要擴張上天台咯<雨後天台>

作者: littlecuitegirl 發表于 2009-1-15 03:17:05
42310 1031
littlecuitegirl 發表於 2009-3-25 18:32:35 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(52).gif好味道~
BanbieChan 發表於 2009-3-25 17:47

多謝公主讚賞
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-25 18:35:20 |顯示全部樓層
正正正! 餸正 植物都好四正!
小寶 發表於 2009-3-25 17:59

多謝小寶賞面~~~
你兒孫滿地喇,D士多啤梨有好多走莖,接極都未接得哂,因為冇哂盆仔喇,要去掃貨呢~~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-25 18:53:30 |顯示全部樓層
我都係新手, 希望快D好似大家咁有收成啦!!!
加油, 加油!!!
Peggy 發表於 2009-3-25 18:29

Peggy,其實我都係一個新手黎嫁,不過哩度大家都好好人既,會無私咁分享,有乜野唔識佢地都好肯教呢,所以唔駛擔心,你好快就會食到自己種既野嫁喇,+油呀~~~
回復

may.sun 發表於 2009-3-28 10:32:40 |顯示全部樓層
哩個星期都真係比較忙,好少上黎添,好miss 大家呀~~~

尋晚響屋企比較得閒,就收左d意大利生菜,煮左一餐飯食!!!!!

因為得我地兩小口食,所以我只係收割左4棵比較大棵既黎煮黎食~~~~

經過我同男朋友既商量之後, ...
littlecuitegirl 發表於 2009-3-25 17:35

哇,原來AR細識煮幾味,5錯咁TIM BOR~~
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif多謝小寶賞面~~~
你兒孫滿地喇,D士多啤梨有好多走莖,接極都未接得哂,因為冇哂盆仔喇,要去掃貨呢~~~ ...
littlecuitegirl 發表於 2009-3-25 18:35

ar 細,你棵毌株係咁分盆,會否分薄左d營養難結果呢, 4月都就到la wor(上次摘多多個場也只是到4月咋)
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-28 23:39:58 |顯示全部樓層
哇,原來AR細識煮幾味,5錯咁TIM BOR~~

ar 細,你棵毌株係咁分盆,會否分薄左d營養難結果呢, 4月都就到la wor(上次摘多多個場也只是到4月咋)
may.sun 發表於 2009-3-28 10:32

其實我今年都冇諗過佢會結到果果,所以就諗住分幾盆比我屋企人種,下年先谷佢地!!!!!
回復

may.sun 發表於 2009-3-28 23:52:11 |顯示全部樓層
其實我今年都冇諗過佢會結到果果,所以就諗住分幾盆比我屋企人種,下年先谷佢地!!!!!
littlecuitegirl 發表於 2009-3-28 23:39

原來如此~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-29 23:02:37 |顯示全部樓層
原來如此~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(35).gif
may.sun 發表於 2009-3-28 23:52

係呀,因為我見4月都到喇,應該唔係時候咯,所以就冇諗過佢會再有花花同果果,除非有奇蹟啦~~~~不過我會好比心機種既
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 22:29:32 |顯示全部樓層
今日上左天台玩左好耐,好在有農夫過左黎幫手,先冇咁辛苦(因為訓覺訓萎頸)
好耐冇上黎update過d農作物喇,post番d相上黎先

一月尾種既意大利生菜已經收哂黎食喇,試過白灼,又試過整生菜魚肉,亦試過蒜蓉炒,當然三樣都咁好味啦
P1040848 (Medium).JPG
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 22:38:37 |顯示全部樓層
小寶分享既甘王士多啤梨,接走莖都分左5盆喇,好勁勁呢~~~
P1040900 (Medium).JPG
有兩盆已經同母株分開左添喇~~~
P1040901 (Medium).JPG
最開心就係今日見到佢就快開花喇~~~
P1040894 (Medium).JPG

我諗今年應該都有一個果果食啩..........真係好開心呢
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-5 22:43:30 |顯示全部樓層
好勁呀~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 22:45:30 |顯示全部樓層
花園仔老師分享既沙律生菜同羅馬生菜種子,都就快可以收成喇........過幾日就拎黎整凱撒沙律賀吓自己牛一先
P1040849 (Medium).JPG
P1040850 (Medium).JPG
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 22:50:35 |顯示全部樓層
美洲南瓜都大左好多呀.............
P1040865 (Medium).JPG
佢都好似想開花喇噃
P1040864 (Medium).JPG

而且好似有花女添噃..........大家睇吓似唔似???
P1040863 (Medium).JPG
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 22:55:40 |顯示全部樓層
青瓜大得就冇南瓜咁快,而且今日全靠農夫教我點樣搭個瓜棚咋!!!thx~~~~
P1040866 (Medium).JPG

青瓜仔都好似未大,不過又見到佢想開花喇噃,而且都好似係囡囡添,咁細棵有花係唔係唔好呢?請問駛唔駛剪左去?唔該大家幫幫眼,而且比d意見吖!!!!!
P1040867 (Medium).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-5 22:57:02 |顯示全部樓層
係囡囡花呀~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 23:05:22 |顯示全部樓層
其他瓜瓜都搬左新屋喇,希望佢地會快高長大,快d有果果就好喇~~~~
哈蜜瓜------------->>>
P1040868 (Medium).JPG
圓西瓜------------->>>
P1040869 (Medium).JPG
長西瓜------------->>>
P1040870 (Medium).JPG
花園仔老師分享既番茄種子------------>>>
P1040873 (Medium).JPG
樓下黃生分享既車厘茄---------------->>>
P1040872 (Medium).JPG
苦瓜好似發育得唔係好正常,農夫話佢有d畸形呀=.=
P1040882 (Medium).JPG
荷蘭豆都大左唔少呢------------->>>
P1040859 (Medium).JPG

仲有d通菜都搬左屋咯----------->>>
P1040874 (Medium).JPG
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 23:08:01 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(53).gif係囡囡花呀~
BanbieChan 發表於 2009-4-5 22:57

咁細棵就有囡囡花,會唔會唔係咁好?<<十四歲的媽媽????>>都未大就有bb,哈哈~~~~
回復

may.sun 發表於 2009-4-5 23:13:27 |顯示全部樓層
咁細棵就有囡囡花,會唔會唔係咁好?都未大就有bb,哈哈~~~~
littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 23:08

咁你要5要呀b呀~~你d植物生得很好,bo bo 棵"日種"生得超好tim~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 23:29:22 |顯示全部樓層
咁你要5要呀b呀~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(3).gif你d植物生得很好,bo bo 棵"日種"生得超好tim~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(47).gif
may.sun 發表於 2009-4-5 23:13

我梗係想要啦,如果話要剪我都唔捨得呀,不過真係快到離哂譜喎,你都見到我果幾棵青瓜有幾大嫁啦,不過農夫話就算有囡囡花都未必大到喎,所以都係唔好開心得咁早
回復

may.sun 發表於 2009-4-5 23:53:21 |顯示全部樓層
咁就要大5要細lu~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-5 23:59:42 |顯示全部樓層
咁就要大5要細lu~~
may.sun 發表於 2009-4-5 23:53

我諗都未必可以大得到,所以都要問吓哩度d高手駛唔駛剪左佢先,如果唔駛,就由得佢先啦,當然都希望佢可以大得到啦,
回復