買 T5 燈問題 ~

作者: 茄星人 發表于 2008-10-8 13:35:29
23598 40
sandylam 發表於 2008-10-13 13:11:39 |顯示全部樓層
我最後買左sunshine 8w一套,六十幾蚊,但佢可以係套燈另一邊度再駁多一套,唔駛再插多個插頭.
而且咁様可以獨立開關,開一支又得二支又得喎.
不過我唔確定個色溫,我去左鴨寮街再買左支色溫6400k.
果個人話6400k即係白光囉.
咁我下次買套白光sunshine再駁上去咁就8w+8w.
因為我只係照一個長盆就夠,可以唔駛咁長既光管.
其他蔬果真係無種菜咁對陽光要求咁高.
其他蔬果我只係開大個床頭燈每日照多佢三個鐘就掂.
回復

wingch 發表於 2008-10-13 14:53:00 |顯示全部樓層
屯門工廠區恆威中心地下, 面向輕鐵路有間電器工程公司, 有T5 支架賣
http://www.pentaray.com.cn/showpro.asp?id=65
3 腳接線, 我買過 14W 同 21W, 跟飛利浦 SUPER80 865 白管, 都只係 33蚊同 38蚊. 好抵用.
回復

monstergary 發表於 2008-10-13 23:22:00 |顯示全部樓層

回復 21# sandylam 的帖子

6400K 同 6500K 差100K色溫其實感覺上係冇乜分別啦,
不過有時各廠出o黎既色溫都有分別, 有時d客仔投訴話d 色唔o岩,
又要花一大輪唇舌去解釋色溫, 唔同廠出會有偏差

btw 必要時唔夠光可以係貼白色或者係銀色既牆紙係個頂到, 等光管向上射既光反射番落去
回復

harry692 發表於 2008-10-16 23:09:08 |顯示全部樓層
請問各位種花大師,T5是一支支架外還有其他用途?
如果D花是需要高K數的光譜,這就不需要T5架吧!
找對了光譜的光管那就行嗎?
回復

孖吉 發表於 2008-10-17 02:08:08 |顯示全部樓層
原帖由 harry692 於 2008-10-16 23:09 發表

T5 冇咁熱架,可以同 d 花距離近 d ,效果好 d
回復

harry692 發表於 2008-10-17 22:54:28 |顯示全部樓層
噢! 明白哂謝謝你們
回復

avery 發表於 2008-10-17 23:17:18 |顯示全部樓層
原帖由 harry692 於 2008-10-16 23:09 發表

T5 係指光管既粗幼,  T8 粗過 T5

光管無論粗幼都有不同K數選擇
回復

avery 發表於 2008-10-17 23:20:25 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-13 14:53 發表
屯門工廠區恆威中心地下, 面向輕鐵路有間電器工程公司, 有T5 支架賣
http://www.pentaray.com.cn/showpro.asp?id=65
3 腳接線, 我買過 14W 同 21W, 跟飛利浦 SUPER80 865 白管, 都只係 33蚊同 38蚊. 好抵用. ...

所有電器鋪幾乎都有不同長短粗幼支架賣 .... 只不過要自己駁線
回復

RNW 發表於 2008-10-17 23:55:34 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-17 23:20 發表

所有電器鋪幾乎都有不同長短粗幼支架賣 .... 只不過要自己駁線

有合適工具既話自已駁線一d都唔難
回復

一匹狼 發表於 2008-10-18 02:31:57 |顯示全部樓層
其實最好加返塊超光鋁做反光板,效能高成倍架!
如果有花友想要我可以賣d俾你地...

ps.我其實係超光鋁苦主...因為一買要買3'x3',我用吾曬
回復

beebee 發表於 2008-10-21 21:13:08 |顯示全部樓層
原帖由 一匹狼 於 2008-10-18 02:31 發表
其實最好加返塊超光鋁做反光板,效能高成倍架!
如果有花友想要我可以賣d俾你地...

ps.我其實係超光鋁苦主...因為一買要買3'x3',我用吾曬

請問 3'x3' 幾多錢
回復

一匹狼 發表於 2008-10-21 23:14:03 |顯示全部樓層
我係深水土步科x度買
$!@) 3'x3'
我用淨成2'x3',師兄要$*)讓俾你!
回復

keung 發表於 2008-12-13 16:45:08 |顯示全部樓層
鴨寮街有好多款光管買,你去睇睇有無你想買嗰款
回復

Joyce 發表於 2009-2-18 13:41:34 |顯示全部樓層

我用緊呢款,放0係魚缸上面,魚缸就變0左做花缸
但都見AV生到長頸
係唔係因為距離遠呢?
產品編號:
AA37T5 / AA60T5 / AA91T5
名稱:
全新!單管T5紫外光魚缸燈
詳細內容:
- 最新防水設計,光管、鎮流器全密封設計,通過認證機構淋水測試及通過CE認證,非常安全
- 光線直接照射入水內,模擬太陽的光線,促進魚兒和水草的健康成長
- 採用亮效電子節能鎮流器及T5強光管, 比節能燈更加慳電
- 塑膠外殼,與鋁殼不同,確保不會觸電
- 能配合多種尺寸魚缸(設有伸縮功能)
- 產品一年保養 (不包括光管)

尺寸:
AA37T5: 36-44 厘米 (14.1–17.3吋) 8瓦
AA60T5: 58-68厘米 (22.8–26.7吋) 13瓦
AA91T5: 92-101厘米 (36.2–39.7吋) 21瓦
光管:
AA37T5: AA08W-T5
AA60T5: AA13W-T5
AA91T5: AA21W-T5
回復

fianfumy 發表於 2009-2-19 14:32:40 |顯示全部樓層
曼佳美有出專門照花的燈喎 !
回復

cmp 發表於 2009-2-19 15:21:13 |顯示全部樓層
fianfumy 發表於 2009-2-19 14:32

請問曼佳美專門照花的燈幾多錢???
回復

孖吉 發表於 2009-2-19 16:17:24 |顯示全部樓層
fianfumy 發表於 2009-2-19 14:32

很妒忌你屋企有咁大地方呢
我用層架種架咋,所以只可以裝光管
回復

R子 發表於 2009-2-19 16:22:56 |顯示全部樓層
回復

avery 發表於 2009-2-19 18:59:51 |顯示全部樓層
胆既壞處係 point source, 光度遠DD都差好多, 除非你有好大地方用高火數高温既鹵燈 (到時又要諗埋點降温), 如果唔係, 用番平靚正既光管好D ~
回復

fianfumy 發表於 2009-2-19 19:04:46 |顯示全部樓層
請問曼佳美專門照花的燈幾多錢???
cmp 發表於 2009-2-19 15:21

我不是在曼佳美專門店買的 , 是在相熟電器店幫我代訂 , 我去年買的 , 價錢大約是 $150左右囉 !
回復