請花友仔 解決我嘅疑問吖

作者: victoria 發表于 2008-12-1 23:56:53
1029 5
我學種 AV, 開始出現混亂&困難, 請花友仔們幫幫我, 解決一下吖 :

1) 因發叔果邊插兩片葉入泥, 其實係咪咁先容易 d 發芽 ?
2) 有冇人試過用發叔泥插葉 ? 珠石 vs 發叔泥, 邊個發芽快 d ? 成長好 d ?
3) 一般幾耐會發芽 ? 而家咁凍, 係咪會耐 d 架 ?
4) 葉子變成咁, 係咪己陣亡 ?
S6007930 (Small).JPG

5) 另外我喺惠 x 超市, 見到 bio kill 特價 ~ 四十幾蚊, 想買支旁身, 但唔知咩色最好 ?
    新手敎學中 : 有人用橙色, 有人用紅色, 但滅蟎唔係紫色先啱咩 ?  
    ( 橙色 特久滅蟲 / 紅色 全效滅蟲 / 紫色 滅蟎 )
    係咪真係有事滅蟲, 冇事都可當預防作用 ?
Lemon 發表於 2008-12-2 11:43:00 |顯示全部樓層
[localimg=360,480]1[/localimg]我都是新手 ,大家分享下啦.......
(1)發叔話: 『插兩片葉入泥,是有個伴,好似人一樣要有個伴,會生長得快D…
(2)我用發叔泥插葉,OK呀
(3)我在25/9插葉,放在公司,現在已經有5片葉芽 。但同一天在家裡插葉,同一品種,但現在仍沒有葉芽,只有根……可見冷氣是十分重要…
(4)你的葉子是否清洗時太用力…呀……
Little Plant.JPG
回復

kong 發表於 2008-12-2 11:53:51 |顯示全部樓層
而家天氣好咁 av 生長, 就算插泥, 珠石, 都好易生, 視乎你片葉狀態, 如你選的是老葉, 會較遲出苗, 不要選最外圍的葉, 第三,四圏的較壯. 你的葉沒有死, 只是水斑, 但兩片葉距離近, 出根時會打晒交. 繼續種啦, 留意光照要足夠.
回復

rosekarming 發表於 2008-12-2 12:46:15 |顯示全部樓層
我都係用發叔d泥, 我係蘭姐度買架
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D2
回復

rosekarming 發表於 2008-12-2 12:54:31 |顯示全部樓層
用橙色啦, 我之前都有買左樽, d不知名既小昆蟲冇晒lu

http://www.hkplants.com/viewthre ... ighlight=bio%2Bkill
回復

victoria 發表於 2008-12-2 13:38:44 |顯示全部樓層
多謝各位的意見
有一級花友, 又有新手. 互相交流經驗, so good ~~
回復