要擴張上天台咯<雨後天台>

作者: littlecuitegirl 發表于 2009-1-15 03:17:05
42361 1031
littlecuitegirl 發表於 2009-5-12 21:58:09 |顯示全部樓層
752# Jennie
係,不過好多年前,當時係未外判就唔知.不過就好快到同埋好熟手lor.我係出面聽到'si si'聲,我諗係噴藥,再過2,3分鐘就拎住一袋野出嚟.真係快過打針. ...
cobie 發表於 2009-5-12 21:55

又係聽到"si si"聲呀?咁真係一樣咁滯噃,咁係蟻 or bee?
回復

llaus 發表於 2009-5-12 21:58:46 |顯示全部樓層
蟻就易攪
請佢地食"除蟻淨"囉
回復

mono 發表於 2009-5-12 22:04:08 |顯示全部樓層
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-12 22:08:16 |顯示全部樓層
妳睇吓有無啲似佢。
http://hk.myblog.yahoo.com/bb-ma ... 3291&next=43187
mono 發表於 2009-5-12 22:04

都有d似,不過我都唔敢想像佢係d乜野........
回復

cobie 發表於 2009-5-12 22:10:58 |顯示全部樓層
756# littlecuitegirl
咁我又冇睇清楚嗰樣喎.第一次係我房近床嘅窗外上角lock頭.好似小寶講咁成日有1,2隻飛嚟飛去.好多日後見一隻飛出窗外,我伸頭出去一望,嚇到飛彈出廳.仲點會睇清佢個樣.我仲比佢針過一次,好似火消咁,好痛.
回復

cobie 發表於 2009-5-12 22:13:02 |顯示全部樓層
761# littlecuitegirl

我兩次都係bee.
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-12 22:13:21 |顯示全部樓層
756# littlecuitegirl
咁我又冇睇清楚嗰樣喎.第一次係我房近床嘅窗外上角lock頭.好似小寶講咁成日有1,2隻飛嚟飛去.好多日後見一隻飛出窗外,我伸頭出去一望,嚇到飛彈出廳.仲點會睇清佢個樣.我仲比佢針過一次,好似火 ...
cobie 發表於 2009-5-12 22:10

好得人驚......
回復

fianfumy 發表於 2009-5-12 22:14:10 |顯示全部樓層
大寶方法是好喎 , 用藥封竇 , 之後再用火槍燒都係好方法 , 預到咁熱 + 比火燒乜都死啦 ...
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-12 22:18:47 |顯示全部樓層
大寶方法是好喎 , 用藥封竇 , 之後再用火槍燒都係好方法 , 預到咁熱 + 比火燒乜都死啦 ...
fianfumy 發表於 2009-5-12 22:14

我岩岩叫我男友聽日去買個好似人地撲碟果d網,當然d窿密d啦,之後笠住個竇,就搵殺蟲水噴佢,睇吓有乜野走出黎,如果係蟻都唔怕,可以慢慢噴死佢,係蜜蜂既,就唔怕佢週圍飛,唔知咁樣得唔得呢?不過我諗佢都係唔會理我,就咁扑散佢都唔出奇........
回復

cobie 發表於 2009-5-12 22:19:52 |顯示全部樓層
我驚我地唔夠快手,火力又唔夠.佢哋sense到heat即飛哂出嚟,你追殺邊隻好?
回復

fianfumy 發表於 2009-5-12 22:22:03 |顯示全部樓層
我岩岩叫我男友聽日去買個好似人地撲碟果d網,當然d窿密d啦,之後笠住個竇,就搵殺蟲水噴佢,睇吓有乜野走出黎,如果係蟻都唔怕,可以慢慢噴死佢,係蜜蜂既,就唔怕佢週圍飛,唔知咁樣得唔得呢?不過我諗佢都係唔會理我,就咁 ...
littlecuitegirl 發表於 2009-5-12 22:18

火槍啦 .... 快靚正 , 不過唔好燒埋間屋喎 !
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-12 22:22:47 |顯示全部樓層
我驚我地唔夠快手,火力又唔夠.佢哋sense到heat即飛哂出嚟,你追殺邊隻好?
cobie 發表於 2009-5-12 22:19

唉..我聽日都係出街避一避,等佢搞惦我先番屋企喇.........
回復

小寶 發表於 2009-5-12 23:33:51 |顯示全部樓層
我岩岩叫我男友聽日去買個好似人地撲碟果d網,當然d窿密d啦,之後笠住個竇,就搵殺蟲水噴佢,睇吓有乜野走出黎,如果係蟻都唔怕,可以慢慢噴死佢,係蜜蜂既,就唔怕佢週圍飛,唔知咁樣得唔得呢?不過我諗佢都係唔會理我,就咁 ...
littlecuitegirl 發表於 2009-5-12 10:18 PM

大寶話上果幾次係黃蜂來的,用網甩手咁點算?果個位又係角位,好難笠得實無空隙。
自己用網不如打1823啦,唔好自己搞喇。
回復

athernas 發表於 2009-5-12 23:51:59 |顯示全部樓層
快D搵人整啦,如果唔係你就唔係被蚊針啦,係被蜂針啊.
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-12 23:54:54 |顯示全部樓層
大寶話上果幾次係黃蜂來的,用網甩手咁點算?果個位又係角位,好難笠得實無空隙。
自己用網不如打1823啦,唔好自己搞喇。
小寶 發表於 2009-5-12 23:33

我落左order,叫我男友聽日響我出街既時候搞惦佢囉..........佢話肯定唔係蜜蜂竇,咁有咩野事佢自己負責囉,呵呵......
回復

cobie 發表於 2009-5-13 00:05:31 |顯示全部樓層
775# littlecuitegirl
你今晚+聽朝留意下有冇bee啦.如果係bee-hive就一定見到bee.佢地出出入入冇停.busy bee嘛.你早d起身得唔得?
回復

cobie 發表於 2009-5-13 00:09:24 |顯示全部樓層
775# littlecuitegirl

我驚你聽日番到嚟見到佢變左豬頭呀.  我被蜜蜂針過兩次,一次要入院呀.
回復

alansing 發表於 2009-5-13 00:11:27 |顯示全部樓層
bee 虫其實好有營養架~
回復

ht333147 發表於 2009-5-13 00:12:10 |顯示全部樓層
通常都是黃蜂, 密蜂很少在住家起竇的, 佢都怕人騷擾.
如不想殺生及冒險, 可以在竇的下方點蚊香, 它們不喜歡這些氣味, 自然會搬走. 任何蜂都走.
回復

cobie 發表於 2009-5-13 00:18:58 |顯示全部樓層
779# ht333147
呢個辦法至good呀!唔哂趕盡殺絕,佢地都在生存嘅權利.
回復