玫瑰花沉到有根出!

關閉 [複製鏈接]
作者: CarolTse 發表于 2009-1-5 11:18:43
3041 22
聽晚發現, 我沉係花樽既玫瑰花, 竟然有根出!add4icon 一定要同大家分亨下喇!
可愛的粉紅玫瑰~

平時我會將開左既花剪落黎插係小花樽!

兩日到會換下水~ 點知生命力真係咁強!!!

而家......又多一盆玫瑰喇!! 不過聽講唔可以太曬, 所以先放係個陰涼D既地方好好照顧先!

評分

查看全部評分

yuwaiman 發表於 2009-1-5 11:30:34 |顯示全部樓層
你剪咁d葉啦, 會好d架
回復

CarolTse 發表於 2009-1-5 12:15:08 |顯示全部樓層
敏敏, 點剪呀? 得兩塊葉....佢地都好好地, 唔捨得呀~ add2icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-5 17:00:23 |顯示全部樓層
人地教我插瑰唔好俾咁多葉佢, 話d水份俾晒d葉喎
回復

Donder 發表於 2009-1-6 16:14:46 |顯示全部樓層
敏敏, 點剪呀? 得兩塊葉....佢地都好好地, 唔捨得呀~ add2icon
CarolTse 發表於 5/1/2009 12:15

好靚啵, 圖二, 係咪蠟燭黎架 ?  配埋長春謄, 好有詩意情調啊 !
如你唔舍得, 你可剪1, 如你夠膽又舍得就 1, 2 都剪晒佢, 唔好晒佢, 但要夠光, 如可以的話, 保持空氣濕度高些, 有助出新芽 !

回復

foresteyes 發表於 2009-1-8 00:37:08 |顯示全部樓層
剪剩四塊副葉la
回復

CarolTse 發表於 2009-1-8 02:38:27 |顯示全部樓層

多謝咁多位既意見! 唔該晒Donder咁詳細既圖解! 係呀, 側邊既係蠟燭黎架, 因為廚房棵長春藤生到好長, 所以貪得意剪d落黎, 有d剪落黎種係洗手間(用水種), 有d同蝴蝶蘭一齊種! 哈哈, 物盡其用呀!
我諗緊不如試下剪"1"先! 你話要夠光, 但係又唔好曬, 咁既係點呀? add3icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-8 07:05:44 |顯示全部樓層
即係唔好直接俾佢晒太陽, 放d有嘢遮嘅位會易d生
回復

Donder 發表於 2009-1-9 06:12:52 |顯示全部樓層
無錯啦, 如敏敏所說.   另, 玩插支, 樂趣無窮,  祝成功 !  
回復

vincentma 發表於 2009-1-9 08:24:01 |顯示全部樓層
好靚啵, 圖二, 係咪蠟燭黎架 ?  配埋長春謄, 好有詩意情調啊 !
如你唔舍得, 你可剪1, 如你夠膽又舍得就 1, 2 都剪晒佢, 唔好晒佢, 但要夠光, 如可以的話, 保持空氣濕度高些, 有助出新芽 !
87022 ...
Donder 發表於 2009-1-6 16:14

好詳細,又學到野!
回復

pauline 發表於 2009-1-9 14:55:46 |顯示全部樓層
好利害啊, 插到出根, 我以前種紫色的, 開了一次, 一朵之後點種都病, 最後死了~
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-9 16:35:52 |顯示全部樓層
Pauline, 我地係死硬派呢架, c咗咪買過囉
回復

pauline 發表於 2009-1-9 17:12:40 |顯示全部樓層
我去了上堂, 康文署的, 學完都係傻下傻下的, (我)資質有限~ 想買過一棵, 但現在未有位, 比我老公霸晒, 佢買了2大棵旅人蕉回來, 霸晒D位
回復

CarolTse 發表於 2009-1-10 02:14:01 |顯示全部樓層
OK, 咁就放係魚缸旁邊啦!
我記得以前都有種過一棵紫色既玫瑰, 仲係有香味既! 細細棵! 好貴咁買返黎, 要成$98, 點知最後都係死左! add12icon 早知係咁就剪多幾條沉水啦! 不過今次都係偶然!
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-10 10:01:31 |顯示全部樓層
有心栽花花不發, 無心插柳柳成蔭
回復

Donder 發表於 2009-1-24 05:31:59 |顯示全部樓層
你支插支進展成點呢 ! ? 出左新葉未呢 ! ?
回復

CarolTse 發表於 2009-1-25 05:51:53 |顯示全部樓層

我摘晒佢d葉喇! 佢支莖仲係綠色, 應該健在! 好似個頂有d新葉出緊咁, 下面個芽仔都大左! add6icon

不過好似生得好慢, 唔知係咪呢排天氣凍呢?add3icon
唔知呢個時候可以晒多d太陽未呢?
回復

花草之家 發表於 2009-1-25 11:57:09 |顯示全部樓層
未晒得住,等出左葉先至晒啦!
回復

Donder 發表於 2009-1-29 06:05:58 |顯示全部樓層
係呀, 係呀, 唔好晒住, 等出左葉先啦, 唔好急.
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-29 09:43:34 |顯示全部樓層
我都有幾棵插咗, 出晒葉的, 但唔知點解呢2日係咁掉葉, 得返枝條, 點算好啊
回復

12下一頁