jo 發表於 2009-2-1 18:02:04 |顯示全部樓層
多多話:我係靚女嚟呀,唔再係乞兒女啦
回復

claudiatang 發表於 2009-2-1 21:15:50 |顯示全部樓層
多多女真靚,又乖。
回復

四少 發表於 2009-2-2 00:38:01 |顯示全部樓層
add9icon 多多 仲未曉用水樽飲水, 仲有淚水汾秘都幾多 ...
都唔知幾時面口先白白淨淨
回復

carlo 發表於 2009-2-3 18:27:49 |顯示全部樓層
生骨我真係接受唔到呀 ..
煲過的可唔可以 ..
不過係佢 d 牙/牙肉 間有牙石囉 ..
佢前主人無理佢牙齒清潔, 我以前 d 狗雖無刷牙 (試過, 唔掂), 但每日都有一支潔齒骨 & 飯後都比佢地咬繩 or 尼龍骨.
所以唔會好似 多 ...
四少 發表於 2009-1-23 01:21

咬得野多 , D 牙就乾淨架啦 ! 我 D 狗狗貓貓 , 十幾歲 D 牙都好白雪雪架 !
回復

四少 發表於 2009-2-3 19:54:21 |顯示全部樓層
咬得野多 , D 牙就乾淨架啦 ! 我 D 狗狗貓貓 , 十幾歲 D 牙都好白雪雪架 !
carlo 發表於 2009-2-3 18:27

佢唔肯咬硬野, 水樽都唔願意用 ... 大力 d 奶佢都唔制 ...
回復

claudiatang 發表於 2009-2-4 09:34:00 |顯示全部樓層
可能從小都沒咬過硬物。四少試吓用紗布包住食指,沾濕後張開多多個口,然後替牠洗牙。我現在都是這樣替DUM DUM洗。而且習慣隻手指在牠口內"活動",以後餵藥都容易些。
回復

七姨 發表於 2009-2-5 11:28:05 |顯示全部樓層
30# 四少
你快D學扎頭髮或用髮夾啦 ! 佢會更加醒神,靚女及最重要是可减少淚水分泌 , 我有同樣的約瑟狗女 15歲啦, 仲好活潑.
回復

carlo 發表於 2009-2-5 15:51:45 |顯示全部樓層
佢唔肯咬硬野, 水樽都唔願意用 ... 大力 d 奶佢都唔制 ...
四少 發表於 2009-2-3 19:54

個然 CC文文 ~   水樽大狗先岩架 ! 多多公主咀 C 文 , 舊牙刷都可能唔得 , 不過圓圓就鐘意咬舊牙刷 - 狗玩具就唔咬 , 幾慳 !
回復

四少 發表於 2009-2-5 19:50:01 |顯示全部樓層
個然 CC文文 ~   水樽大狗先岩架 ! 多多公主咀 C 文 , 舊牙刷都可能唔得 , 不過圓圓就鐘意咬舊牙刷 - 狗玩具就唔咬 , 幾慳 !
carlo 發表於 2009-2-5 15:51

蛇瓜 就真, 邊樹 C文 ... .. .
回復

vivi 發表於 2009-2-5 22:31:04 |顯示全部樓層
C HING
多多嘅REPORT出左未呀
回復

四少 發表於 2009-2-5 23:01:40 |顯示全部樓層
C HING
多多嘅REPORT出左未呀
vivi 發表於 2009-2-5 22:31

佢check果兩樣野, 唔洗半粒鐘就有結果
無介癬 無心絲虫
回復

vivi 發表於 2009-2-5 23:19:03 |顯示全部樓層
佢check果兩樣野, 唔洗半粒鐘就有結果
無介癬 無心絲虫
四少 發表於 2009-2-5 23:01

回復

無比仔 發表於 2009-2-6 00:04:20 |顯示全部樓層
39# vivi
四少, 我隻約瑟都叫多多wor, 不過係乞兒仔~
Dor Dor 1.jpg
Dor Dor 2.jpg
回復