Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
118546 1460
may.sun 發表於 2010-2-6 22:53:24 |顯示全部樓層
回復 1274# Monse

好肥呀佢~~
回復

keithlee 發表於 2010-2-6 23:14:06 |顯示全部樓層
有咩辦法可以殺泥土的蟲又唔會傷根呢?
回復

Monse 發表於 2010-2-7 02:18:16 |顯示全部樓層
嘩~ 好核突, 好似異形BB
Dennis 發表於 2010-2-6 03:02

回復  Monse
嘩~~~ 即時起哂雞皮..... 肥到佢呀 .....
JicJicmom 發表於 2010-2-6 12:06

Dennis / JicJicmom
我諗係人見到都覺得核突及噁心啊, 但"低能"果隻泥又確實係幾肥沃...唉, 再搵吓有無第二隻牌子可取締呢隻泥先.

呢隻尖瓣嘅應該係Wisley Blue,另一隻係Rolf Fiedler
fnv234 發表於 2010-2-6 18:48

billy,
唔該晒你唔, 我啱啱想搵番果正確既英文名比佢, 你就幫左我呢個忙了, thanks.

好恐怖啊!下次都係買加拿大 sunshine 果隻泥炭!感覺乾淨 D!
vincentma 發表於 2010-2-6 20:03

vincentma
咁果隻加拿大 sunshine 咩價錢? 睇吓符唔符合經濟原則.

回復  Monse
    好肥呀佢~~
may.sun 發表於 2010-2-6 22:53

may.sun
下次再有留起比你炒埋一碟餸紅酒...吓.

有咩辦法可以殺泥土的蟲又唔會傷根呢?
keithlee 發表於 2010-2-6 23:14

keithlee
市面上有好多牌子都有呢個"殺泥土裡面啲蟲而又唔會傷根" 既殺蟲劑架, 你去相關既店舖問吓售貨員就得架喇.
回復

Monse 發表於 2010-2-7 02:27:42 |顯示全部樓層
花友hazel送的藍花韮 - Rolf Fiedler 比起積媽送的藍花韮 - Wisley Blue 隻花瓣比較圓啲而葉就比較闊而扁.

Rolf Fiedler

Rolf Fiedler
回復

vincentma 發表於 2010-2-7 07:44:59 |顯示全部樓層
vincentma
               果隻加拿大 sunshine 咩價錢? 睇吓符唔符合經濟原則.

Monse, 310升 (48kg)係¥200 (or 240),唔記得,幫流星買架,我入唔到個網站,confirm唔到個價錢。不過好大包,有排用,同拎返屋企要 3個人先得!
回復

hk88688 發表於 2010-2-7 16:57:34 |顯示全部樓層
Monse, 啲蟲蟲真係好肥美啊add12icon, 仲一次發現咁多條add8icon 我之前溝泥都發現過一條啊, 可能我啲泥太毒, 發現時佢都瓜咗lu
回復

花草之家 發表於 2010-2-7 18:47:32 |顯示全部樓層
哈~~~好多靚花相都睇到,咁o岩肥蟲個幅就睇唔到
回復

Monse 發表於 2010-2-11 01:42:47 |顯示全部樓層
vincentma
果隻加拿大 sunshine 咩價錢? 睇吓符唔符合經濟原則.
Monse, 310升 (48kg) ...
vincentma 發表於 2010-2-7 07:44

vincentma,
唔該晒, 咁重我一定抬唔起喇, 要再搵吓先到時再與大家分享.

Monse, 啲蟲蟲真係好肥美啊, 仲一次發現咁多條 我之前溝泥都發現過一條啊, 可能我啲泥太 ...
hk88688 發表於 2010-2-7 16:57

hk88688,
你咁好彩發現一條咋, 我剩係面頭果層泥已發現5條蟲, 成包就唔敢估有幾多了, 每次溝泥都要有心理準備先打開包泥.

哈~~~好多靚花相都睇到,咁o岩肥蟲個幅就睇唔到
花草之家 發表於 2010-2-7 18:47

阿花草物你咁叻可以選擇性睇唔睇到.
回復

Monse 發表於 2010-2-11 01:47:38 |顯示全部樓層
donder送的鬱金香球根雖然遲左種落泥, 好彩生長神速就黎有花睇喇.
回復

Monse 發表於 2010-2-11 01:53:54 |顯示全部樓層
斑比公主送的一球黑色鬱金香都發左芽喇, 昨晚回家看到球根正正被兩條鼻涕虫啃食緊個球根, 好彩比我發現得早, 如果唔係一定比佢地食晒啫, 今日已落藥以防虫患.
回復

Monse 發表於 2010-2-11 01:57:11 |顯示全部樓層
積媽,
對你唔著添, 今日見佢開左兩朵花仔, 諗著影張相, 點知整斷了, 我立即插番落泥相信會種得生架.
回復

Monse 發表於 2010-2-11 02:01:08 |顯示全部樓層
呢兩日共有兩個朋友分享左兩款唔同品種的天竺葵給我, 這款是其中一個品種"天竺葵 - 龍捲風".
回復

vincentma 發表於 2010-2-11 10:04:36 |顯示全部樓層
Monse, 原來呢個天竺葵叫龍捲風!知多樣野!我有幾盆天竺葵,不過未開花,唔知有無呢種?
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-11 10:13:48 |顯示全部樓層
回復 1291# Monse
monse ~~~ 早晨呀 ~~~
你咪當打頂囉~~~
你種得佢好壯呀 ~~ ^^
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-12 02:06:42 |顯示全部樓層
想問下你在789樓的天竺葵是否特別的品種?是否在普通的花舖有得買種子?
回復

hk88688 發表於 2010-2-12 02:18:37 |顯示全部樓層
恭喜Monse, 我哋就嚟有鬱金香花花睇add6icon
Vincentma, 我估你有龍捲風, 我同你都買嘛
龍捲風係垂吊天竺葵其中一個品種, 你見苗啲葉同Monse呢棵一樣, 應該就係龍捲風喇add14icon
回復

花草之家 發表於 2010-2-12 12:20:17 |顯示全部樓層
坐定定等睇鬱金香開花
回復

may.sun 發表於 2010-2-12 13:13:06 |顯示全部樓層
回復 1283# Monse

may.sun
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
等我買定紅酒同你對飲對食先~
回復

花草之家 發表於 2010-2-12 16:03:06 |顯示全部樓層
今早溝泥時又發現有虫, 果包(低能)裡面好多虫....唉喲, 真嚇死人喇!
Monse 發表於 2010-2-5 21:04

睇到幅相喇!好肥大呀!如果拎去喂魚,睇怕都要斬開幾碌d魚至敢食
回復

Monse 發表於 2010-2-13 01:39:56 |顯示全部樓層
Monse, 原來呢個天竺葵叫龍捲風!知多樣野!我有幾盆天竺葵,不過未開花,唔知有無呢種? ...
vincentma 發表於 2010-2-11 10:04

vincentma,
其實天竺葵係一種很美麗的花而且品種超多.
特別品種的天竺葵係花墟好難搵到, 唯有在綱上買種子.

想問下你在789樓的天竺葵是否特別的品種?是否在普通的花舖有得買種子?
cherrylwy 發表於 2010-2-12 02:06

cherrylwy,
#789的天竺葵是花友"羊咩咩"送給我的種子, 如沒有記錯的話應該係Geranium Horizon Picotee啊.

坐定定等睇鬱金香開花
花草之家 發表於 2010-2-12 12:20

花草,
今日睇到棵鬱金香的花蕾好細唔知係咪唔夠肥呢?

回復  Monse
    may.sun
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
等我 ...
may.sun 發表於 2010-2-12 13:13

may.sun
我呢...好野通常都會留番比啲好朋友享用先....

睇到幅相喇!好肥大呀!如果拎去喂魚,睇怕都要斬開幾碌d魚至敢食
花草之家 發表於 2010-2-12 16:03

花草,
我驚啲魚會"梗"親喎...
回復