亂打皂

作者: 四少 發表于 2013-5-19 19:48:11
3296 16
第一鍋 玩粉, 好白痂咁玩分層
(四層, 不過造時才發覺份量咁少顏色近似, 分層真係好白痴, 但都係一個好經驗)

第二鍋 玩天然顏色及拉花, 試 PP膠/奶盒 造模
(用奶/茄汁/左手香汁 入皂自身的顏色, 一次過打三兜)

有了首鍋經驗, 分層應該無問題

第三鍋 玩礦泥, 試膠樽 (1,2,5的膠是耐酸鹼的, 而5 PP更加耐熱)

餘的試模, 量大攪到無咩心機, 倒晒入去算了, 反正賣相不影響使用效果,

第四鍋 玩紫草根泡油, 想知係咩野色, 見樽野一泡就好紫好吸引, 仲有練打皂時間及拉花啦... ....
(結果失敗, 估計保溫時過乾, 鬆糕了)

時間還是掌握不好

超細粒... 哈... OT入模啦

第五鍋 超趕, 救忙的一鍋, 配方跟第四鍋一樣, 但沒用泡油及麻油改了為蓖麻油, 麻油味太重及蓖麻油像是快TRACE D ... 哈.. 趕時間啦...
(把 第四鍋 的皂刨絲再混入 第五鍋 皂液, 24小時即脫模... )

把波浪刀唔夠深 @@, 我又蠢... 其實皂有彈性我後來拉開一點就可以直切至底 =="

因某D原因趕打皂, 亦因這個原因暫停打皂, 不過... 我肯定再打的, 一定會更美及更有內涵 ... . . . 哈哈. . .

評分

查看全部評分

四少 發表於 2013-5-19 20:01:24 |顯示全部樓層
其間試埋呢個 羊毛氈皂, 用落真係好正

不過有不爽的係, 有 $$ 人地都未必做你生意, 26/4 出 email order, 打過幾次去問, 7/5 先覆email 同我講話唔做生意住 @@
http://www.meru-hk.com/
  搬遷啟示:由於近日正在搬遷,
暫時未能提供零售/批發送貨等服務.
新地址將於稍後時間公佈,請留意網頁更新.

暫時只接受E-MAIL查詢,不便之處敬請原諒

評分

查看全部評分

回復

yuki2013 發表於 2013-5-21 10:03:38 |顯示全部樓層
羊毛氈皂幾得意,難5難整嫁??

http://youtu.be/DDA8InHYW8g  發表於 2013-5-22 19:49
回復

四少 發表於 2013-5-22 12:56:58 來自手機 |顯示全部樓層
好易,我睇完youtube後做,還好叫成功了8成,因為我用省毛方法去做,所以技巧要多一点細心,我那角位覆蓋不足,但下次再做會留意一點。
个人很喜歡洗感,極方便刷身去死皮,沒絲瓜囊挖身,比海棉粗点。
回復

八王爺 發表於 2013-5-22 13:03:21 |顯示全部樓層
咁搞嘢!一次過咁多皂?

個半月左右啦...  發表於 2013-5-22 19:49
回復

jellyfishy 發表於 2013-5-22 19:02:51 |顯示全部樓層
第三鍋.... 係個膠樽度..... 咁咁最後你剪開個模取皂 ?? :l

係喎, 剪囉, 跟牛奶盒一樣一次性使用, 試過了, 只要配方夠"硬"就脫模無難度. 方型果D係吐司模, 因為個樽拉花失敗左無貼上黎姐.  發表於 2013-5-22 19:45
呢樣我諗係咁, 但佢D皂又係方型架喎, 咁先奇, 諗唔通  發表於 2013-5-22 19:06
回復

四少 發表於 2013-5-27 13:24:40 |顯示全部樓層
第6鍋 (復出的一鍋... 呵呵...)
為炎夏準備的一鍋, 米水養肌, 奶水柔潤, 紅豆具去角質功能
天然礦泥有助深層清潔和調理肌膚,使肌膚恢復生氣
檸檬美白, 尤加利香油可驅蚊. . . . 哈哈.. . . 這就是新手造皂什麼也想要喔. . . .

總結 不達標, 目標是想做到似 蛋糕(西餅), 不過一般感覺似紅豆糕/年糕, 更有人說中間夾了火腿 @@ .....

香蕉蛋糕  發表於 2013-6-13 14:16
我覺得呢件好靚, 分層都好直呀 ~  發表於 2013-6-11 15:18

評分

查看全部評分

回復

四少 發表於 2013-6-13 13:52:23 |顯示全部樓層
鬱金香  - THANKS, 呢件算是做得最近乎我的原意 . . . .
回復

四少 發表於 2013-6-13 13:58:52 |顯示全部樓層
第7鍋 想打鍋夏天清涼, 適合 outdoor 沖涼及洗髮的, 首次加 薄荷腦 ...

失敗了, 因為... 薄荷腦 沒完全溶解, 只唯有試造 皂餅

好多草球...-,-  發表於 2013-6-13 14:17

評分

查看全部評分

回復

四少 發表於 2013-6-13 14:02:03 |顯示全部樓層
第8鍋 家人要求的 家事皂

脫單模有點難度, 玫瑰瓣 爛了 @@

評分

查看全部評分

回復

四少 發表於 2013-6-21 14:01:10 |顯示全部樓層
其實我雪櫃冰定左好多野, 最後急唔住 ....
唔數幾多鍋唔上配方, 來來去去都果幾種油, 主要都係想試下入皂物反應及新模/章/切皂器... etc

泡紅酒的洋蔥渣搾汁入皂(淺啡色) 神台碌柚汁入皂(鮮黃, 柚皮拎去泡酵素) + 咖啡渣

我好想敗呢個皂, 但屋企已經無位啦>.<  發表於 2013-6-21 16:28
呢個模幾靚喎,係邊到買  發表於 2013-6-21 14:36
回復

四少 發表於 2013-6-21 14:04:38 |顯示全部樓層
咖啡皂, 用公司收工要倒的滴漏 咖啡 + 渣
321配方, 3:2:1 橄欖/棕櫚/椰子

環保酵素家事皂, 都係加左 咖啡渣 (因為好香)

成皂有沒有咖啡香味?我仲以為用咖啡打皂會變成咖啡色添, HAHAHA  發表於 2013-6-21 16:29
回復

八王爺 發表於 2013-6-21 17:00:48 |顯示全部樓層
十分新奇.....皂多眼亂!
回復

四少 發表於 2013-6-22 19:42:20 |顯示全部樓層
鬱金香  我好想敗呢個皂, 但屋企已經無位啦>.<  發表於 昨天 16:28
maybabe  呢個模幾靚喎,係邊到買  發表於 昨天 14:36

淘寶, RMB100
玫瑰皂盘
皂模容量:900 ± 5g
长宽高:27*10*3.5cm
回復

四少 發表於 2013-7-5 13:37:00 |顯示全部樓層
打鉀皂... 藍藍的很美 (用紫草泡油)

打個幾小時, 晾了約3星期, 由藍變卡其色, 溶水金黃, 但我用 左手香汁液及純水跟皂體 1:1:1 開稀加入油溶維他命E ... 主要給有濕疹但不肯用皂的外甥女用
回復

四少 發表於 2013-7-5 13:39:54 |顯示全部樓層
嘻嘻...首次造母乳皂

評分

查看全部評分

回復

四少 發表於 2013-7-5 13:42:29 |顯示全部樓層
回復