作者: 四少 發表于 2009-1-7 19:15:04
5242 62
oneonewe 發表於 2009-1-9 09:21:23 |顯示全部樓層
不如買部風乾機風乾D肉類生果
俾佢地做treat
佢地好鍾意o架!
回復

claudiatang 發表於 2009-1-9 09:22:14 |顯示全部樓層
點解無 BAILEYS ... 我最中意的

今日佢到步啦, 初步估計都好易教, 因為佢係比較細膽貪食有少少好玩 ...
我有點意外係前主人無帶佢訓開張床 or 毯/毛巾 或 主人的舊衣物比我
玩具都只係一件 ...
四少 發表於 2009-1-8 21:54

好得意喎﹗替牠紥條辮仔啦﹗記得每次食完替牠抺嘴巴,這類狗稍為麻煩些。面毛太多了。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-9 10:30:45 |顯示全部樓層
我隻DUM DUM 什麼生果都吞落肚。但聽說萄提子和洋葱不能給狗吃。其它的蔬菜我都照樣給牠吃。白灼芽菜牠都吃得很開心的樣子。貪吃的小狗﹗但狗餅反而不大愛吃,很無聊的時候才用來磨牙玩。 ...
claudiatang 發表於 2009-1-9 09:18

除左酸橙同檸檬,我對孖寶就係菜同生果都好鍾意食,包括埋苦瓜,最喜愛是紅蘿蔔湯渣
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-9 10:33:46 |顯示全部樓層
A,要同四少收版權費$$$$$$
四少,如果你要養佢就要教佢大小便啦
回復

claudiatang 發表於 2009-1-9 12:26:29 |顯示全部樓層
要有時間和耐心。我家DUM DUM最近兩個月才肯在外面草地便便。但小便就留回家。氣死人嗎?

要我每天早晚洗陽台。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-9 13:35:23 |顯示全部樓層

我個女好都幾醒目,佢向9個月大之前未出過門口一步,岩岩返黎第一日,一見人返屋企就興奮到瀨尿,打左pat pat第2日就冇瀨向屋,帶佢出街行到 lift口先瀨,又打,第3日行到樓下管理處......又打,第四日行到樓下坑渠口痾尿,立刻 good girl
痾屎仲醒目,第1日未到屋企向樓下已攪掂,立刻 good girl啦,之後就已經識得出街先開大啦
要佢唔向屋企開大小,最少要早各晚一次帶落街
回復

claudiatang 發表於 2009-1-9 16:11:05 |顯示全部樓層
46# prodorothyhkg

早在牠兩個多月大回家時都有帶落街街。但一滴都不肯屙。肥水不留別人田。
後來就偶然會便便。最近兩個月就有時有候了。早晚一次。只有便便。幸好除了陽台角位置,在室內都不會屙的。否則的話我真的要暈低。有一次拉肚子,無人在家的時候就鋪幾張報紙給牠,牠忍不住時都會在報紙上屙。算ok啦,不敢要求太高﹗
回復

carlo 發表於 2009-1-9 17:51:38 |顯示全部樓層
39# 四少

少少可以既 !  您養埋佢啦 !  佢好慘呀 !  不如叫 5 姑娘啦 !
回復

四少 發表於 2009-1-9 20:21:55 |顯示全部樓層
如果我無記錯, 植物纖維 太多對狗唔好 ...
另外, 食物味道太濃對狗都唔好 ...
糖份高的, 都唔好 ...
狗糧狗餅只係香而淡味, 如果狗仔食慣左味濃的食物, 係唔會食狗糧 ...
如流浪狗, 義工比佢地都未必 ...

我買 小食 , 大至上兩個目的, 1. 獎勵用 2.潔齒用
今日都無買咩野比佢, 只係買左清潔眼水去毛, dirty & 淚痕, 一個毛毛 bb 波 & 三條 greenies 試下佢食唔食 ...

狗仔最怕偏食, 所以 .. 我都係想忍手唔比 小食 佢, 所以打算用食開的狗糧用作調教獎勵用, 但 greenies or 其他潔齒用的都會一日一條 ...
佢前主人基本上只係教去廁所, 其他無理, 即係佢唔曉 坐 / 手 呢 d 最簡單的動作.
回復

oneonewe 發表於 2009-1-9 20:36:49 |顯示全部樓層
唔好俾greenies 佢食呀
回復

vivi 發表於 2009-1-9 20:57:24 |顯示全部樓層
係咪唔可以食古古力呀
回復

oneonewe 發表於 2009-1-9 20:58:11 |顯示全部樓層
greenies 係化學o野
狗狗消化唔到o架
回復

BANANA 發表於 2009-1-9 20:59:26 |顯示全部樓層

我隻野好鍾意食菜同生果
D菜頭菜尾切碎溝糧比佢吃
小吃除左麥支就無了,面得佢太肥
回復

四少 發表於 2009-1-9 22:08:08 |顯示全部樓層
greenies 係化學o野
狗狗消化唔到o架
oneonewe 發表於 2009-1-9 20:58

真嫁 ? any information ?
咁轉比牛根 ...
回復

oneonewe 發表於 2009-1-9 22:17:26 |顯示全部樓層
真嫁 ? any information ?
咁轉比牛根 ...
四少 發表於 2009-1-9 22:08

之前有網講過
但我唔記得邊個網了
回復

四少 發表於 2009-1-9 22:34:11 |顯示全部樓層
之前有網講過
但我唔記得邊個網了
oneonewe 發表於 2009-1-9 22:17

... 我好耐無養狗, 所以無留意 ...
咁依家最好的小食品牌係邊個 ?
回復

oneonewe 發表於 2009-1-9 22:59:51 |顯示全部樓層
而家好多人都買風乾機自製小食俾狗仔
一定冇防腐劑同味精
http://hk.myblog.yahoo.com/barf_and_homediet
回復

四少 發表於 2009-1-9 23:49:22 |顯示全部樓層
而家好多人都買風乾機自製小食俾狗仔
一定冇防腐劑同味精
http://hk.myblog.yahoo.com/barf_and_homediet
oneonewe 發表於 2009-1-9 22:59

http://blog.sina.com.tw/meow_sho ... &entryid=357761

衰妹仲狼吞虎嚥兩分鐘左右食晒成條
回復

四少 發表於 2009-1-10 00:02:54 |顯示全部樓層
風乾機 好大件又好貴咁 .. 香港 有無 ?
不過拎去曬平好多 ...
回復

oneonewe 發表於 2009-1-10 00:12:12 |顯示全部樓層
風乾機 好大件又好貴咁 .. 香港 有無 ?
不過拎去曬平好多 ...
四少 發表於 2009-1-10 00:02

香港有o架
拎去曬....
會有好多烏應嬲呢
回復