Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167761 1324
花園仔 發表於 2009-6-14 01:48:17 |顯示全部樓層

680# alilovebyj

早上開了花,我就用毛筆在一、兩朵花中取花粉,再掃向乸花的中心,確定都有掃到時,就用不織布包著。
=================================

你試吓摘咗D公花落黎等佢地kiss啦!
亦可用毛筆將公花D花粉直接掃落乸花度!

幾日之馬嗰袋就黎唔夠長嘞!

幾日之馬嗰袋就黎唔夠長嘞!

笠翻個袋先!

笠翻個袋先!
回復

coacoa 發表於 2009-6-14 01:57:43 |顯示全部樓層
677# coacoa
2. 老師那幅相的基泥 是已完熟 還是新的?
    老師說基泥要放些含鉀的肥, 但我只放了 花生夫 + 肉骨粉, 有問題嗎?
==========================================

你好! 我答翻呢個問題囉!

嗰幅相D基 ...
花園仔 發表於 2009-6-14 00:52

明白啦. 咁我再努力
起初種植真的問題一羅羅
幸好這兒的人都樂於解答
十分幸福呢
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-14 11:05:38 |顯示全部樓層

對,這裡有些農友都很有經驗,我只種了一年,很多時都不太成功,還有很多東西要學呢!

一起努力好了。種植真的能怡情養性,放假時,一天下來,可以放三四個小時去天台弄這弄那。

朋友說,若年老時,要找一些可打發時間的玩兒來做做,我覺得種植真的挺不錯。

所以,到時我點都要住係可以種植的地方養老!
回復

Caribbean 發表於 2009-6-14 18:27:27 |顯示全部樓層
add8icon 老師的長南瓜已是第二個授粉,但都係唔成功!

alilovebyj 發表於 2009-6-13 22:06

Alison,

好羨慕你的收成, 我唔係好明你點解話你個長南瓜授粉唔成功, 我覺得佢好靚仔下! 我現在種緊玩具南瓜, 好渴望有得收成, 就算一個都好呀! 前一排開左一大堆雄花, 終於等到有發三四朵雌花, 但她們未等到開花已謝了, 好慘啊!  所以我在沒辦法之餘, 摘走大部份雄花, 希望養份留回到雌花度, 現在有朵雌花明天有机會開, 但可惜我睇黎冇雄花會開, 好慘!

你有用石灰放入舊泥, 點樣較份量, 要放幾多匙落8號盆?  我最近試過用舊泥種野, 真係種唔大, 同樣情況的苗放在新泥就生長得唔錯, 所以買左石灰, 但又唔識放幾多? 謝謝!
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-15 00:00:01 |顯示全部樓層

其實舊泥可以重用,並不是因為石灰。石灰只是在泥用得兩三次,我就加一點,沒特別分量。用黎中和下d泥!

舊泥要重用,一定要做d功夫。例如﹕要把泥晒下,加d骨粉麩粉嘔下佢,當係基肥,太陽唔夠,可以用火燒下,用火炒下,殺下菌。

還有…要避免連作 (即係要輪耕!) 如將泥連續去種同一種作物,因為好多微量元素已被用去,咁咪生得唔好囉!

例如﹕蕃茄一定唔可以連作。

別把老師貼在這裡的圖和我的混淆。我的瓜仔前面已變黃,就知佢開始枯。

回復

coacoa 發表於 2009-6-17 02:18:59 |顯示全部樓層
can i use OVEN instead of 用火炒下????
cos i use electronic stove  >.<
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-18 22:28:45 |顯示全部樓層
都唔一定要炒…可以曬下太陽。焗爐?應該得掛。不過有d農友會買噴火槍來燒呢!

噴火槍係用gas 0既
回復

coacoa 發表於 2009-6-19 00:51:25 |顯示全部樓層
呢排成日落雨. 都晒唔到d泥
所以焗左d用住先.

我想問下係一個發泡膠箱 種 3 青瓜苗苗後
仲可唔可以 落 南瓜 / 苦瓜
還是要另外種呢?
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-27 01:02:33 |顯示全部樓層
我想問下係一個發泡膠箱 種 3 青瓜苗苗後
仲可唔可以 落 南瓜 / 苦瓜
還是要另外種呢?  <=============幾天沒來這個帖,原來問了問題,相信現在也解決了……當然是要另外種呢!

--------------------------------------------------------------------
這幾天有機會就把收成割下來!

紅菜頭,種了好久啊!

雲花送的百香果都自己掉下來了!

至於這個第一次在天台出現的,就是日本蜜瓜!

但因有瓜的莖正在一點點枯萎,看來也是命不久矣!

回復

coacoa 發表於 2009-6-27 02:07:20 |顯示全部樓層
oh..passion fruit 喲
我在 aus 吃了一次, 帶了2個回hk後再沒機會買到
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-27 09:19:55 |顯示全部樓層
coacoa ,這個是這株的第一個果,不知味道如何。這熱情果也是農友送我的。  
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-27 09:44:35 |顯示全部樓層
天意作弄,老師南瓜開了一個很壯的花女,但竟沒仔仔,在未能授粉的情況下,被摘下來了!

回復

farfeifar 發表於 2009-6-27 11:14:02 |顯示全部樓層
用住其他瓜o既花仔唔得架咩?
回復

llaus 發表於 2009-6-27 11:18:17 |顯示全部樓層
打亂種囉add3icon
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-27 11:38:36 |顯示全部樓層
叫新品種好d!不過,其它花我都有試,但還是不行!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-27 11:49:24 |顯示全部樓層
老師話用住其他同類花仔都ok架,
不過佢地o既下一代就會什o左囉!
...唔得都冇計了!
回復

llaus 發表於 2009-6-27 12:18:21 |顯示全部樓層
如果是同科品種
可能會得啵add3icon
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-27 12:46:16 |顯示全部樓層
我家有兩個品種,老師的和下面圓型的。

回復

花園仔 發表於 2009-6-27 13:04:05 |顯示全部樓層
696# farfeifar
老師話用住其他同類花仔都ok架,
不過佢地o既下一代就會什o左囉!
...唔得都冇計了!
=======================

花花及大家好!
係咩! 麻煩你摷翻出黎睇吓我點講嘅! -- 呢排我都因為揾唔到公花而頭赤呀!
回復

coacoa 發表於 2009-6-27 21:59:46 |顯示全部樓層
coacoa ,這個是這株的第一個果,不知味道如何。這熱情果也是農友送我的。  
alilovebyj 發表於 2009-6-27 09:19

passion fruit 現在夏天適合下種子種嗎?
如果是冬天才適合我就可以請表妹由aus 帶不同的 passion fruit 回來, 再由種子種
回復