插枝0既火龍果個盤生左d野

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-20 10:22:14
2923 18
最近呢幾日, 發現早前插枝0既火龍果呢上面生左d野 .......
同火龍果一齊擺放0既其他植物 ( 茄子,玫瑰 , 香草等等) 都無呢d苗仔出現 , 所以排除左係野草 (係喇呵 ? ) . 大家一齊研究下係乜黎 ~~  

我另外三棵火龍果枝 , 都係咁上下位置生左一樣0既苗仔.

我另外三棵火龍果枝 , 都係咁上下位置生左一樣0既苗仔.

大近鏡

大近鏡

BanbieChan 發表於 2008-11-20 10:24:56 |顯示全部樓層
咁多嘅
回復

fianfumy 發表於 2008-11-20 10:28:18 |顯示全部樓層
好多小小苗喎 maggie 偷笑.gif

我今早發現 "秘魯辣椒" 盆入面有一棵剛發芽的小苗 , 我都研究緊呀 ! meggie -點呀.gif
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-20 10:30:58 |顯示全部樓層

回復 3# fianfumy 的帖子

佢呢d苗仔 , 同野草苗仔唔同 , 我共有四盤火龍果插枝, 四盤都有呢d野走出黎 , 四盤都係近枝腳地方生出黎 . 奇怪 ~~
回復

farfeifar 發表於 2008-11-20 10:34:14 |顯示全部樓層
火龍果bb?
回復

fianfumy 發表於 2008-11-20 10:55:03 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-20 10:30 發表
佢呢d苗仔 , 同野草苗仔唔同 , 我共有四盤火龍果插枝, 四盤都有呢d野走出黎 , 四盤都係近枝腳地方生出黎 . 奇怪 ~~

你D是咩泥呀 ?
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-20 10:57:31 |顯示全部樓層
響賓賓度買0既泥 + 雅至買0既沙 ~~
回復

fianfumy 發表於 2008-11-20 11:03:21 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-20 10:57 發表
響賓賓度買0既泥 + 雅至買0既沙 ~~

monkey -- 路過.gif 你屋企又有冇人多手 , 掉種子落去呀 !

我屋企個 "印印" 之前多手掉D 辣椒種子落去我D盆度 , 無端端又有嘢發芽 , 跟住我諗了好耐 , 點解呢 ? meggie -點呀.gif 後來 "印印" 說是她放入去 , 結果D小苗我她靜靜雞放了落樓下公園的花槽囉 , 點種得咁多呀 , 等屋苑的花王去打理啦 !   maggie 偷笑.gif
回復

ChrisTsui 發表於 2008-11-20 11:09:11 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-20 10:22 發表
最近呢幾日, 發現早前插枝0既火龍果呢上面生左d野 .......
同火龍果一齊擺放0既其他植物 ( 茄子,玫瑰 , 香草等等) 都無呢d苗仔出現 , 所以排除左係野草 (係喇呵 ? ) . 大家一齊研究下係乜黎 ~~  
76314 ...

會唔會係火龍果小苗呢?我見蘆薈都會o係旁邊生啲bb出嚟~
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-20 11:09:19 |顯示全部樓層
我屋企得我同老公 , 我老公攪機(電腦)可以飯都唔食 , 佢邊會仲有多隻手去掉種子 呀 ........XDDDDDDDDDDDDDDDD
今晚一於起一盤上黎睇下 !!! 哼 ~
回復

haren 發表於 2008-11-20 12:08:36 |顯示全部樓層
真係好多小苗喎 小苗的葉肥唔肥厚?中間有冇小毛好似小刺咁架?
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-20 12:14:38 |顯示全部樓層

回復 11# haren 的帖子

佢又唔似係火龍果 bb ...無刺又唔厚 ......
回復

llaus 發表於 2008-11-20 12:25:46 |顯示全部樓層
同時排得咁亂
好似播種咁??
"蘆薈都會o係旁邊生啲bb出嚟"是好齊整呀
回復

亞實 發表於 2008-11-20 12:30:04 |顯示全部樓層
我種的火龍果苗,不是呢個樣ga!
應該不是火龍果。
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-20 13:07:51 |顯示全部樓層

回復 14# sifenamok 的帖子

就係囉 !!! 我見過火龍果苗 , 唔係咁架 .....
回復

llaus 發表於 2008-11-20 13:13:51 |顯示全部樓層
等佢地大D先啦
太細好難睇清呀
回復

mplc 發表於 2008-11-21 09:20:13 |顯示全部樓層
想請教火龍果應幾耐施肥一次呢?? 因為我新買了一棵火龍果... 我每2天淋水一次, 半個月施肥一次... 可是今早看見較高的枝幹好像縮了=.=... 不知道應怎辦
回復

cookie20002005 發表於 2008-11-21 09:26:19 |顯示全部樓層
我想問火龍果可以用盆種嘅咩?
回復

Steven 發表於 2008-11-21 09:28:54 |顯示全部樓層
d葉係厚身嫁喎..
又唔似係野草wo
回復