呼籲住元朗既玫瑰花痴睇一睇此帖

關閉 [複製鏈接]
作者: tsoiyiu1009 發表于 2009-1-12 01:32:32
2619 28

好開心~好興奮丫~add14icon
丫烏拍賣網內有藍色(玫瑰)月季苗賣~add6icon

http://hkplants.com/redirect.php?tid=25325&goto=lastpost#lastpost
catchan1607 發表於 2009-1-12 02:18:55 |顯示全部樓層
係呀.........個道我成日都會去架,d玫瑰花真係好靚,只可惜我家冇咁大地方,好直得大家去賞花.
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-12 10:49:06 |顯示全部樓層
我都想買啊, 係咪會一齊買啊
回復

stupid 發表於 2009-1-12 10:52:11 |顯示全部樓層
我都想買啊, 係咪會一齊買啊
yuwaiman 發表於 2009-1-12 10:49

我會買啊,如果可以去睇仲好
回復

stupid 發表於 2009-1-12 10:53:30 |顯示全部樓層
係呀.........個道我成日都會去架,d玫瑰花真係好靚,只可惜我家冇咁大地方,好直得大家去賞花.
catchan1607 發表於 2009-1-12 02:18

請問佢個花場係边架? 係咪任何人都去得架?
回復

catchan1607 發表於 2009-1-12 11:54:02 |顯示全部樓層
請問佢個花場係边架? 係咪任何人都去得架?
stupid 發表於 2009-1-12 10:53

呢個我就唔清楚......你可去佢個blog道或Email問吓咁會清楚d,有時要等幾日佢先會回覆架.............
我都有同佢買開種子,我見佢都好樂意回答我嘅問題(呢d係我個人認為)
最好就係去個blog道,留言問下佢啦.
回復

stupid 發表於 2009-1-12 11:57:40 |顯示全部樓層
catchan1607 發表於 2009-1-12 02:18

ic ,"佢個道我成日都會去架," 你指係佢個blog,sorry, 誤會左以為你去過佢既花場
我留左言問佢,另又睇下版主係咪安排團購啦。
回復

kok69 發表於 2009-1-12 18:24:10 |顯示全部樓層
我都想買隻黎玩下喎~ 唔知有邊隻係又易種又香o既呢~
回復

jocarp 發表於 2009-1-12 19:12:56 |顯示全部樓層
佢要成70元一株, 我在淘寶訂3年苗都是15元一株, 快遞費就35元/kg, 好多玫瑰花場都是在江蘇,今日訂,明天到。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-1-12 23:08:35 |顯示全部樓層
各位~
上次我問個賣家買陶土,佢留左個電話號碼俾我~add12icon
唔知有無改到呢~add3icon
等我一陣打下先~add14icon
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-1-12 23:36:21 |顯示全部樓層
各位~我打電話問左佢喇~
佢話入去睇無問題~
不過,下星期先得~佢一可以放行,就會早兩三日通知我~
我地可以組團去~
但係佢話由於藍玫瑰好多人訂左,下星期未必夠貨賣俾我地~
其他都未必齊貨~
不過,佢話會hold少量俾我地~(佢咁講囉... )
回復

貓貓 發表於 2009-1-12 23:42:46 |顯示全部樓層
好呀!到時預埋我。
不過而家開左兩個 post,要兩邊睇,有 d 混亂同埋驚睇漏眼。
回復

pauline 發表於 2009-1-12 23:42:59 |顯示全部樓層
係去, 我地約一齊去, 真係好鬼死靚啊, 引死人
回復

春田花花 發表於 2009-1-12 23:43:01 |顯示全部樓層
咁係咪會有開花株睇呀?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-1-13 00:01:37 |顯示全部樓層
咁係咪會有開花株睇呀?
春田花花 發表於 2009-1-12 23:43

賣家話d玫瑰新年先有花睇~
我諗而家有花苞掛...
我問過佢咁快有藍玫瑰既~日本果邊話無咁快推出市場咖啵~
佢話藍玫瑰其實日本果邊已培植兩年了~
主要係用三色蓳既基因加入玫瑰苗定其花色(無記錯既話,大約意思係咁)
佢都係定植施肥無耐,要一個星期先有貨交~
回復

pauline 發表於 2009-1-13 00:06:58 |顯示全部樓層
咁新年一齊去!!!睇下真的藍玫瑰!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-1-13 00:08:43 |顯示全部樓層
好呀!到時預埋我。
不過而家開左兩個 post,要兩邊睇,有 d 混亂同埋驚睇漏眼。
貓貓 發表於 2009-1-12 23:42

咁我遲d係花草樹木哩邊再多開個帖~
*組團參觀藍玫瑰花苗*
大家再登記,以便統計團員人數~okadd3icon
回復

pauline 發表於 2009-1-13 00:11:40 |顯示全部樓層
好野!!!!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-1-13 01:27:45 |顯示全部樓層
佢要成70元一株, 我在淘寶訂3年苗都是15元一株, 快遞費就35元/kg, 好多玫瑰花場都是在江蘇,今日訂,明天到。
jocarp 發表於 2009-1-12 19:12

但係以我所知要申請檢疫咧~
如果唔係俾海關扣查,盞害c d靚靚花苗~
又害埋快遞俾海關罰款......
若果過到骨,翻黎又要一個月時間緩苗...
人地賣到$70都係賺心機錢黎姐~
回復

jocarp 發表於 2009-1-13 05:01:52 |顯示全部樓層
但係以我所知要申請檢疫咧~
如果唔係俾海關扣查,盞害c d靚靚花苗~
又害埋快遞俾海關罰款......
若果過到骨,翻黎又要一個月時間緩苗...
人地賣到$70都係賺心機錢黎姐~ ...
tsoiyiu1009 發表於 2009-1-13 01:27

如果要申請檢疫,佢D貨都黎唔到啦。只要無泥就可以,江蘇賣月季D花場個個都識怎樣幫你寄貨出,你在淘寶買花,你收唔到花,D花場一樣收唔到錢,而你就不會損失分亳,你估你熟例定D花場熟例。佢賣$70, 我可以幫你訂, 我收$45.00, 佢賣$50, 我賣$30.00, 貨直接寄到你指定地方,一D心機都唔洗花, 坐著收錢,訂得多我就真是笑呵呵。
回復

12下一頁