Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
116033 1460
Monse 發表於 2009-12-30 17:11:15 |顯示全部樓層
茂盛的亞歷山大野草莓都開花了.
回復

Monse 發表於 2009-12-30 17:33:39 |顯示全部樓層
昨天剛抵步的月季"安吉拉" Angela, 正巧遇著下雨天希望沒有什麼影響喇.
一向對玫瑰都唔感興趣, 因為覺得玫瑰多病難種而且花量不多所以從來都沒有考慮種玫瑰, 係偶然機會下看到格子的貼圖就是這款月季"安吉拉" Angela突然被深深吸引, 對玫瑰有些好感, 直到最近又被一個花友短訊一條連結左一個台灣人在日本種了10年月季既Blog我, 咁就中毒了....

"安吉拉" Angela
於1984年於德國面世, 父母: Yesterday + Peter Frankenfeld, 株高: 3m, 屬藤本攀緣品種, 四季都會有花開, 開出粉紅色小花, 多花, 花徑約有3-5cm, 花期約7-10天.

回復

Monse 發表於 2009-12-30 20:27:16 |顯示全部樓層
"大游行" Parade
於1953年於美國面世, 父母: New Dawn Seeding + World's Fair Climbing, 株高: 5m, 屬藤本攀緣品種, 四季花開, 粉紅色花, 重瓣, 花型好, 勤開花, 花期長, 花有香味, 夏季花較少, 適合於作花牆, 花架, 花籬等造型, 花期約7-10天.

回復

vincentma 發表於 2009-12-30 20:35:04 |顯示全部樓層
Monse, 我都係俾呢度 D 花友令我中月季毒。不過,仍然堅持唔訂藤本月季,因為我果度天台,無地方俾佢地爬!惟有睇你地果 D 花花喇!期待呀!
回復

Monse 發表於 2009-12-30 20:55:25 |顯示全部樓層
"白卧龍" Bai Wo Long
於2001年面世,資料不大詳盡相信是我國研發品種, 屬藤本攀緣品種, 四季常開, 開出潔白色花,  花朵聚狀開放, 花同樣有香味, 花徑10-12cm, 枝條柔軟向下垂.

回復

Monse 發表於 2009-12-30 21:05:06 |顯示全部樓層
Monse, 我都係俾呢度 D 花友令我中月季毒。不過,仍然堅持唔訂藤本月季,因為我果度天台,無地方俾佢地爬! ...
vincentma 發表於 2009-12-30 20:35

vincentma,
你唔洗搵藉口喇, 你有無睇過果個"台灣人係日本種左10年月季既blog"吖, 佢都係響天台種月季都種到不之幾靚, 可能要天台先種到咁好效果呀....你既天台得喎
回復

alextang 發表於 2009-12-30 21:14:29 |顯示全部樓層
link Please add6icon
回復

vincentma 發表於 2009-12-30 21:25:45 |顯示全部樓層
vincentma,
你唔洗搵藉口喇, 你有無睇過果個"台灣人係日本種左10年月季既blog"吖, 佢都係響天台種月季都種 ...
Monse 發表於 2009-12-30 21:05

Monse ,你又黎毒我? 我無果位軒軒既 1%功力同無咁大既天台喎!不過,去欣賞下都好!一於去爬下文先!
回復

Monse 發表於 2009-12-30 21:28:33 |顯示全部樓層
Monse ,你又黎毒我? 我無果位軒軒既 1%功力同無咁大既天台喎!不過,去欣賞下都好!一於去爬下 ...
vincentma 發表於 2009-12-30 21:25

vincentma , 多有多種少有少種啫.....
回復

曇花一現 發表於 2009-12-30 22:23:51 |顯示全部樓層
於1953年於美國面世, 父母: New Dawn Seeding + World's Fair Climbing, 株高: 5m, 屬藤本 ...
Monse 發表於 2009-12-30 20:27

出於名門...好似名種馬
回復

呵呵笑 發表於 2009-12-30 23:00:46 |顯示全部樓層
留下腳印先。垂筒花好靚哦。雨天的玫瑰更顯嬌嫩哦。
回復

Monse 發表於 2009-12-30 23:31:39 |顯示全部樓層
出於名門...好似名種馬
曇花一現 發表於 2009-12-30 22:23

曇花一現
酒名唔得咩, 你對紅酒咁熟.
回復

Monse 發表於 2009-12-30 23:35:21 |顯示全部樓層
留下腳印先。垂筒花好靚哦。雨天的玫瑰更顯嬌嫩哦。
呵呵笑 發表於 2009-12-30 23:00

嘩! 唏客啊, 你唔洗湊女咩, 偷雞溜上黎啊, 下次去你家食晚飯會攞埋3棵黑眼蘇珊比你, 仲有咩....我都唔記得左喇.
回復

yuwaiman 發表於 2009-12-31 11:51:22 |顯示全部樓層
我都唔理咁多買咗棵大游行啦
回復

vincentma 發表於 2009-12-31 13:09:20 |顯示全部樓層
大游行真係咁毒?
回復

mandywowo 發表於 2009-12-31 16:14:44 |顯示全部樓層
"白卧龍"個名好勁呀
快d有花睇~

新年快樂
回復

fianfumy 發表於 2009-12-31 17:35:24 |顯示全部樓層
Happy New Year 01.gif
回復

伯爺婆 發表於 2010-1-1 22:10:13 |顯示全部樓層
Monse.......中咗月季毒呀
回復

曇花一現 發表於 2010-1-2 00:47:54 |顯示全部樓層
回復

keithlee 發表於 2010-1-2 20:43:56 |顯示全部樓層
MONSE, 這幾棵苗非常非常健康強壯,我相信很快會出芽, parade是我非常喜歡的品種, 等待你開花post照片! 3月時可能有花了!
回復