要擴張上天台咯<雨後天台>

作者: littlecuitegirl 發表于 2009-1-15 03:17:05
42363 1031
littlecuitegirl 發表於 2009-5-13 13:02:24 |顯示全部樓層
你今日咁早起身 ?
我本來打算返工 , 但阿女學校叫囡囡休息一天 (她睡覺有咳 )  , 所以她沒有上學 ......
fianfumy 發表於 2009-5-13 13:00

尋日咪話左你知我去花墟嘛,你唔記得咩?
回復

農夫 發表於 2009-5-13 13:04:35 |顯示全部樓層
尋日咪話左你知我去花墟嘛,你唔記得咩?
littlecuitegirl 發表於 2009-5-13 13:02

去花墟掃貨?
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-13 13:06:38 |顯示全部樓層
去花墟掃貨?
農夫 發表於 2009-5-13 13:04

約左公主拎盆呀.......佢上次幫我買左d盆啊~~~
回復

maymay靚 發表於 2009-5-13 14:18:04 |顯示全部樓層
細細,,,搞掂晒就好啦!!  乜蜜蜂會 si si 聲ga咩 ?????
回復

曇花一現 發表於 2009-5-13 17:40:57 |顯示全部樓層
發出si si 聲既野可能係個乜竇既訪客
個竇被人踢左就唔黎ga啦
不過係乜真係no idea
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-13 20:13:12 |顯示全部樓層
細細,,,搞掂晒就好啦!!  乜蜜蜂會 si si 聲ga咩 ?????
maymay靚 發表於 2009-5-13 14:18

其實而家踢左竇都唔知個竇住左d乜..........
不過哩兩晚都冇人"si si"我囉
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-13 20:14:15 |顯示全部樓層
發出si si 聲既野可能係個乜竇既訪客
個竇被人踢左就唔黎ga啦
不過係乜真係no idea
曇花一現 發表於 2009-5-13 17:40

係呀,曇花,而家都仲未知乜野"si si"聲,不過唔理佢啦,希望唔好再"si"我就ok喇~~~
回復

曇花一現 發表於 2009-5-14 00:13:08 |顯示全部樓層
The game is over ^_^
回復

MK 發表於 2009-5-14 02:17:04 |顯示全部樓層
其實尋晚臨訓再問佢,佢話都有可能係白蟻竇,佢話扑爛左個竇之後入面係空心既,有3.4條白色既蟲............
littlecuitegirl 發表於 2009-5-13 12:14

應該是泥蜂的幼蟲竇,白色既蟲是泥蜂預早獵取放入供泥蜂幼蟲孵出後取食。
我屋企見過好多。
回復

arp 發表於 2009-5-14 10:12:17 |顯示全部樓層
大部分蜂類既死亡溫度都係46-50度, 你下次放個暖爐埋去熱爪佢啦....
不過用蚊香都係好方法
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-14 11:04:08 |顯示全部樓層
前幾日都發現左有黃蜂同黑蜂係我d樹樹築左個巢呀~~
不過都比我男友朴濕左佢lu.....
之後佢仲變態到拿蜂巢入面d蟲蟲出黎比我睇,
明知我最怕蟲架啦.......黑人憎到死!!蝦人~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-14 17:29:53 |顯示全部樓層
大部分蜂類既死亡溫度都係46-50度, 你下次放個暖爐埋去熱爪佢啦....
不過用蚊香都係好方法
arp 發表於 2009-5-14 10:12

如果係咁用火槍方便個用暖爐噃,anyway,thx~~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-14 17:30:09 |顯示全部樓層
The game is over ^_^
曇花一現 發表於 2009-5-14 00:13

回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-14 17:30:47 |顯示全部樓層
前幾日都發現左有黃蜂同黑蜂係我d樹樹築左個巢呀~~
不過都比我男友朴濕左佢lu.....
之後佢仲變態到拿蜂巢入面d蟲蟲出黎比我睇,
明知我最怕蟲架啦.......黑人憎到死!!蝦人~ ...
sammyzoe 發表於 2009-5-14 11:04

我都係好怕蟲嫁
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-14 19:41:54 |顯示全部樓層
尋日公主話我好耐冇update天台既植物,唔知我而家種左d乜野,今日就影番d相先

尋日去花墟見到有棵西瓜仔好得意,其實我都有種西瓜嫁,一棵係長西瓜,一棵係圓西瓜,而家都好大棵喇>>>>>>>>>>>
P1050643 (Medium).JPG

圓西瓜有囡囡花喇,幫佢授左粉,不過唔知成唔成功呢?>>>>>>>>
P1050640 (Medium).JPG

長西瓜今日都幫佢授左粉,希望搞得大佢個肚啦>>>>>>>>>>
P1050642 (Medium).JPG

花老師分享既番茄仔都打左好多果果喇,好期待佢紅呀!!!>>>>>>>>>>.
P1050644 (Medium).JPG

P1050647 (Medium).JPG

青瓜又有得食喇,不過唔知點解有d只係下身先識肥呢?
P1050648 (Medium).JPG

美洲南瓜有白粉病,不過都有一個瓜瓜,唔知點先叫做熟呢?>>>>>>>>
P1050650 (Medium).JPG
回復

亞實 發表於 2009-5-14 19:44:15 |顯示全部樓層
亞細, 你種D野好多收成, 你好叻
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-14 19:48:07 |顯示全部樓層
白茄子大得好慢啊>>>>>>>>>>
P1050651 (Medium).JPG

苦瓜好似授粉成功喎>>>>>>>>>>>
P1050663 (Medium).JPG

不過苦瓜唔係好大棵咋噃,識唔識大呢?>>>>>>
P1050660 (Medium).JPG

上星期日落既莧菜種子好瘋狂呢>>>>>>>>>>
P1050652 (Medium).JPG

沙律生菜都生長得唔錯噃>>>>>>>>>
P1050656 (Medium).JPG

最新落既cobie牌沙律生菜都發左芽喇>>>>>.
P1050655 (Medium).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-14 19:49:57 |顯示全部樓層
青瓜比叮了

所以只有pat pat 大
回復

小寶 發表於 2009-5-14 19:51:16 |顯示全部樓層
嘩, 咁快有苦瓜b仲咁靚仔添
苦瓜遲下發到好大架, 百足咁多爪~
同埋茄子係大得慢d~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-14 19:53:58 |顯示全部樓層
亞細, 你種D野好多收成, 你好叻
sifenamok 發表於 2009-5-14 19:44

阿實,都係多得咁多位高手指教咋~~~~功勞係大家嫁~~~~
回復