惡田有好報之夏季復仇記-五月頭黎喇

作者: 惡姨 發表于 2008-11-23 20:01:17
36677 338
pauline 發表於 2009-1-2 11:56:03 |顯示全部樓層
thank, 我有3箱, 分開來介
今晚整4個, 明日整4個.
那些小球, 有無人會用來試種等佢大呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-2 12:43:03 |顯示全部樓層
136# 惡姨
分散投資 !!!
惡 E 你有無界蟹爪呢 ? 其實蟹爪0既原理係點架呢 ? 生到攣攣曲曲咁 , 又要層層疊 ( 我見花墟D店都係咁 ...好睇D喎又....) , 咪要買好多水仙頭囉~
回復

namshanfung 發表於 2009-1-2 14:28:40 |顯示全部樓層
40# 惡姨
包住啲瓜既係咩網嚟架?係邊度有得賣?好想試試...我屋企附近好多果蠅...
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-2 16:02:08 |顯示全部樓層
40# 惡姨
包住啲瓜既係咩網嚟架?係邊度有得賣?好想試試...我屋企附近好多果蠅...
namshanfung 發表於 2009-1-2 14:28

namshanfung

不織布袋睇呢 2 個 post 啦
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=20176&extra=page%3D2

http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=16746&extra=page%3D2
回復

亞實 發表於 2009-1-2 19:35:02 |顯示全部樓層
可唔可以教下我地點界蟹爪??
好想買多幾個界蟹爪 !!!
THANK YOU !
回復

農夫 發表於 2009-1-2 20:19:01 |顯示全部樓層
我1號界左啦,放好盆先post上黎
唔該晒惡e既教學
多謝晒斑比公主既恩典
回復

WAH 發表於 2009-1-2 23:00:56 |顯示全部樓層
唔該晒惡姨 ,明天就試
回復

龍姑娘 發表於 2009-1-2 23:05:02 |顯示全部樓層
136# 惡姨
分散投資 !!!
惡 E 你有無界蟹爪呢 ? 其實蟹爪0既原理係點架呢 ? 生到攣攣曲曲咁 , 又要層層疊 ( 我見花墟D店都係咁 ...好睇D喎又....) , 咪要買好多水仙頭囉~ ...
JicJicmom 發表於 2009-1-2 12:43

蟹爪嘅原理只係鎅傷塊葉邊令佢結痂,塊葉唔可以平衡生長,咪生到攣攣曲曲囉!
層層疊只係堆砌出嚟嘅視覺效果,所以真係要用好多個水仙頭架,
其實揀細頭嚟鎅砌出嚟效果會仲好,但要小心唔好鎅傷花芽
回復

亞實 發表於 2009-1-2 23:20:38 |顯示全部樓層
148# 龍姑娘

但係我都係唔識界蟹爪呢!
回復

惡姨 發表於 2009-1-2 23:59:42 |顯示全部樓層
要界蟹爪, 一D都唔易,要好有心機同好多功夫,要分4-5部份來整,唔係紙上談兵就可以學到嫁, 我都要上堂先至學到DD野咋....
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-3 00:07:33 |顯示全部樓層
蟹爪嘅原理只係鎅傷塊葉邊令佢結痂,塊葉唔可以平衡生長,咪生到攣攣曲曲囉!
層層疊只係堆砌出嚟嘅視覺效果,所以真係要用好多個水仙頭架,
其實揀細頭嚟鎅砌出嚟效果會仲好,但要小心唔好鎅傷花芽 ...
龍姑娘 發表於 2009-1-2 23:05

明白喇 ~~ 咁我都係正正經經界左普通0既先喇~~
遲d再同前輩們討教 !!! :p
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-3 00:08:57 |顯示全部樓層
要界蟹爪, 一D都唔易,要好有心機同好多功夫,要分4-5部份來整,唔係紙上談兵就可以學到嫁, 我都要上堂先至學到DD野咋....
惡姨 發表於 2009-1-2 23:59

係呀 ~~ 我今日企左響賓賓門口睇左好耐 , 都唔係好明個阿姐響度做乜. 我覺得唔係十零廿分鐘就可以學到囉 ~~
回復

龍姑娘 發表於 2009-1-3 10:42:36 |顯示全部樓層

149# sifenamok
好抱歉~惡姨講得好啱,
鎅蟹爪真係比較複雜,唔係紙上談兵可以講明架~
或者遲下想辦法搵D相貼上嚟大家研究下!
後記:
p.s.在這個網頁找到相關的圖片,也許能幫助你了解蟹爪水仙的切割法!
http://web.holmglad.edu.hk/~hgc-lyl/s7/daffodil.htm
回復

農夫 發表於 2009-1-3 16:34:00 |顯示全部樓層
有相啦:
IMG_0306.JPG 多謝斑比

IMG_0307.JPG 要買多兩個先夠放滿呢個盆呀
回復

亞實 發表於 2009-1-3 17:22:39 |顯示全部樓層
153# 龍姑娘

明白了, 唔緊要LA,
界企頭一樣咁開心
回復

亞實 發表於 2009-1-3 17:23:17 |顯示全部樓層
154# 農夫

你D水仙咁靚, 我都要買多2個先得!!
回復

惡姨 發表於 2009-1-3 22:50:40 |顯示全部樓層
農夫夫, 你D水仙界左好多刀啊, 浸水時會出好多潺嫁,不過各施各法, 點界都冇乜所謂嘅, 界得幾特別喎, 好似蓮花咁, 唔單止D花同葉有睇頭, 連個水仙頭都有野睇啊
回復

athernas 發表於 2009-1-4 01:13:07 |顯示全部樓層
昵幾日掛住玩咩都冇整,我要快d開工啦.大落後tim..
回復

sammyzoe 發表於 2009-1-4 01:34:28 |顯示全部樓層
嘩~~好多水仙呀~~~
令我記起我有個未用既水仙盆,
心郁郁又想種埋一份,
不過再開盆既我男友可能會暈底架喇.
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-4 09:34:25 |顯示全部樓層
我仲未呀

今晚先趕唔趕得切呀
回復