Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167763 1324
cookie20002005 發表於 2009-6-10 19:50:16 |顯示全部樓層
大家都收爐喇??我仲種緊喎!
farfeifar 發表於 2009/6/10 17:26

可憐我嗰d仲係苗仔咋
回復

小寶 發表於 2009-6-10 20:21:11 |顯示全部樓層
大家都收爐喇??我仲種緊喎!
farfeifar 發表於 2009-6-10 05:26 PM

我陪你呀!!呀花~
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-10 21:12:13 |顯示全部樓層
2. 是不是所有比較大粒的種子都會咁做?===> 大粒的,我會直接落泥。呢個方法係椒椒用。
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-10 21:17:00 |顯示全部樓層
大家都收爐喇??我仲種緊喎!  ==> 都唔算係,只係開始減持,因為好怕颱風加上遲d會出走…
回復

coacoa 發表於 2009-6-11 01:53:54 |顯示全部樓層
一口氣看了你的post
好喜歡你的天台 & 瓜瓜呢

我想請問你是用什麼泥種瓜菜呢?
還有發泡膠箱包防蟲網. 做支撐彎彎的綠色條條可以在哪裡買呢????

謝謝你喲
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-11 14:48:26 |顯示全部樓層

呵呵呵…多謝你的光臨,仲比面睇晒!

我現在是用翠筠靚土和泥炭土,再加基肥 (骨粉 / 麩粉 / 木糠豬屎 / 豐收一號 / 自家埋肥)。

發泡膠箱我是在超巿要來的。防蟲網基本上我無用。

支撐彎彎的綠色條條 <===  是三支干加三個圓圈個d架??係吉之島十蚊店買,要看尺吋,6-8號盆用的十蚊一個,大盆則要二十蚊。而家佢出埋長方型,你有時間可以去望下。而家好多時都無貨 (可能因為係夏天,大家都買來種下瓜瓜咁)

如果你指綠色幼的,應該是鐵線,這也是吉之島買的,但不好用。我而家係界限街買竹仔來紮棚!

又或者你係指竹棚看到的線色條條,其實係線,都係喺吉之島買,有一同尺吋,一般都係十元。都幾好用。我會紮好個竹棚,然後圍一個網,等d瓜有得爬!

回復

coacoa 發表於 2009-6-11 22:26:50 |顯示全部樓層
翠筠靚土和泥炭土...明白啦
我聽日去花墟買啦
我都去左 3兄度買 骨粉 + 麩粉
不過無買豐收一號
如果去開係唔係買埋會好d??
而家都等緊d基泥  (靚土+骨粉+麩粉+旦殼+少少辣椒&蒜茸)
請問你用開既肥料. 除左花生麩水外
仲有無邊d係常用 要買架??

支撐彎彎的綠色條條--我估我係睇左積積媽個post, 混淆左..哈哈 .... sorry

我家都種了青瓜 苦瓜 南瓜 等
不過全部都係 babies. 得3-4片葉葉
呢排去左好多間吉吉島入貨
網仔, 竹, 鐵架 等
希望可以成功

謝謝你
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-11 22:32:59 |顯示全部樓層
我也有用魚肥。 當然高鉀肥紅牛一定不能少。  

放心,你只要比心機,定會有收成!
回復

coacoa 發表於 2009-6-11 23:44:39 |顯示全部樓層
多謝你呢
高鉀肥紅牛``可以在花墟買到嗎???
種薯仔的麻布袋可以在哪裡買呢??
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-12 00:26:29 |顯示全部樓層
高鉀肥紅牛 <==== 這可在三兄買,但花墟也有高鉀肥賣,應該也一樣

種薯仔的麻布袋我有向超巿拿,也有用花泥的袋。但現在還未適合種植薯仔。

回復

coacoa 發表於 2009-6-12 01:23:37 |顯示全部樓層
高鉀肥紅牛 <==== 這可在三兄買
你講開我就記得我係3兄度見過啦
不過我乜都唔識, 所以唔係好知乜野要買

咁我都要去找找麻布袋, 第時種得就可以即刻用
謝謝你喲
回復

coacoa 發表於 2009-6-12 20:58:24 |顯示全部樓層
我今日買左 80L 同 25L 既靚土
個袋就係麻袋...

不過我唔記得買泥炭土 n 石灰
肥料都無買
我日見到花寶有"有機魚肥"5:1:1
不過我凈係買左珍珠石就走左
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-13 00:46:42 |顯示全部樓層
通常我係用過的泥加石灰。

如果泥沒用過好多次,或肥用得不多,應該不會變太酸,所以也不一定用石灰。

回復

coacoa 發表於 2009-6-13 03:26:37 |顯示全部樓層
我今晚都再整左d基泥
不過呢幾日都無乜太陽
上星期個包應該都未得...

想問下 d 苗苗長得太高係唔係唔好架?
我d青瓜苗苗有多過一隻手掌咁長~約20cm
4-5片葉
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-13 09:56:55 |顯示全部樓層

如果苗苗大了,就要換盆啦。有四五片葉,可以換了。換咗會好快大!

如果你要等基肥完熟,真的要等一個月呢。所以我建議你一係用一個深一d的盆,將基肥放在盆的中基,方法可以去看花老師的。

又或,我如果趕唔切用骨、麩粉做基肥,我會用豐收一號代替。等有花,就會追肥。

有d農友會用粒粒肥,不過,我沒買過來用。

下圖是由花老師那邊轉貼過來給你看的。

回復

alilovebyj 發表於 2009-6-13 22:06:47 |顯示全部樓層
add8icon 老師的長南瓜已是第二個授粉,但都係唔成功!

回復

coacoa 發表於 2009-6-13 23:27:05 |顯示全部樓層
如果苗苗大了,就要換盆啦。有四五片葉,可以換了。換咗會好快大!

如果你要等基肥完熟,真的要等一個月呢。所以我建議你一係用一個深一d的盆,將基肥放在盆的中基,方法可以去看花老師的。

又或,我如果趕唔切用 ...
alilovebyj 發表於 2009-6-13 09:56

1. 我用緊吉吉島 $10 十個那種小盆, 係咪都係太細?? 原本想等 基泥 okay 先移植
     我家有2個發泡膠箱. 2個10號盆, 1個12號盆
     我家瓜瓜有:
    苦瓜苗苗 x1, 迷你南瓜苗苗 x2, 青瓜苗苗 x4,
    應該怎樣分配安排會比較好呢?
    也有些迷你番茄(6-8葉), 燈籠椒(4葉), 不過苗苗比較細, 應該暫時未需要換盆

2. 老師那幅相的基泥 是已完熟 還是新的?
    老師說基泥要放些含鉀的肥, 但我只放了 花生夫 + 肉骨粉, 有問題嗎?

3. 老師的圖我都有看過, 但實踐起來還是有點疑惑
     所以很感謝你的幫忙
     我明天會再去三兄買 豐收一號, 紅肥牛
    多謝你提點, 今次應該不會再漏買什麼了
回復

花園仔 發表於 2009-6-14 00:39:18 |顯示全部樓層
676# alilovebyj

老師的長南瓜已是第二個授粉,但都係唔成功!
=================================

你好!
請詳細D講吓授粉情況好嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-6-14 00:52:42 |顯示全部樓層

677# coacoa
2. 老師那幅相的基泥 是已完熟 還是新的?
    老師說基泥要放些含鉀的肥, 但我只放了 花生夫 + 肉骨粉, 有問題嗎?
==========================================

你好! 我答翻呢個問題囉!

嗰幅相D基肥泥係新嘅 -- 未發酵完成嘅!

我話基肥泥要放D含鉀嘅肥料, 係指種落去嘅植物比較大棵需要多D鉀肥帮助開花結果嘅.
落咗到佢夠大D根接觸到就剛好係谷花開嘅時候啦.
冇落都冇問題格, 最緊要記得花開前要落之馬!

發酵完成有註明架!
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-14 01:41:40 |顯示全部樓層
    早上開了花,我就用毛筆在一、兩朵花中取花粉,再掃向乸花的中心,確定都有掃到時,就用不織布包著。
回復