有啲氣息了~~~

作者: yannes 發表于 2008-10-19 15:21:12
5060 35
這是我2個星期前由花墟買回來的九層塔,佢現在唔知點解伯變成咁...
請問有冇人可以幫到我...... 我唔想佢死呀~~~~~

一日比一日唔店....

一日比一日唔店....
小詹 發表於 2008-10-19 15:41:57 |顯示全部樓層
持續幾耐la?好似曬得多太陽缺水咁ge
回復

小詹 發表於 2008-10-19 15:50:23 |顯示全部樓層
http://basil.idv.tw/blog/?p=641
你看看這個,你應該是曬太多了~

Stella on 四月 19, 2007 @ 9:28 下午 | 回覆
不知為何我的羅勒買回來 沒重幾天 葉子就變的捲捲皺皺的 今天看都垂下來了 可以告訴我為何嗎 惠不會死? 怎摩辦 可以幫幫我嗎? 我放陽台可以晒到太陽啊 也有澆水啊…
拜託救救我的羅勒吧…

小餘 on 四月 8, 2008 @ 12:52 下午 | 回覆
你的蘿勒晒太多了,雖是全日照,陽光太多的地方還是要有一些保護,我自己在台東種的經驗
回復

yannes 發表於 2008-10-19 15:56:22 |顯示全部樓層
是嗎??我還怕是不夠陽光呢!!!我都是放在窗邊的!!!但...只有這個位置可以放...
是不是要用一些可以遮光的布??但用左會唔會唔夠光????謝謝你的回答!!!!!!
回復

otismavis 發表於 2008-10-19 16:24:23 |顯示全部樓層
搵個冇陽光既地方好難咩?
你求其放地下 or 廁所...門口.....比佢抖一兩日之嘛!?
回復

yannes 發表於 2008-10-19 17:46:11 |顯示全部樓層
真係...實不相暪...我家的老人家都不是太喜歡佢地...可能我種左咁耐都未成功過的關係吧...佢現在的位置是在我家龍貓的屋頂...不可以放其他地方...我試過放在電視旁...不夠10分鐘,俾我婆見到就要我立即放回原處...否則......又會俾佢好似我以前的冬瓜下場咁...俾佢剪左3/4棵......都唔好話佢只係講下.......現在我只好放一塊板隔光好了......
回復

otismavis 發表於 2008-10-19 19:39:41 |顯示全部樓層
唔好意思...真係諗唔到咁誇張
小小一棵植物都唔比擺....
仲要剪有佢......好心痛 lor?
回復

yannes 發表於 2008-10-19 19:43:39 |顯示全部樓層
果時棵冬瓜生到上屋頂....佢一剪...就剪剩小腿咁高....
我都已經好快咁帶佢去朋友的田....諗住可以生得返...點知....
到最後都係死左....係好傷心啦...都冇法...只好只放好一點囉......
回復

otismavis 發表於 2008-10-19 19:51:20 |顯示全部樓層
剪左咁多?好得人驚呀....剪果個
你冇發嬲?
仲敢買新野番種種既?
回復

yannes 發表於 2008-10-19 20:07:05 |顯示全部樓層
佢就話我阻佢個窗口哂衫....我仲可以點罵佢......
而且佢又你老人家,你話佢又話你唔好仲通街唱...
到時咪仲衰.........
冇架...只要唔超過實仔屋頂我都仲可以種!!!HEHE~~~
我相信有一日我成功左之後,佢都會支持我種的!!!
回復

otismavis 發表於 2008-10-19 23:12:40 |顯示全部樓層
哇....你EQ好高
我種到就唔會請佢食
九層搭...爭氣呀!
回復

小寶 發表於 2008-10-19 23:41:18 |顯示全部樓層
係咪d根出現問題呀? 好似吸唔到水咁~
回復

yannes 發表於 2008-10-20 09:00:06 |顯示全部樓層

回復 11# otismavis 的帖子

係呀!!!!爭氣呀!!!!唔好衰俾人睇!!!!
回復

yannes 發表於 2008-10-20 09:00:48 |顯示全部樓層

回復 12# 小寶 的帖子

如果吸唔到水...咁我要點做??請指教!!!!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-10-20 10:53:55 |顯示全部樓層
可以試吓放d水喺碟底,睇吓佢吸唔吸上去~
或者剪一枝未乾既枝條插入水樽,等佢生根,重新種過~
再唔得就我寄種子或比小苗你,由細種過~
九層塔好粗生,我有一棵前一排開花,種子飛到周圍都係,依家周圍長出小苗~
修枝時,唔想嘥,我會剪落嚟就咁插入泥,存活率大約六七成,如果先用水浸到出根至種,存活率會再高啲~
希望幫到你~
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-20 14:05:59 |顯示全部樓層

晒乾

不用擔心, 只要加水, 1小時左右立即變回原型

另外有1建議, 如果"打回原型"後, 把頭頂剪刀去10cm左右, 用來插支
既可另原株生長更好, 又多一盆就安心好多
回復

yannes 發表於 2008-10-20 14:13:50 |顯示全部樓層

回復 15# ChrisTsui 的帖子

我現在去試下先!!!!謝謝你!!
回復

yannes 發表於 2008-10-20 14:14:35 |顯示全部樓層

回復 16# gtrnismo 的帖子

但...佢現在好短咋喎....仲可以剪???
回復

yannes 發表於 2008-10-21 13:22:20 |顯示全部樓層

偷雞咋!!!!!>.<

琴日因為家中老人家唔舒服...所以中午就回家去了...
所以趁這個時侯放下九層塔,唔俾佢哂太陽!!!今日我都靜靜雞放係實仔旁...
希望冇人發現啦~~~~下午實仔正在瞓晏覺(這是昨天的相)........

加映我家實仔瞓覺覺照~~

加映我家實仔瞓覺覺照~~
回復

sandylam 發表於 2008-10-21 13:34:09 |顯示全部樓層
原來你都有養龍貓.
你家龍貓養係窗邊咪好熱囉?

我都係養龍貓架~
不過,我家幸子唔會咁樣訓覺覺,佢一定要訓屋仔.
我成日種野比佢食架.
佢好鍾意食我種既麥草
回復

12下一頁