Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 發表于 2008-12-7 20:00:50
144574 2729
vincentma 發表於 2009-2-6 08:27:45 |顯示全部樓層
真係淡色靚d呀﹗ 漸漸變色幾好呀﹗好似買幾種色玫瑰返屋企﹗
唔知係咪唔夠陽光﹗所以變色﹗我估﹗add3icon
nuage 發表於 2009-2-6 00:11

nuage,啊!可能係冬天唔夠陽光,等夏天多陽光時再睇下先。
回復

vincentma 發表於 2009-2-6 08:29:11 |顯示全部樓層
我都係add7icon 所以齊齊去返學add14icon
今次真係要俾心機上堂先得喇, 同學仔, 好多條生命操縱响我哋手裡面add10icon
hk88688 發表於 2009-2-6 00:37
回復

花草之家 發表於 2009-2-6 13:02:49 |顯示全部樓層
add13icon Vincent媽, 中毒唔關有無地方種事,
見到靚靚花花, 就咩都唔記得嫁喇
我好多時都係不自覺咁, 帶咗啲花花返屋企
但係都無諗過種響邊, 搬咗返屋企先再算
你睇敏敏響封殺令下, 依然故我大手入 ...
hk88688 發表於 2009-2-3 01:40

哈、、、Fanny我同你一樣都係諗起敏敏呀!
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-6 15:02:31 |顯示全部樓層
哈、、、Fanny我同你一樣都係諗起敏敏呀!
花草之家 發表於 2009-2-6 13:02

你地唔好笑我啦, 我都係樣様買咗少少 g ma
回復

vincentma 發表於 2009-2-6 20:02:41 |顯示全部樓層
敏敏,唔係笑你呀,係欣賞你對花花有 passion咋!
回復

hk88688 發表於 2009-2-7 00:13:10 |顯示全部樓層
敏敏, 咁我哋互相欣賞吖
回復

vincentma 發表於 2009-2-7 20:22:05 |顯示全部樓層
等唔切 2月28日北上喇,今日去左花墟朝拜,買左呢幾樣野:
1.桃紅色及粉紅色天竺葵 (舊年種過,覺得好靚,不過打風時瓜左,所以再接再厲)
2. 勳章菊 (試過用種子種,但一直發唔到芽,所以買現成既先,睇下留唔留到種,再黎過!)
3. 草莓 (見到公主既草莓同盆都鬼咁靚,20大洋,好喇,又試下先。)
回復

vincentma 發表於 2009-2-7 20:24:50 |顯示全部樓層
茶花開得幾靚。
回復

vincentma 發表於 2009-2-7 20:27:40 |顯示全部樓層
大麗花今日既 lum已經好紅喇,好祈待呀!add6icon
回復

hk88688 發表於 2009-2-7 22:10:06 |顯示全部樓層
Vincent媽原來今日出咗城, 收穫好豐富呀
我都覺得天竺葵好靚, 但係佢哋好似鍾意冷涼天氣,
我怕種唔到, 所以唔敢買呀, 試吓用種子種吓得唔得先
好大棵草莓呀 我之前秋播都有落種, 不過依家仲好細盆咋
回復

亞實 發表於 2009-2-8 13:16:19 |顯示全部樓層
VINCENTMA,
我忘記了我ORDER 左10 OR 11 盆月季小苗,
如果可以的話, 可唔可以先幫我養住佢地,

如果我未搬到適合的地方, 可能要麻煩你,
一係我照種在OFFICE都OK !!! THANK YOU !!!
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-8 15:22:44 |顯示全部樓層
Fanny & Vincentma, 天竺葵可以插枝架, 你地可以試吓, 我有花蕾個盆都係人地俾枝條我架
回復

vincentma 發表於 2009-2-8 17:03:15 |顯示全部樓層
Vincent媽原來今日出咗城, 收穫好豐富呀
我都覺得天竺葵好靚, 但係佢哋好似鍾意冷涼天氣,
我怕種唔到, 所以唔敢買呀, 試吓用種子種吓得唔得先
好大棵草莓呀 我之前秋播都有落種, 不過依家仲好細盆咋 ...
hk88688 發表於 2009-2-7 22:10

Fanny,係呀!耐唔耐要出下城先,唔係我點解毒? 我都知天竺葵要涼既天氣,所以舊年夏天要將佢地拎出拎入,唔好晒親。咁就可以渡過夏天,不過最終過唔到打風個幾日,所以我想睇下今年又會點!
草莓我未種過,所以買盆大 D 既睇下會唔會俾我種死先!
回復

vincentma 發表於 2009-2-8 17:05:55 |顯示全部樓層
VINCENTMA,
我忘記了我ORDER 左10 OR 11 盆月季小苗,
如果可以的話, 可唔可以先幫我養住佢地,

如果我未搬到適合的地方, 可能要麻煩你,
一係我照種在OFFICE都OK !!! THANK YOU !!! ...
sifenamok 發表於 2009-2-8 13:16

亞實,可以呀,如果你唔怕我種死佢地既話!
回復

vincentma 發表於 2009-2-8 17:09:16 |顯示全部樓層
Fanny & Vincentma, 天竺葵可以插枝架, 你地可以試吓, 我有花蕾個盆都係人地俾枝條我架
yuwaiman 發表於 2009-2-8 15:22

敏敏,我舊年個幾盆都係朋友扦插俾我,點知朋友果棵都死埋,所以我要買翻兩盆,扦插翻俾佢囉!add10icon
回復

vincentma 發表於 2009-2-8 17:13:48 |顯示全部樓層
今日既大麗花。
回復

vincentma 發表於 2009-2-8 17:20:05 |顯示全部樓層
轉盆後既勳章菊。原來有好多唔同既花色!add6icon

評分

查看全部評分

回復

亞實 發表於 2009-2-8 18:41:54 |顯示全部樓層
亞實,可以呀,如果你唔怕我種死佢地既話!
vincentma 發表於 2009-2-8 17:05

唔怕, 你種花種得咁靚!!!
好多謝你
回復

花草之家 發表於 2009-2-8 18:50:31 |顯示全部樓層
Vincentma,勳章菊好靚呀!
回復

vincentma 發表於 2009-2-8 18:58:26 |顯示全部樓層
Vincentma,勳章菊好靚呀!
花草之家 發表於 2009-2-8 18:50

花草,多謝賞花,原本佢日頭開花,夜晚合埋架,好得意!
回復