要擴張上天台咯<雨後天台>

作者: littlecuitegirl 發表于 2009-1-15 03:17:05
42157 1031
新仔 發表於 2009-2-27 05:46:53 |顯示全部樓層
CUTIE, 咁夜仲未瞓嘅?
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-27 05:53:18 |顯示全部樓層
CUTIE, 咁夜仲未瞓嘅?http://a2233.myweb.hinet.net/msn/watchtreedog/watchtreedog%20(5).gif
新仔 發表於 2009-2-27 05:46

而家訓喇,D生理時鐘出現左問題 聽日再同你傾過,GD NIGHT~~~
回復

新仔 發表於 2009-2-27 06:33:19 |顯示全部樓層
回復

貓貓 發表於 2009-2-27 09:56:06 |顯示全部樓層
整係用左地先啦,
唔駛搬d泥上樓咁種麻
拿,天台種菜
地下種下桑子,本瓜呢d大型野,正呀~
農夫 發表於 2009-2-26 20:08

係呀!係呀!
大件野種樓下,唔駛搬得咁辛苦,仲唔駛年年換盆。
分分鐘鄰居仲幫你淋埋水,正呀!!
回復

美美 發表於 2009-2-27 10:08:54 |顯示全部樓層
我不懂分支, 原本有一盆大的士多啤梨, 然後分了4盆, 但已死了3盆新分株出來, 現只剩下原本的一株........
回復

美美 發表於 2009-2-27 10:14:29 |顯示全部樓層

194# littlecuitegirl
Hi, Ittlecuitegirl: 早晨 ! 請問這地方在流浮山哪位置呀 ? 如果我在流浮山的歡x海鮮酒家向白泥方向要行多少路程呢? 入場費多少錢呢 ? 請回复, 謝謝幫忙 !
回復

美美 發表於 2009-2-27 10:47:03 |顯示全部樓層
我知道這地方啦 ! 謝謝 !
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-27 15:28:15 |顯示全部樓層
194# littlecuitegirl
Hi, Ittlecuitegirl: 早晨 ! 請問這地方在流浮山哪位置呀 ? 如果我在流浮山的歡x海鮮酒家向白泥方向要行多少路程呢? 入場費多少錢呢 ? 請回复, 謝謝幫忙 ! ...
美美 發表於 2009-2-27 10:14

HIHI,美美,唔駛入場費嫁,入到去摘幾多比幾多嫁咋,$45一磅,都好抵玩嫁~~~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-27 15:57:22 |顯示全部樓層
係呀!係呀!
大件野種樓下,唔駛搬得咁辛苦,仲唔駛年年換盆。
分分鐘鄰居仲幫你淋埋水,正呀!!
貓貓 發表於 2009-2-27 09:56

貓貓,我原本都想種D瓜瓜響樓下嫁,不過又怕D人行過會手多多,所以反正天台都未用,就種響天台囉,所以樓下就唔用住,睇下到時有D乜野岩種先種落去囉,又或者做個香草園都好
回復

小寶 發表於 2009-2-27 20:39:09 |顯示全部樓層
我不懂分支, 原本有一盆大的士多啤梨, 然後分了4盆, 但已死了3盆新分株出來, 現只剩下原本的一株........
美美 發表於 2009-2-27 10:08 AM

我俾一盆你吖,元朗交收好嗎?pm我吧!
回復

athernas 發表於 2009-2-27 22:26:12 |顯示全部樓層
尋日去左士多啤梨園,玩得好開心呢,post吓d相同大家分享吓先~~~
士多啤梨園都幾大嫁---------->>>
而且仲有粟米呢--------->>>
沿途仲有木瓜園---------->>>
而且我地仲週圍觀光呢~~~
去左天后廟-- ...
littlecuitegirl 發表於 2009/2/27 02:34

嘩OK喎,係唔係流浮山啊.可以去一次一日遊喎.+埋B仔.
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-28 22:38:00 |顯示全部樓層
嘩OK喎,係唔係流浮山啊.可以去一次一日遊喎.+埋B仔.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(101).gif
athernas 發表於 2009-2-27 22:26

公主就係話最衰冇去埋B仔食野呀,下次如果去可以去吓荔枝山莊,果度有多D果樹睇吓,唔只得士多啤梨,而且可以BBQ,又有馬騎,都唔錯嫁
回復

sandylam 發表於 2009-3-1 16:47:23 |顯示全部樓層
212# littlecuitegirl

好靚呀~
我都好想去,真羡慕.
回復

sandylam 發表於 2009-3-1 16:51:29 |顯示全部樓層
你個天台搞成點呀?
我今日啱啱執好個花架.
等天氣好返再發苗仔.
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-1 18:51:17 |顯示全部樓層
你個天台搞成點呀?
我今日啱啱執好個花架.
等天氣好返再發苗仔.
sandylam 發表於 2009-3-1 16:51

個天台都仲未搞,因為落左種既瓜瓜苗一粒都仲未發芽,
P1040470 (Medium).JPG

天台係諗住等d瓜瓜移盆時就比佢地住響上面,我諗起碼都仲有一個月先會開發到上天台咯
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-1 19:02:42 |顯示全部樓層
公主既玉女蘭係唔係含苞待放呢?好期待呀
P1040467 (Medium).JPG
荷蘭豆發芽喇,等再大d就搬上天台咯~~~
通菜種子唔知點解落左36粒種子,卻得一粒出左芽呢?
P1040469 (Medium).JPG
小寶分享既士多啤梨都大個左喇,唔知新長出黎(右手面綠色果條)係唔係走莖黎嫁呢?
P1040473 (Medium).JPG
農夫既粟米暫時就住住哩度先啦,等尋日響大陸訂既盆盆番左黎,就可以搬大屋咯
P1040474 (Medium).JPG
向日葵真係大得好快呀,過多幾日要換盆咯~~~
P1040479 (Medium).JPG
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-1 19:09:40 |顯示全部樓層
今日同沙律生菜&羅馬生菜移左苗苗喇,希望佢地可以快高長大~~~
P1040475 (Medium).JPG
P1040476 (Medium).JPG
鄰居分享既百香果,要好好培育呢
P1040480 (Medium).JPG
鄰居都種左好多野嫁~~~ P1040478 (Medium).JPG
新開發既花槽都有好多野咯~~~ P1040477 (Medium).JPG
回復

cobie 發表於 2009-3-1 19:11:53 |顯示全部樓層
種sunflower的泥不可太輕太鬆,盆也不可太細,容易頭重尾輕
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-1 19:14:41 |顯示全部樓層
種sunflower的泥不可太輕太鬆,盆也不可太細,容易頭重尾輕
cobie 發表於 2009-3-1 19:11

thank you ar,cobie,過兩日等d泥送黎,就同佢地換盆喇,佢地大得好快呀
回復

農夫 發表於 2009-3-2 10:52:15 |顯示全部樓層
呢塊園圃好正呀,你個塊幾時開張呀?
回復