返回列表 發新帖

有啲氣息了~~~

作者: yannes 發表于 2008-10-19 15:21:12
5062 35
otismavis 發表於 2008-10-21 14:15:57 |顯示全部樓層
九層塔好似精神D喇喎!
回復

茉莉花 發表於 2008-10-21 16:05:45 |顯示全部樓層
我屋企棵羅勒俾隻貓掃左一半, 趁未食到頂, 剪黎分枝都好喎~
好彩我夠惡, 屋企養嘜種嘜我話樹
回復

windy 發表於 2008-10-21 16:28:11 |顯示全部樓層
我都有種九層塔,喺田種,應該唔怕晒,我係用種子種呀,如果你呢棵唔得,不防試吓用種子培,睇住佢開花,好開心。
(我側邊張相就係九層塔)
回復

yannes 發表於 2008-10-21 19:43:48 |顯示全部樓層

回復 20# sandylam 的帖子

佢果個位係最正的~可以話長期有風扇或冷氣嘆架!!
可以放心~佢唔會熱親~ 唔知佢可唔可以食九層塔呢??
回復

yannes 發表於 2008-10-21 19:44:53 |顯示全部樓層

回復 21# otismavis 的帖子

真的好似好左好多~不過...唔知仲要俾佢抖幾耐呢???
謝謝你的指點~~
回復

yannes 發表於 2008-10-21 19:47:01 |顯示全部樓層

回復 22# 茉莉花 的帖子

我現在都有受種子種起的羅勒~我都有POST上來的~
你的貓貓同你的羅勒打起上來嗎??冇左一半??冇事嘛??
回復

yannes 發表於 2008-10-21 19:48:22 |顯示全部樓層

回復 23# windy 的帖子

我現在都有受種子種起的羅勒~我都有POST上來的~
斬算大得好快~我見佢都開始出真葉了~好開心~
回復

yannes 發表於 2008-10-22 13:28:01 |顯示全部樓層

有冇好左??

佢冇之前咁謝 , 我諗佢真的好返唔少~
大家又覺得呢???

正面好似好左

正面好似好左

側面就仲未好得哂

側面就仲未好得哂
回復

新仔 發表於 2008-10-22 13:40:23 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-10-22 13:28 發表
佢冇之前咁謝 , 我諗佢真的好返唔少~
大家又覺得呢???

幾健康丫
回復

windy 發表於 2008-10-22 17:02:34 |顯示全部樓層
你棵九層塔都好咗好多啦,祝你成功。
回復

小詹 發表於 2008-10-22 17:21:55 |顯示全部樓層
黃左ge葉係咪處理下好呢~
回復

otismavis 發表於 2008-10-22 20:45:34 |顯示全部樓層
九層塔你好叻呀!
回復

sandylam 發表於 2008-10-22 22:05:49 |顯示全部樓層
我都唔記得九層塔英文係咩,但我有一個表列左龍貓可以吃的香草.
http://www.serillachinchillas.net/botanicalherbsinfo.htm
見住自己心肝寶貝食自己種出黎既香草同蔬果係特別有成功感架.
回復

yannes 發表於 2008-10-23 21:41:59 |顯示全部樓層
新仔,windy---我會俾心機的了~
小詹---係唔係就咁摘左黃左的葉就仗了??
otismavis---多謝大家一直的關照,才有今日的~現在只等佢回復狀態!!
sandylam---謝謝你的資料~唔知是不是Purple Basil??
回復

ChrisTsui 發表於 2008-10-23 23:15:59 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-10-23 21:41 發表
新仔,windy---我會俾心機的了~
小詹---係唔係就咁摘左黃左的葉就仗了??
otismavis---多謝大家一直的關照,才有今日的~現在只等佢回復狀態!!
sandylam---謝謝你的資料~唔知是不是Purple Basil?? ...

呢隻既花同葉都同我種既九層塔相似,叫 Siam ~
http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/59/1.html

Purple應該係另一隻~
http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/2081/1.html
回復

yannes 發表於 2008-10-24 00:11:28 |顯示全部樓層
謝謝你的解答~....咁即係實仔唔食得了.....
回復