要擴張上天台咯<雨後天台>

作者: littlecuitegirl 發表于 2009-1-15 03:17:05
42318 1031
亞實 發表於 2009-4-14 22:38:39 |顯示全部樓層
好快有青瓜食
回復

may.sun 發表於 2009-4-14 22:52:21 |顯示全部樓層
ar 細 d 生菜seed誰給你的
回復

cindylala 發表於 2009-4-14 23:06:29 |顯示全部樓層
我想問我的天台在五十幾樓, 我上星期三林完水,點知thur 番風, fri 上去睇的時候, d泥旱晒..d苗早埋, 再林番水有一半救唔番...sigh...係咪大風吹走晒d 水份呢 ?你地有冇呢個問題呢??
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 19:20:48 |顯示全部樓層
ar 細 d 生菜seed誰給你的
may.sun 發表於 2009-4-14 22:52

D生菜種子係花老師寄比我嫁,果時我係新手乜都唔識,老師話生菜最易種,就寄左D比我囉!!!!!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 19:21:32 |顯示全部樓層
好快有青瓜食
sifenamok 發表於 2009-4-14 22:38

今日又發現左有好多囡囡花呀,希望授粉成功啦~~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 19:28:24 |顯示全部樓層
我想問我的天台在五十幾樓, 我上星期三林完水,點知thur 番風, fri 上去睇的時候, d泥旱晒..d苗早埋, 再林番水有一半救唔番...sigh...係咪大風吹走晒d 水份呢 ?你地有冇呢個問題呢?? ...
cindylala 發表於 2009-4-14 23:06

其實我每日都會淋一次水,好好太陽時一日可能會淋兩次添,你星期三淋完到星期五先再淋,當然會有咁既問題啦,而且上星期三,四都好似好猛太陽喎!!!!!!!!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 20:37:08 |顯示全部樓層
又有一個囡囡花開左喇,今日嗱嗱聲同佢授粉先,前日授左果朵花花開始謝喇,唔知有冇被搞大個肚呢........
P1050083 (Medium).JPG

仲有囡囡花準備開呢.........

P1050084 (Medium).JPG
回復

亞實 發表於 2009-4-15 20:49:21 |顯示全部樓層
D生菜種子係花老師寄比我嫁,果時我係新手乜都唔識,老師話生菜最易種,就寄左D比我囉!!!!!
littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 19:20

原來是老師的種子, 唔怪得仲大個WINNIE THE POOH !!
勁!!!
靚人種靚菜
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 20:54:35 |顯示全部樓層
原來是老師的種子, 唔怪得仲大個WINNIE THE POOH !!
勁!!!
靚人種靚菜
sifenamok 發表於 2009-4-15 20:49

都係多謝你地既指教同無私既分享,我先可以種到咁大棵菜菜食咋~~~
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 21:31:04 |顯示全部樓層
385# littlecuitegirl
================================
實得啦! 如果按照我嘅方法!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 21:34:00 |顯示全部樓層
385# littlecuitegirl
================================
實得啦! 如果按照我嘅方法!
花園仔 發表於 2009-4-15 21:31

我已經跟足老師既方法,摘左d花瓣落黎,再用個花蕊摔落囡囡花度,不過我想問吓老師,駛唔駛等仔仔花開左幾日先人工授粉呢?如果佢一開就授會唔會冇咁多花粉?thx~~~
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 21:37:54 |顯示全部樓層
387# littlecuitegirl
前日授左果朵花花開始謝喇,唔知有冇被搞大個肚呢........

如果唔得, 個瓜瓜仔會迅速萎縮架!

如果授粉成功, 朶花慢慢收縮而瓜瓜仔會繼績膨大架!
青瓜仔大得好明顯嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 21:45:06 |顯示全部樓層
391# littlecuitegirl
我已經跟足老師既方法,摘左d花瓣落黎,再用個花蕊摔落囡囡花度,不過我想問吓老師,駛唔駛等仔仔花開左幾日先人工授粉呢?如果佢一開就授會唔會冇咁多花粉?thx~~~
======================

好似人一樣啫, 等乜鬼丫!
嘩! 幾日朶仔仔花都甩埋啦!
D花一開即表示一切OK啦!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 22:35:53 |顯示全部樓層
387# littlecuitegirl
前日授左果朵花花開始謝喇,唔知有冇被搞大個肚呢........

如果唔得, 個瓜瓜仔會迅速萎縮架!

如果授粉成功, 朶花慢慢收縮而瓜瓜仔會繼績膨大架!
青瓜仔大 ...
花園仔 發表於 2009-4-15 21:37

我授左粉果朵花花已經開始謝,不過就冇甩,如果照老師咁講,過幾日就可以知佢大唔大肚咯,多謝老師指教
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 22:36:58 |顯示全部樓層
391# littlecuitegirl
======================

好似 ...
花園仔 發表於 2009-4-15 21:45

明白哂咯,thank you 老師
回復

may.sun 發表於 2009-4-15 23:05:31 |顯示全部樓層
littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 19:20

你種得好好啵,人又靚菜又靚~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 23:07:21 |顯示全部樓層
你種得好好啵,人又靚菜又靚~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif
may.sun 發表於 2009-4-15 23:05

係咪真嫁?
回復

may.sun 發表於 2009-4-15 23:12:15 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif係咪真嫁?
littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 23:07

我有大牙嫁~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 23:16:30 |顯示全部樓層
我有大牙嫁~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(37).gif
may.sun 發表於 2009-4-15 23:12

係你誇獎我姐.......
回復

may.sun 發表於 2009-4-15 23:20:29 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(69).gif係你誇獎我姐.......
littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 23:16

咁請我食菜菜lor~~
回復