要擴張上天台咯<雨後天台>

作者: littlecuitegirl 發表于 2009-1-15 03:17:05
42317 1031
nuage 發表於 2009-3-11 23:31:18 |顯示全部樓層
電腦壞左,幾日冇上過黎,好掛住大家呀,update 吓我d作物先~~~

d瓜瓜好多都出左苗苗喇,不過茄子就始終都未見影----------->>>

玉女唔知點解出雀班,係唔係老左呢?----------->>>

小寶分享既士多啤梨有 ...
littlecuitegirl 發表於 2009-3-11 17:59

玉女係咪塊面濕咗﹗所以變成咁?add3icon
回復

小寶 發表於 2009-3-12 00:08:40 |顯示全部樓層
小寶士多啤梨條走莖咁幼,唔好要啦~
你想要多棵我可以再諗下辦法
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-12 01:15:14 |顯示全部樓層
玉女係咪塊面濕咗﹗所以變成咁?add3icon
nuage 發表於 2009-3-11 23:31

原來濕左水就會有雀班呀?果日落大雨玉女成口都係水,唔濕就奇咯,如果咁講,佢都保養得幾好,因為得咁少雀斑,HAHA~~~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-12 01:16:35 |顯示全部樓層
你想要多棵我可以再諗下辦法http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(107).gif
小寶 發表於 2009-3-12 00:08

我唔識嫁,諗住見到佢出左走莖就試吓啦,如果成功既就比一盆我個姨甥女種之嘛~~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-12 01:17:35 |顯示全部樓層
玉女兜出斑斑http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(63).gif

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(76).gif冇搽到防曬咩~
BanbieChan 發表於 2009-3-11 20:40

公主,冇同佢做足防曬措施啊~~~玉女變老了=.=
回復

農夫 發表於 2009-3-12 11:28:36 |顯示全部樓層
羅馬生菜仲未食,諗住聽日整沙律時先食埋佢,不過就食左菜心,真係好好味,http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gif朋友食左都讚好,http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/mon ...
littlecuitegirl 發表於 2009-3-7 02:00

食家既一包讚賞係農夫既最大動力
回復

農夫 發表於 2009-3-12 11:31:45 |顯示全部樓層
你想要多棵我可以再諗下辦法http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(107).gif
小寶 發表於 2009-3-12 00:08

接走莖都係一種樂事呀~^^~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-12 15:34:25 |顯示全部樓層
荷蘭豆d葉葉唔知有乜野事呀=.=

P1040567 (Medium).JPG
P1040568 (Medium).JPG
回復

花園仔 發表於 2009-3-12 18:13:40 |顯示全部樓層
288# littlecuitegirl
======================

中咗囉!
白粉病呀!
拿拿聲噴藥:
冇機 -- 百菌清
有機 -- 依天得
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-12 18:45:36 |顯示全部樓層
288# littlecuitegirl
======================

中咗囉!
白粉病呀!
拿拿聲噴藥:
冇機 -- 百菌清
有機 -- 依天得
花園仔 發表於 2009-3-12 18:13

老師,屋企有百菌清,但唔知點用好,可唔可以教吓我?
回復

花園仔 發表於 2009-3-12 19:00:51 |顯示全部樓層
290# littlecuitegirl
===============================

百菌清有說明書架馬! -- 記住藥物嘅嘢要自己負責架!!

開水囉 -- 百菌清藥粉附有隻膠匙羹嘅, 一匙羹開一公升水, 你用唔到咁多咪按比例囉!
開好水咪噴勻葉底面啦! 一個星期至十日噴一次(冇事就唔使繼續啦)實得架!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-12 19:06:07 |顯示全部樓層
290# littlecuitegirl
===============================

百菌清有說明書架馬! -- 記住藥物嘅嘢要自己負責架!!

開水囉 -- 百菌清藥粉附有隻膠匙羹嘅, 一 ...
花園仔 發表於 2009-3-12 19:00

thx~~~老師,咁我想問吓稀釋左果d有效期可以放幾耐?因為我岩岩上天台噴左喇,不過仲有成半支,麻煩你呀,老師
回復

花園仔 發表於 2009-3-12 21:49:20 |顯示全部樓層
292# littlecuitegirl

thx~~~老師,咁我想問吓稀釋左果d有效期可以放幾耐?因為我岩岩上天台噴左喇,不過仲有成半支,麻煩你呀,老師
=================================================

說明書冇講剩餘藥水可唔可以保存再用嘅, 但一般唔會保留架!
下次開少D啦!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-13 17:12:01 |顯示全部樓層
292# littlecuitegirl

=================================================

說明書冇講剩餘藥水可唔可以 ...
花園仔 發表於 2009-3-12 21:49

唔該哂,老師~~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-13 17:16:45 |顯示全部樓層
今日真係超級大風,好似打風咁,我d瓜瓜苗都吹到彎哂腰,即刻搬哂佢地入室內,天台農友們,要小心強風呀~~~
回復

may.sun 發表於 2009-3-13 17:31:10 |顯示全部樓層
第一次收成呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif本來冇諗住咁快就收黎食既,不過尋日場雨打到我用盆種既兩棵羅馬生菜冇哂腰骨,所以就決定提早收黎試吓食,好緊張呀,第一次食自己親手 ...
littlecuitegirl 發表於 2009-3-6 18:30

你就食左羅馬生菜,我d返黎d苗就屎剩4棵咋
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-13 17:35:00 |顯示全部樓層
你就食左羅馬生菜,我d返黎d苗就屎剩4棵咋
may.sun 發表於 2009-3-13 17:31

好掛住你呀,衰婆
菜心同羅馬生菜都食左喇,好甜啊
你棵teddy bear 仲未出芽呀!!!
你d苗苗點解會死左咁多呀?冇淋水水呀~~~
回復

may.sun 發表於 2009-3-13 17:47:43 |顯示全部樓層
好掛住你呀,衰婆
菜心同羅馬生菜都食左喇,好甜啊
你棵teddy bear 仲未出芽呀!!!
你d苗苗點解會死左咁多呀?冇淋水水呀~~~
littlecuitegirl 發表於 2009-3-13 17:35

me 2 ar 衰婆 係呀..奶奶淋多左,有d茅淋
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-13 18:01:17 |顯示全部樓層
me 2 ar 衰婆 係呀..奶奶淋多左,有d茅淋
may.sun 發表於 2009-3-13 17:47

吓?點解會淋d唔淋d既?不過唔怕啦,再種過啦~~~
你棵teddy bear 出左芽未呀?
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-13 18:47:54 |顯示全部樓層
今日響屋企煮面食,所以就收左棵意大利生菜試吓,第一次食自己種既意大利生菜,好甜好好味呀,"""正"""
P1040582 (Medium).JPG

P1040584 (Medium).JPG
回復