名岩求名

作者: 惡姨 發表于 2017-5-26 10:59:30
1593 6
有冇花友知佢叫乜名呢?

wct119 發表於 2017-5-26 12:16:53 |顯示全部樓層
品種繁多,又有花友自行育種的無名新品,類似的實在太多,
一旦遺失了品名,除非是一些很獨特的品種,否則無咩可能再認得番.
斑點的形狀/多少,花色的深淺和顏色組合,花邊和花的形狀,葉色,葉形,葉邊,葉脈等等的些微差異已經可以是另一個品種.
而且同一品種在不同的種植環境也會有不同的表現.

另外,想為花花找回品名的花友都有一個通病,
就是想以一兩張模糊,毫無近鏡細節的花照找回品名,實在是難上加難.
回復

惡姨 發表於 2017-5-26 13:54:40 |顯示全部樓層
wct119 發表於 2017-5-26 12:16
品種繁多,又有花友自行育種的無名新品,類似的實在太多,
一旦遺失了品名,除非是一些很獨特的品種,否則無咩可 ...

多謝提醒, 用手機影嘅相, 通常都唔太清晰, 因為解象度問題, 我都唔想, 如果有單反機, 應該效果會好好多

其實花友只需要幫忙, 講吓佢覺得似邊隻, 我已經好心滿意足, 因為大慨知道自己有邊隻花, 祇不過插側芽時, 唔記得貼返個名, 有成10隻都係咁, 等到開花時, 所以求名post 都陸續登出, 謝謝
回復

wct119 發表於 2017-5-26 14:45:52 |顯示全部樓層
自己插側芽繁殖的,應該易攪好多,首先搜尋范圍已經細好多.
那些母株仍在嗎?
還有花照,種過的品種記錄?

建議先將這些無名植株有係統地標簽,如 1,2,3,4....; A,B,C,D.... 等等,
開花後影下花照,再仔細和母株的花照/記錄核對,不難找得番品名.

在你自己種植過的品種范圍內找,講緊少則只是幾十個,多則相信都只是一二百.
花友並不詳細知到你種過的品種,要幫你在數以千計的品種中比較,反而會誤導你.
即使有花友種過類似的,答案也未必對.
最可靠,最能解答你疑問的就是你自己.

純分享一下想法,並無惡意.

祝你為花花早日找回名字.

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2017-5-26 16:16:58 |顯示全部樓層
相似嘅迷岩太多,就算有人答咗都不可盡信
回復

B17 發表於 2017-5-26 16:30:42 |顯示全部樓層
sinn. powderpuff,jo_jo出品
http://hkplants.com/thread-170349-1-1.html

甩色公主(Sinn. Nora's Snow White x self)

係咪好似樣呢

好似,兩個都靚女,真羡慕你左擁右抱.  發表於 2017-5-27 00:41
回復