Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167745 1324
mono 發表於 2009-8-30 17:13:18 |顯示全部樓層
alison 要秋葵種子嗎。今日收咗啲老野。
回復

花園仔 發表於 2009-8-30 17:30:51 |顯示全部樓層

740# alilovebyj
哦…,我仲曬到佢死死下,原來不可太猛太陽!

謝謝老師提醒!
===========================

alison及大家好!
<金色馬齒莧> 同好多款沙律生菜一樣都係地中海氣候植物,
佢地喜歡氣溫25度C以降, 亦係陽光植物黎架,
我控制陽光只係因應本地此時氣溫達三十幾度,
唔遮吓猛烈陽光D菜菜好易熱C架, 就算唔C都唔靚啦,
其實呢D菜係可以狂曬架, 不過要留意當時氣温囉!

今朝摘架, 配吓你鍾意嘅花色啦!

哈, 唔記得主旨添! -- 靚靚好味嘅<金色馬齒莧>囉
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-30 17:48:08 |顯示全部樓層
老師,D菜真係好靚!!又整齊!
糯米粟都好得!會唔會好有「0趙頭」呢?
回復

花園仔 發表於 2009-8-30 18:23:50 |顯示全部樓層
743# alilovebyj
老師,D菜真係好靚!!又整齊!
糯米粟都好得!會唔會好有「0趙頭」呢?
========================

清香軟糯 -- 正!

<金色馬齒莧>真係好值得推介嘅菜菜黎架,
係常年必備嘅食材呢, 又易種冇乜蟲....
整靚D泥求其審乍銀落去就等食洛!
當然, 真係乜都唔使做咩, 淋水施肥囉,
等佢大咗咪邊棵高大威猛咪掹佢食先啦,
掹掹吓咪好似疏疏落落咁囉, 食遲D....
哈, 佢自動出橫丫俾你摘架, 好似驚你唔肯咁喎!
過咗一段日子佢就開花俾你欣賞, 好快就結埋籽添,
鍾意咪收集D留翻第時用或分享俾D朋友仔囉,
但點都有好多跌落泥度嘅, 盤花翻吓土擺體度, 到咗一定時間....
佢又好似雨後春筍咁重複翻過去嘅日子嘞,
話是話種過同科同種植物塊地複種會冇咁靚啫,
但唔使做啵梗係咁架啦, 補救得唔得?
梗得啦, 薄肥多施咪掂囉! 嘻嘻!

回復

alilovebyj 發表於 2009-8-31 00:31:48 |顯示全部樓層
我可能施肥不力,新長出來的,總是奀奀小小的。

農夫不勤力,是不會得到回報的add12icon
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-31 00:37:18 |顯示全部樓層
係「隔籬屋」見到花老師d長條南瓜不知長得幾好…但我呢度就……總之濕滯!

回復

花園仔 發表於 2009-8-31 01:10:27 |顯示全部樓層
alison,
有時都講吓天時地利人和嘅, 繼續努力呀!
我仲有好多種籽喎!
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-31 02:26:49 |顯示全部樓層

add6icon 嘻嘻…我再看看有沒有剩的種子,再和老師商量商量!add7icon

mono ,我也先看看自己有沒有種子,有就不用麻煩你了。
回復

mono 發表於 2009-9-2 00:38:02 |顯示全部樓層
add6icon 嘻嘻…我再看看有沒有剩的種子,再和老師商量商量!add7icon
mono ,我也先看看自己有沒有種子,有就不用麻煩你了。
alilovebyj 發表於 2009-8-31 02:26

寄幾粒種子。有幾煩吖!我都想比多啲人一齊種。自己又種唔哂嘅。
回復

農夫 發表於 2009-9-2 01:10:31 |顯示全部樓層
加油呀alison.
回復

muitau 發表於 2009-9-2 15:33:04 |顯示全部樓層
加油呀alison.
農夫 發表於 2009-9-2 01:10

你都係呀!
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-4 20:30:20 |顯示全部樓層
今次喊都無謂啦!!!

今早淋水時,查看一下那條長南瓜伸出來的蔓,點知情天霹靂,竟然比我發現咗一個連住六吋長瓜仔0既母花,而花朵已收起來!!看來應是昨天已開了花,只是我沒有察覺。

唉哎,只好望佢天然授粉成功啦!真係失之交臂!!  

明天拍張照片上來給大家看!

回復

BanbieChan 發表於 2009-9-4 21:48:21 |顯示全部樓層
Alison

幫你加油~
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-4 22:01:43 |顯示全部樓層
多謝班比!真係要幫忙加油啦…因為呢個可能係今年唯一機會啦!add5icon
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-5 08:33:52 |顯示全部樓層
今早終於拍了長南瓜。

真的很長啊,看看手就知道了!

只希望它有自然授粉。現在用雙面網袋套住了!

真的要多謝cobie,聚會哪天收到她送的自製網袋,正好派上用場,否則手頭上真係無適合的袋袋呢!
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-5 08:39:30 |顯示全部樓層
今早終於拍了長南瓜。

真的很長啊,看看手就知道了!

只希望它有自然授粉。現在用雙面網袋套住了!

真的要多謝cobie,聚會哪天收到她送的自製網袋,正好派上用場,否則手頭上真係無適合的袋袋呢 ...
alilovebyj 發表於 2009/9/5 08:33

我嘅花老師南瓜一個囡囡都冇呀,但係仔仔就出過二,三十朵啦可能天氣太熱啦
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-5 13:07:54 |顯示全部樓層
cookie 要有足夠鉀肥,仔仔才會出來啊!因為我最近很勤力的追肥﹕

連續2次隔星期加小量紅牛加肉骨粉,另每星期都薄施魚肥或麩水。

可能這樣,才谷了肥仔仔花出來!

回復

alilovebyj 發表於 2009-9-5 13:18:27 |顯示全部樓層
早前受襲的蕃薯葉,比我剪啊剪之後,又出番好多葉啦!靚仔番!

比較茂盛的2盆應爪

圓葉都長得好快。之前係全部無葉架!

今早剪了一些來吃…旁邊的茄子係收種籽用!

回復

may.sun 發表於 2009-9-5 17:04:54 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(62).gif自給自足?還不行啦。

不過,這個多星期,倒是每天都有蕃茄拿來做三文治,真的挺不錯呢!

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(4 ...
alilovebyj 發表於 2009-6-1 23:30

功夫也不錯咁啵~
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-5 19:19:06 |顯示全部樓層
早前受襲的蕃薯葉,比我剪啊剪之後,又出番好多葉啦!靚仔番!

比較茂盛的2盆應爪

圓葉都長得好快。之前係全部無葉架!

今早剪了一些來吃…旁邊的茄子係收種籽用!

145797 ...
alilovebyj 發表於 2009/9/5 13:18

你d蕃薯葉種得好靚呀睇見都想食
回復