激死人 ...

作者: 四少 發表于 2008-12-29 23:37:21
6041 59
fianfumy 發表於 2008-12-30 16:14:50 |顯示全部樓層
我現在 pccw 都唔好我係邊 , 安裝時婊埋 now 足球台已有問題 , 而8月及9月要搬屋搬線又攪到好嬲, 因住宅是外判工程 , 8月1日搬暫住屋時 , 我早已 2星期申請搬線 , 結果8月15日先約到搬線 , 到9月搬屋要早成個月前就要申請定搬線 . 搬了線的同時 (9月)時裝了 "無線" 上網 , 但又發現上唔到 , 搵了技工上來睇 , 話隔了3間房及一個大衣櫃 , 所以收唔到喎 , 結果我打上hotline 取消無線上網服務及當時送的wifi 股務 , 我今個月再睇銀行單發現 條數是 $33x一個月月費 , 原來沒有取消無線上網 及 wifi $98 囉 , 我12月24日打上去投訴 , 到現在都未覆我 !
回復

yen 發表於 2008-12-30 16:18:08 |顯示全部樓層
住家電話可以減?
kong 發表於 2008-12-30 16:06

如果你上網同固網電話都係用佢就有得傾
回復

fianfumy 發表於 2008-12-30 16:24:37 |顯示全部樓層
20# kong

我是一年多前cut 架 ... 是i-cable 冇咗英超那時cut 的 !
回復

比得大帝 發表於 2008-12-30 16:24:52 |顯示全部樓層
早幾個月佢又電話嚟, 我同個SALES講: 你地呃得我咁大鑊, 係人都知我傻仔, 我邊有面見你地, 唔該你喺我個FILE度寫低: 此人與 I-CABLE仇深似海, CALL親實俾佢鬧

佢哩幾個月真係有CALL我
回復

kong 發表於 2008-12-30 16:37:18 |顯示全部樓層
如果你上網同固網電話都係用佢就有得傾
yen 發表於 2008-12-30 16:18

咁我揾下佢地傾先, thanks!
回復

貓后 發表於 2008-12-30 16:41:02 |顯示全部樓層
我都發火,個PCCW,話同我簽約,費用不變,我屋企人簽咗(佢地無睇銀碼就簽)實際上是加咗價,佢哋之后打電話同我確認我听到16X幾我大声吓咗一下點解咁貴佢話14幾再加一個收費電視就16X,但點知月結單就18X,我咪打上去問,我話听電話錄音,佢話我無資格听,只有佢哋听,................跟住話月費相差20幾話我應該都可以無所以............听完火到乜咁,我話銀行苦主都有得听點解我無得听,我跟住問佢係邊個,佢話姓梁,佢話會覆我,但等咗成個星期無回音,我再打上去,PCCW佢話上次跟我個案的不是姓梁,好似姓李的,跟住而位人兄又係話會覆返我,又等一個星期,又係無音訊,我今次叫貓爸同我打去問好了,我又唔夠火,只係會比人把我病貓蝦
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-12-30 18:23:57 |顯示全部樓層
住家電話可以減?

乜鬼都有價講架,我用開 $12幾+來電顯示+拒接冇來電顯示要成百卅蚊,一個月打唔到20個電話,所以要求取消,同佢個營業員講左20分鐘,話可以減到$88,我都係要佢寄 form取消,等到佢收到張 form,佢又話可以 $44一個月送來來電顯示,我都係話唔要,跟住又話送張 $108唔知乜野禮券,18個月約,再以 $5 加埋拒接冇來電顯示,共 $43/月,18個月約

仲有啊,free 一次搬遷費添
回復

kong 發表於 2008-12-30 18:39:11 |顯示全部樓層
乜鬼都有價講架,我用開 $12幾+來電顯示+拒接冇來電顯示要成百卅蚊,一個月打唔到20個電話,所以要求取消,同佢個營業員講左20分鐘,話可以減到$88,我都係要佢寄 form取消,等到佢收到張 form,佢又話可以 $44一個月送來來 ...
prodorothyhkg 發表於 2008-12-30 18:23

我而家都係你咁嘅情況,屋企電話唔多有用,又百幾蚊一個月,等我試下先,thanks!
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-30 23:11:35 |顯示全部樓層
住家電話可以減?

我都係PCCW , 月費89~
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-30 23:15:19 |顯示全部樓層
呢個post家下變左做, 生活百科, 都係移番佢出去喇~ 唔好意思, 要各位走來走去.
回復

oneonewe 發表於 2008-12-30 23:46:50 |顯示全部樓層
我得PCCW同i-cable揀
我揀o左i-cable
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-12-31 00:00:28 |顯示全部樓層
我都係PCCW , 月費89~
jellyfishy 發表於 2008-12-30 23:11

有冇約呀,冇就同佢針針啦
回復

fianfumy 發表於 2008-12-31 01:28:56 |顯示全部樓層
26# 貓后

你千萬唔好收線呀 .... 上次為了搬遷 "寬頻 "線 , 我總共打了3次 , 每次都叫我等專人回覆 , 唔係話電腦系統壞 , 就是電腦睇唔到師傅安裝時間 , 每次叫我等 , 等成4-5日都冇人覆 , 後來我有一天早上 09:30 致電話申請 "網上行 " 就即時答我及約時間安裝 , 我就發火了 ... 搬線就唔知幾時 , 新安裝就即時約到 .... 我一直唔肯收線 , 我又要搵經理 , 又要她即時覆我時間 , 攞哂職員名 , staff no , 直線電話等 .... 總知要她比時間我囉 ....其實我本身是好尊重 "客戶服務" 的人士 , 但係那職員知道我要搬線時 , 只會說唔知 , 唔清楚 , 答你唔到 , 一時講睇唔到師傅的booking  , 一 時又話搬遷要7日前申請 , 一時又話 7日後師傅booking 已full , 我話咁早09:30就full , 我就申請 第8日後 , 跟住又話 7天以後是book 唔到等等 ...... 咁個職員才比我鬧到飛起 . 當天下午已即是有安裝日期及時間 !

總之由我第1日申請到現在 , 每一次都要勁鬧才會有人理我 , 我唔 "發老爛 " , 間公司的職員是睬我都傻的 !
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-31 01:37:08 |顯示全部樓層
有冇約呀,冇就同佢針針啦
prodorothyhkg 發表於 2008-12-31 00:00

針左都係得89, 只係用佢個固網電話.
回復

貓后 發表於 2008-12-31 08:17:10 |顯示全部樓層
26# 貓后

你千萬唔好收線呀 .... 上次為了搬遷 "寬頻 "線 , 我總共打了3次 , 每次都叫我等專人回覆 , 唔係話電腦系統壞 , 就是電腦睇唔到師傅安裝時間 , 每次叫我等 , 等成4-5日都冇人覆 , 後來我有一天早上 09: ...
fianfumy 發表於 2008-12-31 01:28

thx,你先,我講一次火一次講嘢時間長一次,今次我會留比貓爸去講,我諗效果會好d
回復

fianfumy 發表於 2008-12-31 12:09:10 |顯示全部樓層
35# 貓后

me too ....我都仲未攪掂 , 準備這兩天又打去 大插一輪 !
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-12-31 12:25:25 |顯示全部樓層
針左都係得89, 只係用佢個固網電話.
jellyfishy 發表於 2008-12-31 01:37

咁你用得多唔多,唔多就cut左都得既話就唔怕同佢死過
回復

KATY 發表於 2008-12-31 14:56:08 |顯示全部樓層
i-cable 是最令人著火 .....
回復

藍天使 發表於 2008-12-31 16:51:16 |顯示全部樓層
cable係最最差既供應商, 我之前呢頭簽左24個月, 幾個月後搬屋, 新屋無得用cable, 佢唔肯解約, 我白交左20個月無野睇, 陣最黎果個月都仲要cheat多我一個月錢, 搵左消費者委員會都搞唔掂, 真係一肚氣,  我呢一世都唔會再幫診cable.
回復

四少 發表於 2008-12-31 18:08:17 |顯示全部樓層
温神易請難送...
C_S 發表於 2008-12-30 10:18

間間都係咁, 不過 netvigator 好 d 係到期會有人 call 你, i cable 只會 send email 比你, 不過佢個 email 我無用, 多數用 d 免費 mail box ^ ^
但 netvigator 都係要你自己再打電話去拎張表格 ....
唉 ... 最後都係無寄比我 .... (我有兩條線一家人 icable 一個自己 netvigator)

呢 d 就好似無里頭電話, xx 財務,

財 : 依家有個低息派款
我 : 我唔洗借 $$ 喎
財 : 低息喎, 咁荀你都唔借, 機會難得
我 : 我仲夠 $$ 洗, 從來都唔會借
財 : 咁低息, 你係特選客戶, 借黎去旅行都好啦
我 : 唔洗息都唔借

心想, 依家咩野世界, 教人先洗未來錢咁 pk .... 好賤 ....
回復