help!! 紫羅蘭越生越密!

作者: CarolTse 發表于 2009-1-23 03:06:48
2453 5
各位高手, 我種左好幾次紫羅蘭, 次次都種到佢個心的葉生到越來越密, d花就越來越細, 到底點算呀? add8icon  點解會咁架? add2icon
孖吉 發表於 2009-1-23 09:16:13 |顯示全部樓層
通常波浪葉都比較難搞,我會減光,令佢 d 葉柄生返長 d
另外,你話 d 花越開越細,會唔會係花開得太耐,定係你棵花有蟎呢?(問吓架咋,唔係真係話你棵花有蟎呀。你要搞清楚原因,用個 10 倍放大鏡睇清楚葉底有冇蟎蟲丫)
回復

heiheimama 發表於 2009-1-23 09:53:25 |顯示全部樓層
圖中見葉子都黃了,我想是整體種植情況不理想吧.有沒有定期修剪,換泥呢?高手說半年就要換一次,我很懶,但一年左右見植株越來越長都會換泥加大修剪.~
回復

nwss54510 發表於 2009-1-23 11:06:00 |顯示全部樓層
通常波浪葉都比較難搞,我會減光,令佢 d 葉柄生返長 d
另外,你話 d 花越開越細,會唔會係花開得太耐,定係你棵花有蟎呢?(問吓架咋,唔係真係話你棵花有蟎呀。你要搞清楚原因,用個 10 倍放大鏡睇清楚葉底有冇蟎蟲 ...
marcuslee 發表於 2009-1-23 09:16

要十倍先見得到架=口=" 咁d蟎真係好細喎^^"
回復

Oskar 發表於 2009-1-23 13:29:33 |顯示全部樓層
都不一定用放大鏡..
中心點有冇扭曲?灰灰黃黃 ?
波浪葉一般對濕度有較高要求
回復

CarolTse 發表於 2009-1-23 18:18:14 |顯示全部樓層

多謝大家既意見!
其實佢望落去好健康, 仲好硬! 只係唔知點解會生得咁密, 成棵實晒!
本來真係好靚架, D葉有波浪, 仲好翠綠! D花綠綠地, 有少少紫色, 好清新, 仲係重瓣, 但係而家好似變左單瓣咁!!add1icon
我會放佢係D冇咁光既地方, 再幫佢換下泥!add10icon
希望情況有好轉啦!
回復