殺手學種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-4-29 23:39:59
38744 605
GP01-Fb 發表於 2018-10-5 04:45:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 22:35
哈哈!我問葉的!其他的蘭花黃葉已經掉左冇影到相,只有這棵剛發現有黃葉,即刻影相!是否秋天的緣故,老 ...

搭句嘴。 老葉變黃和脫落可以算是自然現象不用太擔心。 但根據少少經驗,種得比較壯的蝴蝶蘭,好像會比較少落葉。 你是否剛剛換過盆? 我以前初初種的時候,每次換完盆都會落一兩片落葉, 但近來這情況好像沒有再發生, 換盆之後也不見得會加速老化,我也不知道自己改變了什麼, 可能手勢好咗,又或者我現在會等到開完花先換盆, 養分足夠所以問題比較少。
回復

Ming36 發表於 2018-10-5 17:20:59 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-30 10:00
雖然不是高手,但也想做啲貢獻。

最重要係通風,常說的通風, 即係風吹草動, 會有微風偶爾吹旭啲植物。

師兄的分享好有幫助,我也是蘭花殺手,已殺6棵,現在一棵嘉各利亞在ICU, 兩棵蝴蝶嚴重,另兩棵蝴蝶康復中,但不能出院。主因是自己唔識就急著轉水培。
現在得一棵石觔小苗及一棵青蘋果蝴蝶(沒有轉水培,唔敢了)安慰我的傷痛。
回復

小雷子 發表於 2018-10-5 18:02:13 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-10-5 04:45
搭句嘴。 老葉變黃和脫落可以算是自然現象不用太擔心。 但根據少少經驗,種得比較壯的蝴蝶蘭,好像會比較 ...

我冇換盆,一齊如常,所以覺得奇怪!我再留意下,希望只是老葉問題啦!
唔該GP大大!
回復

taxitang 發表於 2018-10-5 20:37:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 22:35
哈哈!我問葉的!其他的蘭花黃葉已經掉左冇影到相,只有這棵剛發現有黃葉,即刻影相!是否秋天的緣故,老 ...

最底的葉片枯黃非常正常,不要杞人憂天。想知蝴蝶蘭養得好唔好,以前不時有提及,不計移盆換植料之後,在生長期,新葉片就算不比之前葉片大,也能保持原先的葉片大小,才算合格。
回復

小雷子 發表於 2018-10-5 22:27:45 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-5 20:37
最底的葉片枯黃非常正常,不要杞人憂天。想知蝴蝶蘭養得好唔好,以前不時有提及,不計移盆換植料之後,在 ...

係?小雷子養的新葉,比他原本的大好多好多!即係超班囉!
回復

taxitang 發表於 2018-10-5 23:02:19 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 22:27
係?小雷子養的新葉,比他原本的大好多好多!即係超班囉! ...

能平安度冬,明年花期一定有回報,等著瞧吧!
回復

小雷子 發表於 2018-10-5 23:04:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-5 23:02
能平安度冬,明年花期一定有回報,等著瞧吧!

噢!我要小心照顧佢地先得啦,多謝的士大大提點!

互相交流,不用言謝。  發表於 2018-10-5 23:10
回復

小雷子 發表於 2018-10-5 23:57:12 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-5 17:20
師兄的分享好有幫助,我也是蘭花殺手,已殺6棵,現在一棵嘉各利亞在ICU, 兩棵蝴蝶嚴重,另兩棵蝴蝶康復中 ...

咦!你係同行喎!小雷子都係殺手!我現在有3棵玩水培的!
有問題一齊研究啦!相信我最能明白你……的痛苦!
回復

Ming36 發表於 2018-10-6 00:42:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 23:57
咦!你係同行喎!小雷子都係殺手!我現在有3棵玩水培的!
有問題一齊研究啦!相信我最能明白你……的痛苦 ...

你的水培情況怎樣呀?
我在花墟賓賓一買回來就轉水培,嘉多水培一星期後,就見爛根、菌上到莖部及新芽,唯一剪掉,呢兩枝垂死掙扎中,都唔知會唔會再長根?
我唔知有咩辦法可以救得返?
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 00:44:56 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-6 00:42
你的水培情況怎樣呀?
我在花墟賓賓一買回來就轉水培,嘉多水培一星期後,就見爛根、菌上到莖部及新芽, ...

唔洗怕,我棵聖誕玫瑰,剪晒所有根,后來都救到!你可試我嘅方法!
回復

Ming36 發表於 2018-10-6 01:28:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 00:44
唔洗怕,我棵聖誕玫瑰,剪晒所有根,后來都救到!你可試我嘅方法!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

方法是怎樣?可否教我?這加多利亞蘭沒有根,垂危中,莖部也嚴重缺水,我怕再放入水,佢會爛埋死亡,諗起都有D心痛
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 15:15:43 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-6 01:28
方法是怎樣?可否教我?這加多利亞蘭沒有根,垂危中,莖部也嚴重缺水,我怕再放入水,佢會爛埋死亡,諗起都 ...

你參考我個貼50楼http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=204715&extra=&page=5&mobile=2
回復

Ming36 發表於 2018-10-7 01:54:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 15:15
你參考我個貼50楼http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=204715&extra=&page=5&mobile=2 ...

感謝分享!
啱啱用咗鬆嘅水苔,急救整得兩支花莖的加多利亞蘭,希望可以絕處逢生
回復

小雷子 發表於 2018-10-7 17:07:37 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-7 01:54
感謝分享!
啱啱用咗鬆嘅水苔,急救整得兩支花莖的加多利亞蘭,希望可以絕處逢生 ...

唔洗客氣!呢度有好多高手,我仍在學習中!
回復

Ming36 發表於 2018-10-7 18:25:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-7 17:07
唔洗客氣!呢度有好多高手,我仍在學習中!<span class="emoji emoji1f605"></span>

琴日啱啱先將濕水揸乾啲水苔加到無根的加多利亞蘭,今日已經乾左七八成,請問係咪要等水苔乾晒先可以再淋濕,繼續這個救亡行動?
回復

小雷子 發表於 2018-10-7 18:27:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-7 18:25
琴日啱啱先將濕水揸乾啲水苔加到無根的加多利亞蘭,今日已經乾左七八成,請問係咪要等水苔乾晒先可以再淋 ...

影張相睇吓!應該冇咁快乾架!
回復

Ming36 發表於 2018-10-7 18:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-7 18:27
影張相睇吓!應該冇咁快乾架!

雪糕新地隻杯剪窿,因為莖葉高企唔穩,所以就放落呢隻高身膠杯度,琴晚放喺窗旁
回復

小雷子 發表於 2018-10-7 18:41:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-7 18:36
雪糕新地隻杯剪窿,因為莖葉高企唔穩,所以就放落呢隻高身膠杯度,琴晚放喺窗旁 ...

等水苔變到白白地色,乾到杯拿起輕飄飄的才加水!
回復

Ming36 發表於 2018-10-7 18:49:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-7 18:41
等水苔變到白白地色,乾到杯拿起輕飄飄的才加水!

Ok, 等多幾日先淋水,真係唔可以手痕,殺手如我,最常用果一招就係手痕....淋水、噴水
回復

小雷子 發表於 2018-10-18 11:05:34 來自手機 |顯示全部樓層
蘭花!蘭花!我你!
花色嬌艷,香味四處飄!

好健康好靚!  發表於 2018-10-18 11:32

評分

查看全部評分

回復