Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
115287 1460
Monse 發表於 2007-11-26 13:50:32 |顯示全部樓層

最後今期壓軸上場就係五彩石竹喇

仲有兩個花色唔記得影相添,唯有下次補番了

18 Nov 2007 Oxalis 040.jpg
回復

呵呵笑 發表於 2007-11-26 14:46:15 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-26 13:46 發表
這個草莓罐找了很久才找到,搬返屋企時差D斷氣咁際,台灣人多數用這種花盆來種香草及草莓啊。

你就係講緊呢個草莓罐啊?好得意哦。希望快高長大啊,咁就有得食啦
回復

Monse 發表於 2007-11-26 17:27:08 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-11-26 14:46 發表

你就係講緊呢個草莓罐啊?好得意哦。希望快高長大啊,咁就有得食啦   

明天開如好冬,跌成十幾度唔知會死幾多植物呢。
回復

Fonica 發表於 2007-11-26 17:52:13 |顯示全部樓層
Monse
妳的酢醬草真是很毒很毒啊 ~~
回復

soy 發表於 2007-11-27 00:23:15 |顯示全部樓層

回復 140# 的帖子

這個草莓罐真的好特別呢!
回復

Monse 發表於 2007-11-27 09:00:31 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-11-26 17:52 發表
Monse
妳的酢醬草真是很毒很毒啊 ~~

我的品種有限,你地仲要利害呀 ,相信一個月到你地果批開花仲好睇呀,努力喇。
回復

呵呵笑 發表於 2007-11-27 09:24:43 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-26 17:27 發表

明天開如好冬,跌成十幾度唔知會死幾多植物呢。

將啲植物擺在背風處,應該唔怕嘅。幼苗最好擺入屋。
回復

向日葵2 發表於 2007-12-3 08:25:52 |顯示全部樓層
佢都係由種子種起呀,,,,,年幾前種過,,,不過乜都無,,
之後還以為氣侯問題,,,,所以再無種呀,,,,,,

原帖由 Monse 於 2007-11-26 01:09 PM 發表
可能開埋今次花會進入休眠期,所以開得特別燦爛來跟我道別啊。
回復

Monse 發表於 2007-12-3 15:09:20 |顯示全部樓層

Lily of the valley (玲蘭)

昨日拍的照片,原來咁細棵都發出陣陣淡淡的花香架,係咪好靚呢,終於比我成功地栽種到玲蘭了,多謝您啊 joke_k_d。
2 Dec 2007 Lily of the valley ( 1 ).jpg
2 Dec 2007 Lily of the valley ( 2 ).jpg
2 Dec 2007 Lily of the valley ( 3 ).jpg
2 Dec 2007 Lily of the valley ( 4 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-3 15:19:56 |顯示全部樓層

日本朝顏

這幾天本好奇怪有棵日本朝顏從來未開過花,但佢D葉已經枯死晒架啦,正當準備想清除一些花草時點知佢突然每天開成七八朵花喎...
2 Dec 2007 日本朝顏 - 1.jpg
2 Dec 2007 日本朝顏 - 2.jpg
回復

小餘 發表於 2007-12-3 21:22:04 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-3 15:09 發表
昨日拍的照片,原來咁細棵都發出陣陣淡淡的花香架,係咪好靚呢,終於比我成功地栽種到玲蘭了,多謝您啊 joke_k_d。

棵鈴蘭種得好靚呀
壯過花墟賣果啲好多呀
回復

joke_k_d 發表於 2007-12-3 21:51:05 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-3 08:09 發表

唔駛客氣喇
不過唔知會唔會繼續生存到,
定係一次過貨仔呢?
回復

子杨 發表於 2007-12-9 06:35:18 |顯示全部樓層

好钟意啊,好亮啊

:icon31 :icon31 :icon31 :n1 :n1
回復

伯爺婆 發表於 2007-12-9 11:14:23 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-3 15:09 發表

Monse....鈴蘭好粗生架, 越生越多, 雖然細細棵但佢的香味幾幽香, 不過香港的氣侯唔知適唔適合佢生長?
回復

alextang 發表於 2007-12-9 17:12:29 |顯示全部樓層

引死我啦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 17:17:12 |顯示全部樓層
香港的夏天對好多植物都是嚴峻考驗。
回復

Monse 發表於 2008-1-7 12:36:47 |顯示全部樓層
紫葵 Hibiscus radiatus Cav.
是一年多前分享自台灣花友的,“常綠灌木或小喬木,株高約1~2m以上”我覺得佢有些像洛神花啊,唔知係咪同科植物呢?這棵紫葵曾一度被粉殼蟲弒虐我曾經想放棄唔要掉左佢,最後捨不得於是強剪去所有枝條讓他重新長出枝條,在未開花前我從來都沒有見過他的長相及從沒上綱查關於他的資料,直至他開花的那一刻真係給了我一個震撼啊,“血紅色近乎黑色的花朵”是我不曾見過的,好漂亮啊!每天開花最多的紀錄有三十幾朵花之多,路人經過看到也讚嘆不絕啊。

相機影唔出佢既真實顏色啊!

相機影唔出佢既真實顏色啊!
30 Dec 2007 - 紫葵 ( 2 ).jpg
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-7 13:18:01 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-26 13:50 發表
仲有兩個花色唔記得影相添,唯有下次補番了

仲有一只色係咁嘅
回復

joey 發表於 2008-1-7 18:35:17 |顯示全部樓層
玲蘭真係好靚ar, 我以前都有種過, 不過胎死腹中
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-7 21:20:19 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-7 12:36 發表
紫葵 Hibiscus radiatus Cav.
是一年多前分享自台灣花友的,“常綠灌木或小喬木,株高約1~2m以上”我覺得佢有些像洛神花啊,唔知係咪同科植物呢?這棵紫葵曾一度被粉殼蟲弒虐我曾經想放棄唔要掉左佢,最後捨不得於是強剪去所有 ...

好靚哦。影張全身照上嚟啊!
回復