有機肥料 & 有機蟲害防治

作者: 惡姨 發表于 2008-11-28 20:45:25
21577 67
chunyip 發表於 2010-4-23 08:29:14 |顯示全部樓層
唔好意思我係新手..
請問...我有時會用豆奶機整豆奶. 豆奶渣無用可唔可以用黎做肥料架?  需唔需要處理一下?唔該
仲有我成日成雙雞旦煮熟黎食...煮過既旦殼可唔可以做肥架? 唔該晒
回復

chunyip 發表於 2010-4-23 08:44:25 |顯示全部樓層
唔好意思,,我岩岩先睇到原來豆渣之前有人答左...

請問用樽加豆渣加水...唔好擰實個蓋係咪即係唔好蓋?分解過程洗唔洗空氣?唔好意思,我乜都唔識...
回復

孖吉 發表於 2010-4-23 09:30:24 |顯示全部樓層
惡姨

點解冇人屎人尿?
這麼方便易取,又優質的有機肥為什麼不介紹下? ...
legend06jmh 發表於 2009-10-21 17:50

這裏談論的有機肥大多用來種菜,種花唔使咁煩,大多數人都用化肥

人屎人尿可能含有人體的寄生蟲,用來種菜,寄生蟲可以再次進入人體緊殖,大家都不想吧!
回復

惡姨 發表於 2010-4-24 10:16:43 |顯示全部樓層
這裏談論的有機肥大多用來種菜,種花唔使咁煩,大多數人都用化肥

人屎人尿可能含有人體的寄生蟲,用來種菜,寄生蟲可以再次進入人體緊殖,大家都不想吧!

marcuslee 發表於 2010-4-23 09:30

絕對認同, 依家科學咁昌明, 就算要用人體製造的天然肥, 睇怕你都未必勇去食掛
回復

cartse 發表於 2011-4-12 10:32:16 |顯示全部樓層
亞實 發表於 2009-1-8 10:26
我建議去上環種子鋪買有機已製的花生麩及骨粉,
係有小小臭, 但遠不及花生麩那麼臭,
而且已製, 是黑色一粒粒 ...

睇完之後都心大心細發唔發花生麩及骨粉好呢??

請問上環種子鋪係邊間呀?係咪急比利街附近呀?
回復

qcchan1 發表於 2011-8-21 14:43:09 |顯示全部樓層
MayFlower 發表於 2009-1-2 16:01
44# pauline

太好了, 可以用有機肥, 請問可以在那裡買? 那個牌子.

Hi, 你們好!!  我是開始學習種野,也想知道那種及在那裡可買到你們所講的棧機肥呀??!!
回復

hiuying.ck 發表於 2011-12-5 19:48:49 |顯示全部樓層
實在有用,我仲故係日本城買包有機泥,就種乜都得。睇黎要學好真係好難=.=
回復

Springonions 發表於 2011-12-6 09:36:30 |顯示全部樓層
pauline 發表於 2008-12-4 20:19
各位 : 其實可以用有機肥, 如果大家係住家而少量的, 無謂用花生麩, 骨粉等, 因為會發出味道 而且引來昆蟲,  ...

你用的有機肥在那里買? 有没有相片?
回復