Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
115297 1459
Monse 發表於 2007-11-13 09:22:08 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-12 17:17 發表

Monse,  皇天負有心人   終於俾你喺香港找到
其實喺邊呢

lolo/ringring
地址已短訊給你們了,得閒去睇吓,我在那裡訂左個香草花盆仲未攞,果間野仲有多款玻璃豬仔好得意架我又買左幾個,入到一定會破產
回復

ayclui 發表於 2007-11-13 23:35:27 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-13 09:22 發表

地址已短訊給你們了,得閒去睇吓,我在那裡訂左個香草花盆仲未攞,果間野仲有多款玻璃豬仔好得意架我又買左幾個,入到一定會破產 。 ...

Monse, 我又想知...pm 我啦 , Thanks!
回復

Fonica 發表於 2007-11-14 09:22:30 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-13 09:22 發表

地址已短訊給你們了,得閒去睇吓,我在那裡訂左個香草花盆仲未攞,果間野仲有多款玻璃豬仔好得意架我又買左幾個,入到一定會破產 。 ...

Monse, 我都有興趣知果間舖係邊樹呀,話埋比我知呀
回復

向日葵2 發表於 2007-11-17 22:04:09 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-12 04:19 PM 發表
Joe
你送的,原來兩盆都是白花啊!

唔緊要啦,,,,粉紅色的在途中....
回復

向日葵2 發表於 2007-11-17 22:08:10 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-12 04:32 PM 發表
Iron Cross Oxalis
太長啦,我都攪佢唔掂呀。

係呀,,,,,未得這批oxalis.....都係花墟買過iron cross....當時還以為陽光唔夠(不是落田種)

又係花莖長長,,,,,,之後見大家post的都是這樣,,,,所以相信是品種問題

試下係吉之島,,,,十元購物.......買個花架呀......一個圈,,,,加三枝長長的鐵枝,,,
可以乘起長長的花莖呀
回復

Monse 發表於 2007-11-19 16:02:34 |顯示全部樓層
原帖由 向日葵2 於 2007-11-17 22:08 發表

係呀,,,,,未得這批oxalis.....都係花墟買過iron cross....當時還以為陽光唔夠(不是落田種)

又係花莖長長,,,,,,之後見大家post的都是這樣,,,,所以相信是品種問題

試下係吉之島,,,,十元購物.......買個花架呀.... ...

這個是夏天品種,現在暫時不用理會,因為佢開始冬眠了。
回復

Monse 發表於 2007-11-19 16:11:37 |顯示全部樓層

星花福祿考(香味) - 高性品種

想請問一吓,點解咁細棵就開花既,之前施左一次有機肥就立即開花, 本來諗著生長到一叢叢開花就會好靚點知攪成咁,要立即播第二批啦。
18 Nov 2007 星花福祿考 (2).jpg

變成侏儒仔呀...嗚嗚....

變成侏儒仔呀...嗚嗚....
回復

Monse 發表於 2007-11-19 16:13:54 |顯示全部樓層

金蓮花

又大左啦,快D..快D..快D..開花
18 Nov 2007 金蓮花.jpg
回復

Monse 發表於 2007-11-19 16:18:55 |顯示全部樓層

五彩石竹

開始開花Lu,我想佢開多D花所以恨心地摘晒所有花芯。
18 Nov 2007 五彩石竹.jpg
回復

lolo 發表於 2007-11-19 16:28:54 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-19 16:11 發表
想請問一吓,點解咁細棵就開花既,之前施左一次有機肥就立即開花, 本來諗著生長到一叢叢開花就會好靚點知攪成咁,要立即播第二批啦。

這星花福祿考好靚   咁細都咁多花   好可愛啊
回復

Aalon 發表於 2007-11-20 09:46:47 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-19 16:11 發表

今年在花墟買了福祿考播種, 也許種子不新鮮, 全部發不了芽 , 現在看你的補數, 再借版位補貼兩張數年前的插在玻璃瓶的舊照, 請莫見怪...

回復

Monse 發表於 2007-11-20 11:52:35 |顯示全部樓層
Aalon
我啦,亞Joe/羊咩咩/呵呵笑同樣今年的種子發芽率偏低兼且唔發芽,點解呢?
回復

Aalon 發表於 2007-11-20 13:45:37 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-20 11:52 發表
Aalon
我啦,亞Joe/羊咩咩/呵呵笑同樣今年的種子發芽率偏低兼且唔發芽,點解呢?

講開又好似係wor, 之前d香蜂草, 矮牽牛, 都係咁...好邪
回復

呵呵笑 發表於 2007-11-20 20:35:18 |顯示全部樓層
我都有同感啊,普遍發芽率都係低啊!
回復

Monse 發表於 2007-11-23 13:12:25 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-19 16:28 發表

這星花福祿考好靚   咁細都咁多花   好可愛啊

有額外的 Bonus 這花原來有香味架仲幾好聞添架....ka..ka...ha..kaka..
回復

Monse 發表於 2007-11-26 13:09:30 |顯示全部樓層

來 up date 吓D 花花生長情況先 - 昨天拍的照片

可能開埋今次花會進入休眠期,所以開得特別燦爛來跟我道別啊。

18 Nov 2007 中國桔梗 ( 1 ).jpg
18 Nov 2007 中國桔梗 ( 2 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-11-26 13:34:11 |顯示全部樓層

豆蘭

昨天朋友送我的豆蘭,個子很小好Cute架!
18 Nov 2007 豆蘭.jpg
18 Nov 2007 - 朋友送的豆蘭.jpg
回復

Monse 發表於 2007-11-26 13:40:32 |顯示全部樓層

星花福祿考 - 混色

繁花盛放中的星花福祿考,香噴噴
18 Nov 2007 星花福祿考 ( 1 ).jpg
18 Nov 2007 星花福祿考 ( 2 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-11-26 13:46:27 |顯示全部樓層

野生士多啤梨終於上盆 lu !

這個草莓罐找了很久才找到,搬返屋企時差D斷氣咁際,台灣人多數用這種花盆來種香草及草莓啊。
18 Nov 2007 野生士多啤梨 ( 1 ).jpg
18 Nov 2007 野生士多啤梨 ( 2 ).jpg
18 Nov 2007 野生士多啤梨 ( 3 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-11-26 13:50:32 |顯示全部樓層

最後今期壓軸上場就係五彩石竹喇

仲有兩個花色唔記得影相添,唯有下次補番了

18 Nov 2007 Oxalis 040.jpg
回復