香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 自家種乳酪
返回列表 發新帖

自家種乳酪

作者: 滑嘟嘟 發表于 2008-10-30 21:51:53
15572 50
八王爺 發表於 2012-3-9 11:19:22 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2012-3-8 12:07
我都有整,但用菌粉,每次1包1L奶,比超市一般的乳酪好味,超方便!

請問你用邊個牌子的菌種?
我在教協見到有一包一包粉,但好似同買現成的一樣咁貴。
回復

doncheng 發表於 2012-3-9 13:52:26 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-3-9 11:19
請問你用邊個牌子的菌種?
我在教協見到有一包一包粉,但好似同買現成的一樣咁貴。 ...

我睇大陸網話每天食酸奶(乳酪)好...睇睇下話自製乳酪...再睇睇下話用菌粉做!找找下在淘寶找到十幾蚊一大包,內十小包!

家家樂優格粉 - 七株菌包括 LB +ST+LA+LC+LR+BL+BI

王爺你有興趣PM我寄一小包比你試試,OK左你可在淘寶買!

另教協個隻好似係台灣,所以貴!

cklife  王爺試過好既話,如果去淘既話,可以預埋我嗎?夾份郵費會平D咩..
cklife  王爺,我講的七株菌的價錢貴D,正確價錢先$23/大包

王爺試過好既話,如果去淘既話,可以預埋我嗎?夾份郵費會平D咩..  發表於 2012-3-10 09:00
好丫!又可以試養。  發表於 2012-3-9 13:57
回復

enemy 發表於 2012-3-9 19:38:22 |顯示全部樓層
我試咗味喇~
冇原本(種)咁酸,
但係好稀,好似澳x牛奶公司燉奶咁
只係面好啲,裡面定唔到型~

王爺講到!用時間,溫度決定成品!  發表於 2012-3-10 09:27
咁即喺要養耐少少。  發表於 2012-3-9 21:28
回復

八王爺 發表於 2012-3-10 08:21:35 |顯示全部樓層
尋晚經過超巿,見到三種酸乳酪活性栽培標簽。非活性的也有,這裏不說。
1. 活性栽培,本地的牛公司和兩間澳洲奶品都這樣標簽,沒有注明有哪種菌種。
2. 有兩種菌種嘅標簽:日本和法國時尚的品牌。
3. 有三種菌種嘅;瑞士和法國有機品牌。

最後我挑了有三種菌種的試培。昨晚十點做,今朝六點成功,約八小時,42度 溫床。
一公升北海道牛乳。
味道很濃,酸味清新,不強烈,奶味一流,凝固度普通,搯出來之後有乳清。

我都用3.6做,成品放入雪櫃幾個鐘,味道口感更佳!  發表於 2012-3-10 09:24
我覺得做得傑D既酸乳酪,做Lassi好口感一D...  發表於 2012-3-10 09:02
回復

enemy 發表於 2012-3-10 10:47:37 |顯示全部樓層
quote: doncheng  我都用3.6做,成品放入雪櫃幾個鐘,味道口感更佳!

我印象中3.6奶奶有反式脂肪...

液體牛奶係唔會有反式脂肪的  發表於 2012-3-10 11:11
回復

doncheng 發表於 2012-3-10 11:47:56 |顯示全部樓層

我印象中3.6奶奶有反式脂肪... ...[/quote]

我唔知3.6有反式脂肪,就算有都冇幅射咁驚
310135_2531915265065_1469015574_2823333_1250201258_n.jpg 313177_2531917865130_1469015574_2823335_1799500254_n.jpg 300356_2531926465345_1469015574_2823342_38080059_n.jpg
回復

enemy 發表於 2012-3-14 16:53:47 |顯示全部樓層

今日又去咗買乳酪,美國的,

有六種菌的(但係冇whole milk 得fat free, 唔知可唔可以再種到??):
Lactobacillus bulgaricus
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus acidophilus
Bifidus
Lactobacillus casei
Lactobacillus rhamnosus

另外, 再次去睇咗3.6奶, 佢係有trans. fat 的~
學上面大大話,液體牛奶係唔應該有反式脂肪,我估佢係加咗啲嘢令到啲奶口感咁濃滑~

加工牛奶...  發表於 2012-3-19 09:47
回復

enemy 發表於 2012-3-19 09:27:46 |顯示全部樓層
昨天又買了隻新乳酪去種~

放咗入飯無唔夠10分鐘
突然廚房傳來"仆"聲巨響
原來係發酵得太勁
爆開咗乳酵個蓋(本身嗰個係密封盒)

唸住啲菌咁勁實冇死啦
10個鐘後放入雪櫃
今朝檢查過佢都係成唔到形
質地好似紙盒未whip的cream咁

到而家都未能完全成功,唔知邊喥出錯~
回復

owlcyr 發表於 2012-3-19 09:58:33 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2012-3-10 10:47
quote: doncheng  我都用3.6做,成品放入雪櫃幾個鐘,味道口感更佳!

我印象中3.6奶奶有反式脂肪... ...

係有的,不過唔只係3.6,所有牛奶都有會,所有反芻動物o既product都會有~
不過呢種trans fat係天然產物,唔同人造果隻,而且對身體仲好好tim~~

原來係咁~  發表於 2012-3-19 10:34
回復

enemy 發表於 2012-3-19 10:41:08 |顯示全部樓層
整乳酪時飯煲啲水係咪要長期keep住40幾度ga??

我記得我個飯煲唔插電時最多keep到啲飯3-4個鐘,
我估佢未必可以keep到8-10個鐘~
你哋有冇中途加温/加熱水??
回復

cklife 發表於 2012-3-20 08:27:42 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2012-3-19 10:41
整乳酪時飯煲啲水係咪要長期keep住40幾度ga??

我記得我個飯煲唔插電時最多keep到啲飯3-4個鐘,

唔洗加熱水架.....keep到3-4個鐘咪夠囉...你唔開蓋佢仲係暖架...D菌會做野架喇...

天氣好熱時,三十幾度,我試過無搵野保溫添...都OK架...本身有菌唔易壞,保溫係比佢生得快D,同埋控制溫度可以保持每次做味道都差不多。(菌越多越酸,唔加溫可能要放耐D先去度個酸度。)當然太少菌牛奶會變壞,但你有種菌落去,就無咁易變壞架喇。
太熱要小心殺死晒D菌...家庭比較難控制溫度,我自己就會用手摸暖暖地既溫度。

唔洗擔心太多,酸乳酪如果唔成功(種唔到菌,或污染變壞),係好明顯架...唔會食左都唔知...

陏手試下啦....失敗左咪再黎過囉....
回復