作者: 四少 發表于 2009-1-7 19:15:04
5243 62
oneonewe 發表於 2009-1-8 00:09:56 |顯示全部樓層
我隻咖啡好鬼百厭O架
巴渣妹黎o架
如果佢見面會唔會貓狗鬧一番呢
vivi 發表於 2009-1-8 00:04

一定會
回復

四少 發表於 2009-1-8 00:56:33 |顯示全部樓層
四少你隻約瑟叫咩名呀
vivi 發表於 2009-1-7 23:40

唔係我, 佢好似叫 波波
我呀 so 囉, 已經推左佢, 第二日又問我點, 咁咪最多暫養幫下手找主人 ... 之後佢又話唔好啦 ... 咁我推左 ..
再過一日, 佢又 call 我話急到爆, 無奈下咪聽晚接左佢先囉, 我 大so 佢中意 約失, 自己都有養左隻都好似有十多年 ...
我講到明, 同我夾唔到 or 過左年睇下情況如何 ...

我知係佢自己唔捨得, 怕比其他人領左日後見唔返佢, 以前找我幫手都無好似今次咁連續 3 日打黎問我 ... 又唔話比 d 網上人領, 好似佢自己咁 ..
回復

四少 發表於 2009-1-8 00:57:39 |顯示全部樓層
唉 ~
剛攪掂地板, 浸緊地毯轉頭洗 ... 真忙 ...
回復

claudiatang 發表於 2009-1-8 09:32:46 |顯示全部樓層
我以前隻狗叫DICK DICK,現在這隻叫DUM DUM。兩隻貓一隻叫柏林小姐(BERLINER),一隻叫珍寶珠小姐(LOLLIE)。
回復

martini 發表於 2009-1-8 11:31:34 |顯示全部樓層
我愛酒...所以一屋酒狗...
Piva (取至俄文啤酒的發音, 當中"V"字,在俄文啤酒這個字是一個倒轉 "N" 字)
Martini
Paprika (spicy thing...^^)
Fatfat (這是村民改的)
Grappa  (Italian 冇色既 Brandy, 如果以 spanish 來解釋可以說係靚女咁解 tim)
Tequila
Shiraz (雙重意思, 除為一種提子之外, 亦是指一個伊朗舊城市的名稱, 同 saluki 都有些淵源)
Vodka
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-8 12:08:18 |顯示全部樓層
我個仔叫BB Jack,佢之前個主人改佢叫 Jack,佢一冇人向屋企就 bb聲叫,所以叫 BB Jack
個女叫 Fithy,我跟我個名 xxxxthy改架,但係佢鐘意人地叫佢 free 士 (freeze)
回復

claudiatang 發表於 2009-1-8 12:27:33 |顯示全部樓層
我隔壁家的史納沙全是以啤酒命名。現今不再會有人叫自己隻旺財,阿財什麼的了。真搞笑
回復

oneonewe 發表於 2009-1-8 13:23:00 |顯示全部樓層
多數改食品名
回復

四少 發表於 2009-1-8 21:54:43 |顯示全部樓層
我愛酒...所以一屋酒狗...
Piva (取至俄文啤酒的發音, 當中"V"字,在俄文啤酒這個字是一個倒轉 "N" 字)
Martini
Paprika (spicy thing...^^)
Fatfat (這是村民改的)
Grappa  (Italian 冇色既 Brandy, 如果以 sp ...
martini 發表於 2009-1-8 11:31

點解無 BAILEYS ... 我最中意的

今日佢到步啦, 初步估計都好易教, 因為佢係比較細膽貪食有少少好玩 ...
我有點意外係前主人無帶佢訓開張床 or 毯/毛巾 或 主人的舊衣物比我
玩具都只係一件 零食都無 (原來前主人從來唔買零食比佢)
咁我唯有拎我 d 乾淨浴巾/舊衫 比佢墊, 好彩佢都肯係毛巾上訓, 不過就未肯入窩 or 佢本身個狗袋 ...
返黎都未去過廁所, 又唔飲水, 我見佢咁為食, 就比小小狗糧加 d 水囉 ...
暫時叫佢 "多多" 先, 好意頭 而且 "多多" 跟 "波波" 係鞋音, 比較易比佢習慣 ...
依家洗幾件衫仔比佢 ... 咁再凍 d 時佢可以著

回復

oneonewe 發表於 2009-1-8 21:56:13 |顯示全部樓層
多多係男定女呀?
回復

gmfw 發表於 2009-1-8 22:09:32 |顯示全部樓層
好得意呀佢, 你都好唔話得wor, 為佢做左咁多野
回復

四少 發表於 2009-1-8 22:20:04 |顯示全部樓層
多多係男定女呀? >>>>>
囡囡 呀, 12 Aug 2006 年出世 ...

好得意呀佢, 你都好唔話得wor, 為佢做左咁多野  >>>>>
養狗係咁嫁喇, 如果夾得埋唔影響我生活, 佢就會係係度住, 依家我要努力跟佢溝通, 之後就係要佢跟我家人溝通 ... 唔多唔少又因為我 大so 比壓力我啦, 大so 唔可以得罪, 問題唔大就順下佢意, 佢好緊張, 話我接左佢要第一時間比電話佢, 我仲用視像比佢睇埋佢先安心, 初聽到我話前主人無比窩/毯, 佢即刻打電話去問個清楚....
回復

JenniferC 發表於 2009-1-8 22:32:35 |顯示全部樓層

接收暫托貓時最大件事就係改名,就係怕改錯名…
第一次接的小麻色虎紋女 -- 摩摩
(因為得3個月大小朋友唔見左媽媽,我一放低佢就大喊,就取小魔怪的魔->摩,現在是愛"錫"主人的大家姐)
跟住6個月大怕人的麻色虎紋女 -- 大喬
(原本想叫小喬,不過見佢身型唔小…,有一對漂亮的眼睛+溫柔的眼神,是溫柔體貼的囡囡)
之後有眼炎的2個半月大3B,
最健康的3色女 -- 康康 (想佢繼續健康)、
漂亮藍眼睛的黃貓仔 -- 寶寶 (藍寶石王子,但無理由叫佢王子- -")、
麻色虎紋仔 -- 謙謙 (以為佢食餅餅時謙讓,原來是因為要排大細…)
最後的4個月大3色貓女 -- 毛毛 (不過唔係我改的)

在其間…有10隻接觸過的要改名…名為…A至J…
-------
可除了大喬,沒一隻會出聲回應我…
回復

martini 發表於 2009-1-8 23:13:05 |顯示全部樓層
....個女叫 Fithy,我跟我個名 xxxxthy改架,但係佢鐘意人地叫佢 free 士 (freeze)
prodorothyhkg 發表於 2009-1-8 12:08

哈哈...可能佢擔心 D 人叫佢 Fi---thy, 發音難呀..^^
回復

martini 發表於 2009-1-8 23:16:57 |顯示全部樓層
我隔壁家的史納沙全是以啤酒命名。現今不再會有人叫自己隻旺財,阿財什麼的了。真搞笑
claudiatang 發表於 2009-1-8 12:27

我有個鄰居 7 隻哥基都係啤酒名呀...又藍妹又喜力...
到e+我都分吾開邊個打邊個...^^
反正佢地都係一齊埋來...**
回復

martini 發表於 2009-1-8 23:23:55 |顯示全部樓層
今日佢到步啦, 初步估計都好易教, 因為佢係比較細膽貪食有少少好玩 ...
我有點意外係前主人無帶佢訓開張床 or 毯/毛巾 或 主人的舊衣物比我
玩具都只係一件 ...
四少 發表於 2009-1-8 21:54

Baileys 都係我個 list 入面, 仲有 chivas, noir...要易 d 發音個d先..^^
等將來有緣既狗啦....
貪食既狗狗比較易 train, 希望多多快d搵到安定既屋企啦....
回復

carlo 發表於 2009-1-9 01:36:18 |顯示全部樓層
你隻NEPTUNE D毛修得好靚
BANANA 發表於 2009-1-7 23:24

因為唔係我剪架 ma !
回復

carlo 發表於 2009-1-9 01:43:24 |顯示全部樓層

玩具都只係一件 ...
四少 發表於 2009-1-8 21:54

四少  , 狗狗最好唔好買零食比佢 , 無益  ( sorry ! 亞媽係咁架啦 ! ) 比 d 生果當小食就 ok , 又健康 !  再唔係 diy 仲好 !
回復

四少 發表於 2009-1-9 08:08:38 |顯示全部樓層
四少  , 狗狗最好唔好買零食比佢 , 無益  ( sorry ! 亞媽係咁架啦 ! ) 比 d 生果當小食就 ok , 又健康 !  再唔係 diy 仲好 !
carlo 發表於 2009-1-9 01:43

生果 得咩 ? 偶爾小小應該可以, 但當小食 ...
好似唔係咁好 ...
不過我比小食, 都係收買狗心姐 ...
hoho ... 一朝早差 d 踩狗屎 ...
又要洗地毯
回復

claudiatang 發表於 2009-1-9 09:18:24 |顯示全部樓層
生果 得咩 ? 偶爾小小應該可以, 但當小食 ...
好似唔係咁好 ...
不過我比小食, 都係收買狗心姐 ...
hoho ... 一朝早差 d 踩狗屎 ...
又要洗地毯
四少 發表於 2009-1-9 08:08

我隻DUM DUM 什麼生果都吞落肚。但聽說萄提子和洋葱不能給狗吃。其它的蔬菜我都照樣給牠吃。白灼芽菜牠都吃得很開心的樣子。貪吃的小狗﹗但狗餅反而不大愛吃,很無聊的時候才用來磨牙玩。
回復